misto.zp.ua

Як провести останній тиждень Великого посту?

Наближаються останні дні Великого посту. Зовсім скоро ми будемо святкувати Торжество із Торжеств - Світле Христове Воскресіння. Останній тиждень перед Великоднем дуже важливий і називається «Страсним».

Чому останій тиждень Великого посту називається Страстним, і як гідно провести останій тиждень посту - на ці та інші запитання пропоную прочитати відповіді Блаженнішого Митрополита Володимира (Сабодана).

Чому останій тиждень Великого посту називається Страстним?

У Церковнослов’янській мові слово «страсті» означає  «Страждання, муки». У Страсну седмицю Православна Церква  звертає особливу молитовну увагу на події, які відбувалися в Єрусалимі перед іудейською пасхою 2000 років тому, а саме на останні часи перебування Іісуса у місті: Тайну вечерю у Сіонській горниці, молитву в Гефсиманії, зраду Іуди, суд над Спасителем, Його розп’яття, смерть та воскресіння.

Останні дні земного життя Спасителя євангелісти передали найбільш докладно. Саме ці священні події стоять у центрі нашої уваги протягом усієї Страсної седмиці. Богослужіння цього періоду пов’язанні загальною темою страждань Христових. Кожна віруюча людина намагається за цей час якнайповніше перейнятися їх глибоким змістом, щоб у повній духовній готовності зустріти славне Христове Воскресіння. У своєму Першому соборному посланні святий апостол Петро пише: «Оскільки ви берете участь у стражданнях Христових, радуйтеся, щоб і в з’явлення слави Його ви зраділи і звеселились» ( 1 Пет. 4, 13).            

Якщо Господь воскрес, то навіщо ми згадуємо Його страждання?

Страсті Христові та Його славне Воскресіння нерозривно пов’язані одне з одним. «Я для того народився і для того прийшов у світ», - каже Господь Пілату під час своїх добровільних страждань (Ін. 18, 37). А ще раніше, коли учні сповідали Іісуса Христом і Сином Божим, Господь казав, «що Йому належить багато страждати, бути зневаженим старійшинами, первосвященниками і книжниками, і бути вбитим, і на третій день воскреснути» ( Лк. 9, 22).

              Хресні Страждання Христа – це ціна за повернення людини до раю. Кров Христова, яку Він пролив на Хресті, є викупом за наші гріхи. Хрест Христовий для нас, християн, після Воскресіння Христового не є вже знаряддям ганебної страти, а є символом перемоги Христа над смертю.

              Та й апостол, проповідуючи Христа Воскреслого, казав, що бажає хвалитися «тільки хрестом Господа нашого Іісуса Христа, Котрим для мене світ розп’ятий і я для світу» (Гал. 6, 14).

              Коли ми вклоняємося Хресту, то згадуємо про Воскресіння і співаємо: «Хресту Твоєму поклоняємось Владико, і Святе Воскресіння Твоє славимо», а коли святкуємо Воскресіння Христове, також не забуваємо про Голгофську жертву: «Христос воскрес із мертвих, смертю смерть подолав…»

Як гідно провести Страсну седмицю?

Страсна седмиця – це останній перед Пасхою тиждень, коли ми згадуємо останні дні земного життя і страждання (Страсті) Господа Бога і Спаса нашого Іісуса Христа. День за днем ми наближаємося до Світлого Христового Воскресіння – Пасхи Господньої. Але шлях до Воскресіння Христового неминуче йде через добровільні страждання і смерть нашого Спасителя.
 
Зранку у Великий Четвер ми згадуємо встановлення головного Таїнства Церкви – Причастя – під час Тайної Вечері, яку Господь звершив зі своїми учнями. Ввечері у Великий Четвер напередодні Страсної П’ятниці в храмах читаються 12 Страсних Євангелій, щоб нагадати нам ціну, якою ми викуплені з рабства гріха та смерті.
 
 У Велику П’ятницю на середину храму  виноситься Свята Плащаниця - як нагадування про хресну смерть нашого Спасителя і його триденне погребіння.
 
Субота Страсної називається Тихою, бо Господь перебуває у гробі та сходить душею до аду, щоб вивести звідти душі старозавітних праведників.
 
 А опівночі  розпочинається Пасхальне богослужіння, яке триває всю ніч.
 
 Усі ці події ми  згадуємо день за днем на Страсній седмиці. Ми готуємося до святкування Пасхи, але повинні пам’ятати, що головною є підготовка власної душі до зустрічі з Воскреслим Христом. Щоб гідно провести ці дні перед Христовим Воскресінням, потрібно докласти особливих духовних зусиль та перейнятися духом того, що відбувається в цей період у православних храмах.

Тому протягом Страсної Седмиці треба обов’язково знайти час на сповідь. Цьому якнайкраще допоможуть Таїнства Покаяння та Причастя. Починаючи з Великого Четверга треба залишити всі буденні справи та відвідувати богослужіння, які з особливою увагою звертаються до подій докладно описаних євангелістами.

Участь у цьому молитовному слідуванні за Христом, очищення душі Таїнством Покаяння, поєднання з Господом у Таїнстві Євхаристії допоможуть нам підготувати себе до достойної зустрічі із Воскреслим Христом.
 
 Чому Великий Четвер Страсної седмиці  називається Чистим Четвергом?
 
 Чистим Четвер Страсної седмиці називається тому, що існує традиція до цього дня завершити всі приготування до Пасхи, прибрати в храмах і оселях, щоб останні дні Страсної седмиці повністю присвятити молитві. У Четвер Страсної седмиці ми також згадуємо, як Христос омив ноги учням перед Тайною Вечерею.
 
 Але сучасним господиням треба завжди пам’ятати, що, передовсім, Страсний Четвер - це день, коли згадується встановлення головного Таїнства Церкви – Таїнства Причастя. Тому головним в цей день повинна бути участь у Святій Євхаристії та Причастя Святих Христових Тайн. До цього нас кличе Свята Церква та нагадує, що головною є чистота душі, яка досягається через каяття та сповідування гріхів.
 
 Тож, готуючи свої оселі до свята, а також паски до великоднього столу, не треба забувати про єдине, що є на потребу.
 
 До того ж у цей вечері буде звершуватися одна з найурочистіших служб цього тижня з читанням 12-ти Страсних Євангелій, які ми будемо слухати із запаленими свічками, а потім ці вогники нашої палкої віри понесемо до наших осель, пам’ятаючи, що Світло Святого Воскресіння засяяло через темряву страждань, смерті і погребіння Христового.

Підготував священник Григорій Гнатюк за матеріалами книги «Благословіть запитати»: відповіді Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського і всієї України, на запитання вірних Української Православної Церкви


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
MISTO.ІНФОРМ
ПОЗИЦІЯ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
МІГ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОРОГИ (АРХИВ)
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Мы рады видеть Вас на онлайн страницах региональной "Рациональной газеты" - теперь мы не только на прилавках и в почтовых ящиках Вашего дома, но и на Вашем мониторе. Ценность информации гарантируем!
Что такое "Рациональная газета"?
Это актуальные новости всего региона, большое количество бесплатных объявлений, свежая реклама от организаций и предпринимателей, программа передач, вакансии, погода, гороскопы, анекдоты, детская страничка, афиша, знакомства, SMS-рубрика, кулинарные рецепты, сканворды. Нужно больше? Без проблем - свяжитесь с нами и поделитесь своими идеями.
Мы с радостью выслушаем Вас!
А еще у нас проводятся постоянные акции
- Вы можете выиграть бесплатную дополнительную подписку или интересную книгу, для этого достаточно подписаться на нашу газету.

Контакты

Издатель:
Смольянинова Т.А.
Адрес:
69005, г. Запорожье, ул. Гагарина, 3/31
Наши телефоны:
(061) 220-85-54, (066) 064-51-97, (095) 598-99-47
Веб-сайт:
rgazeta.com
E-mail:
rgazeta1@ukr.net
Подписной индекс:
99249

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в