misto.zp.ua

Софія Богуцька про життя спецкором

5 квітня в Запорізькому національному університеті відбувся тренінг «Специфіка роботи спецкора» від Софії Богуцької —  кореспондент програми «Вікна» у м. Дніпро телеканалу «СТБ».

У рамках Установчого форуму Асоціації випускників факультету журналістики ЗНУ, у тільки відкритій аудиторії, Софія, випускниця журфаку, розповіла про те, як працює кореспондент у регіонах, на які нюанси необхідно звертати увагу, коли редакція в іншому місті.


Софія закінчила журфак ЗНУ, ще під час навчання почала працювати на ЗОДТРК «Запоріжжя», потім – на «11-му» каналі Дніпра, а тепер є власним кореспондентом телеканалу СТБ. Її сумарний практичний досвід у телевізійній журналістиці становить близько 12 років у новинній журніластиці.

“Новинар – це журналіст, який працює нині на нині, він швидко збирає і адаптує інформацію. А його робочій день починається зі сніданку і закінчується сновидінням”.


Відповідальність за другу по території область падає на команду з двох людей (журналіст та оператор). Редакція СТБ вимагає: постійно бути на зв’язку,  тримати руку на пульсі всіх подій, швидко знаходити інформацію (навіть, якщо ти у дорозі чи ще вдома снідаєш).

  • Узгодження новини. Кореспондент отримує завдання з Кижва, або самостійно пропонує тему. Відразу шукаючи конкретну перевірену інформацію (особлива увага на цифры та  прізвища). На цьому етапі журналіст серфить по мережі у пошуку деталей.
  • Дорога до місця події. У дорозі Софія вже продумує можливу картинку для оператора, як має виглядати сюжет, прогнозує розвиток події. Головне: шукає та домовляється з героєм про коментар.

“Коли я працювала на регіональному телебаченні, ми приїхали знімати до РАЦСу у день всіх одружень. Виходила заміж моя знайома з факультету журналістики. ЇЇ обранцем був іноземець. Дівчина дала дозвіл лише нам, як регіональному ЗМІ. Національному відмовила. Ще можна зіштовхнутись з тим, що можуть сказати: “Візьміть і іншого каналу, бо ми вже їм прокоментували”. Ти маєш пояснювати, що це наша робота і нам теж мають приділити увагу.”

  • Зйомка. Ми маємо оператору говорити, що де і як зняти. Журналіст це голова команди. Так ви тандем, але відповідальність за сюжет на корі. ЯКЩО про щось НЕМАЄ КАДРУ то ми НЕ ГОВОРИМО факт. Буває так, що кадру не вистачає і тоді ми записуємо на місці події стендам. Потрібно мислити картинкою.

“Щоб ефективно працювати з оператором, можна придумати певну систему знаків. У вас не буде рації, але мову жестів не відміняли. Тримайте зоровий контакт”.

  • Написання сюжету. Регіональний кореспондент може писати текст у дорозі, в кафе чи в офісі. Та у будь якому випадку цей “твір” пройде декілька перевірок у регіонального, а потім і у центрального редакторів. Тут важливо пам’ятати, що це твій сюжет і  вміти відстоювати своє бачення.
  • Монтування. Всі відео та текст надсилаються джл столиці. ВІд цього бувають незручності у тому, що можуть платити кадри та все це легко виправляється. Саме тому кореспондент та редакція постійно на зв’язку.

 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
МІГ
MISTO.ІНФОРМ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОЗИЦІЯ
ПОРОГИ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Студентський інформаційний портал «Пороги» - це цікаво й корисно, це креативно й актуально, це гостро й оперативно. «Пороги» - це погляд запорізького студентства на молодіжні проблеми. Це репортажі з мистецьких акцій і спортивних подій, інтерв’ю з  неординарними людьми, це матеріали, що зацікавлять молодого науковця, майбутнього студента, творчу людину. «Пороги» - це ресурс для тих, хто шукає себе, хто хоче писати, кого турбує молодь Запоріжжя. «Пороги» - для тих, хто думає і хоче знати.

Контакты

Адреса:
м. Запоріжжя, вул. Залізнична, 24, 9 поверх, к. 907

Телефон:
289-12-22

Сайт:
www.porogy.zp.ua

E-mail:
porogy@mail.ru

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в