misto.zp.ua

Косити чи не косити? – ось у чому питання

Косити чи не косити? – ось у чому питання

  Ми вже говорили, як за кордоном комунальні служби, обслуговуючі організації відмовляються від прибирання опалого листя, адже воно створює взимку спеціальний шар, у якому зимують комахи, а рослини сплять, не замерзаючи, і дарують навесні ріст молодої трави.

Цього разу керуюча компанія “Місто для людей” пропонує поговорити про  утримання газонів. На перший погляд спірна екологічна тема, яка в Україні тільки починає обговорюватись, а в розвинутих країнах вже перестали про неї й думати.

Територія, на якій ми проживаємо - це степова зона, насичена багатим різнотрав’ям, серед них й лікарські рослини, які занесено до Червоної книги України. Ці рослини ми бачимо не лише у заповідниках типу Хортиці чи Асканії-Нови, а й за містом, і навіть на подвір’ях власних багатоквартирних будинків. Однак, помітити це складно, оскільки ці рослини постійно скошують. Навіщо косять газони? Зазвичай причини дві: щоб було охайно та безпечно (знищують рослини-алергени). Однак, роблячи комфортніше для людини, чи не шкодимо ми при цьому екологічному середовищу?

Так, більшість європейських країн приймають рішення не скошувати траву влітку. Чому? Ці рішення ґрунтуються на змінах клімату, які ми щоденно спостерігаємо. Сюди відносяться і аномально високі (низькі) температури в певні пори року, і відсутність опадів чи навпаки їхня надмірна кількість. В нас звикли косити траву, створюючи “зелений килим” дуже низько. Зазвичай, після таких покосів трава в липні місяці вже суха і не наповнена вологою. В місті з’являється більше пилу і показник забруднення повітря зростає в рази. Трава відіграє дуже важливу роль у міському просторі. Вона, як і зелені насадження, є додатковим джерелом кисню завдяки процесу фотосинтезу. Крім того, вона вбирає пилюку, утримує вологу в грунті і покращує зовнішній вигляд наших дворів та вулиць.

Зауважимо, що у 2020 році після майже безсніжної зими в Україні зафіксували найнижчий за 100 років рівень води в річках, що обовязково позначиться на всіх сферах нашого життя. Щоб хоч якось адаптуватися до наслідків посухи, у країнах ЄС змінюють підходи догляду за зеленими насадженнями. Так, у Польщі один за одним міста (Елк, Конін, Варшава, Краків) підхоплюють тимчасову відмову від скошування трави. Дане рішення повинно допомогти рослинам перенести посуху та значно уповільнити випаровування води з ґрунту. У Любліні ж, наприклад, програма "Тут косимо рідше" діє вже три роки. Цьогоріч до неї додадуть ще 23 локації, загальною площею більше 14 гектарів.

            Що на сьогодні по покосам у нашій країні? Покос газонів у містах проводиться несистемно та без дотримання норм покосу газонів. Так, у регуляції рослинного покриву є і благі цілі – це боротьба з рослинами-алергенами та комахами — переносниками захворювань (наприклад, кліщами, укус яких спричиняє хворобу Лайма). Однак важливо у цих прагненнях не наробити лиха природній екосистемі. Мають бути розроблені спеціальні рекомендації, затверджена нормальна періодичність, з якою комунальні та приватні керуючі компанії  проводитимуть заходи з покосу, щоб не нашкодити навколишньому середовищу. Це екологічна відповідальність, яку мають усвідомлювати як представники влади, так і приватні організації. Усвідомлені громадяни вже діють, створюючи петиції в підтримку дотримання норм покосу газонів.

Сподіватимемося, що ідея відмови від частих покосів буде врахована відповідальними структурами в містах України і вже найближчим часом замість рівно викошених ділянок ми матимемо змогу насолодитися проявом свідомого та зрілого підходу до одного з елементів адаптації до наслідків кліматичної зміни – трав’яного покриву.

Пресслужба керуючої компанії Місто для людей в Ене


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
МІГ
MISTO.ІНФОРМ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОЗИЦІЯ
ПОРОГИ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Мы рады видеть Вас на онлайн страницах региональной "Рациональной газеты" - теперь мы не только на прилавках и в почтовых ящиках Вашего дома, но и на Вашем мониторе. Ценность информации гарантируем!
Что такое "Рациональная газета"?
Это актуальные новости всего региона, большое количество бесплатных объявлений, свежая реклама от организаций и предпринимателей, программа передач, вакансии, погода, гороскопы, анекдоты, детская страничка, афиша, знакомства, SMS-рубрика, кулинарные рецепты, сканворды. Нужно больше? Без проблем - свяжитесь с нами и поделитесь своими идеями.
Мы с радостью выслушаем Вас!
А еще у нас проводятся постоянные акции
- Вы можете выиграть бесплатную дополнительную подписку или интересную книгу, для этого достаточно подписаться на нашу газету.

Контакты

Издатель:
Смольянинова Т.А.
Адрес:
69005, г. Запорожье, ул. Гагарина, 3/31
Наши телефоны:
(061) 220-85-54, (066) 064-51-97, (095) 598-99-47
Веб-сайт:
rgazeta.com
E-mail:
rgazeta1@ukr.net
Подписной индекс:
99249

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в