misto.zp.ua

Члени СПЗ «Полонія» на травневі свята відвідали Польщу

Члени СПЗ «Полонія» на травневі свята відвідали Польщу

Андрій та Тетяна Русанови, як представники Спілки поляків Запоріжжя «Полонія», відвідали Варшаву в перші дні травня, щоб розділити урочисту святкову атмосферу з громадянами Польщі.

viber image_1

Перші дні травня для Польщі особливі. В ці дні поляки відзначають одразу декілька свят:
1 травня – Міжнародний День Праці. Також 1 травня знаменний ще й тим, що
цього дня в 2004 році Польща стала членом Європейського Союзу.
2 травня – День державного Прапора та День Полонії.
3 травня – День Конституції Республіки Польща.
Святкові дні в Варшаві були дуже насиченими. Традиційно, 1 травня по центральній вулиці Старого Міста пройшов марш трудящих під лозунгами «Повернемо гідну працю» та «Польща потребує більш високих заробітків». Також зі сцени виступили лідери трудових колективів. Головна тема промов – за права трудящих в тих чи інших аспектах.
Католики 1 травня згадують Йосипа Труженика як покровителя всіх трудящих. Про повагу до людської праці неодноразово казав Папа Римський Іоанн Павло ІІ і підкреслював, що праця вивільняє в людині здатності, енергію та ініціативу.
Відвідавши площу Пілсудського, ми відділи данину поваги Невідомим Солдатам, які загинули у різних боях у боротьбі за Польщу. Вшанували пам‘ять і поклали квіти у пам‘ятника жертвам Смоленської авіакатастрофи, що сталася 10 квітня 2010 року. Тоді президент Польщі Лех Качинський та його супруга Марія, а також польські політики, вище військове командування, громадські та релігійні діячі прямували до Росії вшанувати пам‘ять жертв Катинського розстрілу з нагоди 70-ї річниці. В авіакатастрофі під Смоленськом загинули всі люди, що були на борту: 88 пасажирів та 8 членів екіпажу. Звичайно, ми відвідали пам‘ятник великому Юзефу Пілсудському – символічній особистості Незалежності Польщі. Саме він зіграв найважливішу роль у відновленні Незалежності Польщі в 1918 році після довгих 123 років сподівань, що цей день прийде. Юзеф Пілсудський став головою держави відродженої Другої Речі Посполітої.
 
2 травня День державного Прапора відзначається в Польщі з 2004 року. День Полонії і поляків, що мешкають за кордоном, святкують з 2002 року. Свято було встановлене Сеймом, щоб підсилити зв‘язок поляків з усього світу з їх Батьківщиною. Урочисті заходи з нагоди Дня Прапора за участю президента Польщі Анджея Дуди були відкриті підняттям державного біло-червоного прапора на часовій вежі Королівського замку. Перед цим президент Польщі разом із дружиною на Замковій площі роздавали біло-червоні прапорці мешканцям та гостям столиці. Чи варто казати, що бажаючих отримати ці прапорці були тисячі. Нам пощастило отримати цей прапорець.
              
Також 2 травня в Варшаві пройшов традиційний марафон на 10 км.
              
3 травня Польща святкує велике свято – День Конституції Польщі. В 1791 році була прийнята Конституція Речі Посполитої. То була перша Конституція в Європі и друга в світі (після Конституції США 1787р.). З 1791 року день прийняття Конституції був оголошений святом. В період розділу Речі Посполитої свято Конституції було заборонено, але після відновлення незалежності було відновлено і свято. Саме День Конституції в 1919 році став першим святом знову незалежної Другої Речі Посполитої. З нагоди свята пройшла урочиста церемонія на Замковій площі, де виступив президент Польщі Анджей Дуда. В своїй промові він висловив подяку і пошану творцям Конституції 3 травня – «великим патріотам, батькам незалежності, завдяки яким Польща повернулася на карту світу». Після чого пройшов урочистий марш до Президентського палацу. Також 3 травня в Варшаві пройшов марафон, приурочений до Дня Конституції Польші, у якому прийняли участь біля двох тисяч спортсменів. Побувавши в Польщі навіть декілька днів, можна зробити однозначний висновок: Польща – це держава, яка пишається своїм народом, поляки – це народ, який пишається своєю державою.

Андрій та Тетяна Русанови


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
MISTO.ІНФОРМ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
МІГ
ПОЗИЦІЯ
ПОРОГИ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Мы рады видеть Вас на онлайн страницах региональной "Рациональной газеты" - теперь мы не только на прилавках и в почтовых ящиках Вашего дома, но и на Вашем мониторе. Ценность информации гарантируем!
Что такое "Рациональная газета"?
Это актуальные новости всего региона, большое количество бесплатных объявлений, свежая реклама от организаций и предпринимателей, программа передач, вакансии, погода, гороскопы, анекдоты, детская страничка, афиша, знакомства, SMS-рубрика, кулинарные рецепты, сканворды. Нужно больше? Без проблем - свяжитесь с нами и поделитесь своими идеями.
Мы с радостью выслушаем Вас!
А еще у нас проводятся постоянные акции
- Вы можете выиграть бесплатную дополнительную подписку или интересную книгу, для этого достаточно подписаться на нашу газету.

Контакты

Издатель:
Смольянинова Т.А.
Адрес:
69005, г. Запорожье, ул. Гагарина, 3/31
Наши телефоны:
(061) 220-85-54, (066) 064-51-97, (095) 598-99-47
Веб-сайт:
rgazeta.com
E-mail:
rgazeta1@ukr.net
Подписной индекс:
99249

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в