misto.zp.ua

Чи можна зайняти себе в Запоріжжі?

Чи можна зайняти себе в Запоріжжі? Так, щоб сумно не було… Так, щоб з друзями… Так, щоб весело, цікаво, корисно, захопливо, емоційно, хвилююче, незабутньо… Так, щоб і дівчата, і хлопці разом…

А так буває???
Буває! Ще й як!
Скотчем для всього пере-ліченого – є туризм! Кажуть, що в Запоріжжі він активно розвивається.

Правду кажуть! А кому його розвивати краще, як не нам?
Епіцентром розповсюдження туристичної манії є острів Хортиця. Тут вам є де і природою насолодитись, і життям туристич-ним. Навіть один з пляжів так і назвали – «туристичним».
Хто ж не чув про Хортицю, той, мабуть, з Місяця впав. А коли не бували жодного разу, то. Ніколи не пізно! Тим паче, – скоро свята та вихідні! Батьків в охапку і вперед!

Чи можна зайняти себе в Запоріжжі?І ще одна цікавинка:
Острів Хортиця – націо-нальна святиня України і є одним з її семи чудес. Найбільший річковий острів на р. Дніпро має довжину
12,5 км, ширину в середньому 2,5 км (площа острова займає таку ж територію, як і 2000 футбольних полів. Вік острова десь 2,5 млн. років! Розмаїття флори налічує більш як 1100 видів рослин, з яких 28 видів включені до Червоної Книги України. Фауна ж представлена 262 видами тварин… Та цікавить острів нас більш не цифрами, площею та кількістю всілякої живності, а тим, що розташовано на його узбережжі – скелі. Прекрасні кам’яні виступи іноді сягають 40-50 метрів. Саме ці старезні гранітні породи так ваб-лять до Запоріжжя екстрималів з усієї країни.

Скелі. Високі та, на перший погляд, неприступні. Проте, так лише здається. Кожну можна підкорити. Такий азарт відчуваєш, коли стоїш перед нею: вона така холодна, мовчазна, кам’яна… А щось манить доторкнутися, зачепитися, втримати в руках всю ту вікову могутність та міць. І хапаєшся, і чіпляєшся, і лізеш, лізеш, лізеш. Долазиш, хай і важко.
Досягаєш вершини і… тут тебе ловить ЗА-ДО-ВО-ЛЕН-НЯ! Вир емоцій! Ти не пташка, а на такій висоті! І крил не маєш, а щось тебе все ж окриляє! ЗА-ДО-ВО-ЛЕН-НЯ!
Внизу – твій керівник, тренер, наставник, що тримає страхуючий канат. Ні в якому разі не намагайся лізти без страховки! Це дуже небезпечно! Бо, як би пташкою себе не відчував, а на практиці крила розкривати, друже, не варто.

Займатися скелелазінням може кожен! Бажання – це головне! В нашому місті чимало підлітків займаються цим видом спорту, беруть участь в різноманітних змаганнях (не тільки місцевих, а й обласних, всеукраїнських), займають призові місця. Тренування на острові відбуваються на тур пляжі переважно в теплі пори року. Проте, в місті створено декілька зимових залів, де розташовані так звані «стенди» - вертикальні платформи з приєднаними до них зачіп-ками різних видів – цементних виступів, що імітують поверхню скелі.

– Анюто, скажи, тобі лячно не було? – питаю я.
– Коли я в 15 років вперше торкнулася скелі, було дуже стрьомно! Я зовсім не була впевнена у своїх силах і не розуміла, як все організовано – що до чого кріпиться. Але після того, як мені сказали: "Тепер праву ногу сюди, а ліву - туди", і я відірвалась від землі на якісь півметра, перестало бути лячно, – каже тепер вже студентка 2 курсу Анечка Брехер.

– Залізти – одна справа. Спуститися – зовсім інша. Що захоплює більше – процес лазіння чи «злазіння»?
– Обидва. Процес зворотній – спуск на землю також є особливим – тебе поглинає всеохоплююче щастя, що з тобою все нормально і нічого страшного в тому дряпанні немає. Кортить повторити підйом ще раз! Потім взагалі важко зупинитись. Щоб почати тренуватися ти не маєш бути чемпіоном світу з віджимання від полу, чи іншим титулованим спорт-сменом. Елементарну фізичну підготовку здобудеш після перших двох-трьох тренувань. І, варто відмітити, що лише тренуваннями та змаганнями щорічними вся ця пригода ніяк не завершується! Бо не можна бути просто скелелазом і не бути туристом. Стенди стендами – вони нікуди не дінуться. А тобі, гарантую, забажається чогось більшого! Гір, походів, випробувань тим знанням та досвіду, що ти отримав. І рано чи пізно, а в горах ти побуваєш. Хоча б в Криму. Ти коли-небудь бував у Криму? Не на курорті, а по-туристичному: в палатці, серед лісу чи на березі гірської річки.

Сьогодні перехід вже за-вершився і ти відпочиваєш, чекаючи на приготовану на багатті вечерю, пісень та теплої атмосфери в колі твоїх вчора ще просто знайомих, а сьогодні – вже вірних друзів. І не важ-ливо, що тобі тільки 8, 10 чи 14 років. Для цього спорту ніколи не буває зарано і ніколи не буває запізно. Спробуй і ти! Щоб наочно переконатися в тому, що це доступний вид спорту, приходь у вихідні з бать-ками чи друзями на тур пляж – побачиш на власні очі! І не соромся спитати дорослих: «А можна і мені спробувати? Можу і я трошки полазити?». Тобі не відмовлять.

Лізатко КЕЙЛЬ


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

Cherry | 03.12 2009 в 21:27
"Клякса"-лучше всех! Я сама её выписываю... и мне очень нравиться! Отдельное спасибо Ольге Волковой за такую классную газету!!!

Виктория | 10.11 2009 в 22:48
Но про Запорожье я даже не знаю как сказать можно но сам город Запорожье красивт нечего не имею против.

Лента статей
MISTO.ІНФОРМ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ПОЗИЦІЯ
МІГ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОРОГИ (АРХИВ)
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Ольга Волкова«Клякса» - газета для школьников, которая всегда ловит волны позитивного настроения, дарит массу познавательного и всегда увлекает рассказами и новинками. Если есть минутка свободного времени, не спеши ее «убивать», лучше наполни ее чем-нибудь занимательным, например, разгадай кроссворды или шарады, а может, раскроешь тайну детективной истории. На «кляксовых» страницах  много музыки, спорта и моды, тут делятся секретами психологи и рассказывают свои истории твои сверстники.
Мы подскажем, чем себя занять и как развлечься!

Контакты

Адрес редакции:
69095, г. Запорожье, ул. Украинская 57б, кв. 44
Главный редактор:
Ольга Волкова
Телефоны:
63-06-95
Сайт:
www.klyaksa-fan.com
E-mail:
olgapoligraf@gmail.ru
Подписной индекс:
40101

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в