misto.zp.ua

Більшість донорів у місті – співробітники Запорізької АЕС

Більшість донорів у місті – співробітники Запорізької АЕС

14 червня – Всесвітній день донора крові. Цьогоріч кампанія з нагоди цієї дати присвячена темі «Безпечна кров рятує життя» і проходить під гаслом «Здавати кров заради здорового світу». З початку року кров здали вже близько 377 осіб. Більшість з них, а саме 348 донорів – це співробітники Запорізької АЕС.

За планом донорства в СМСЧ в рік має бути зроблено 600 донацій. Однак енергодарці з легкістю його перевиконують. Щоб у відділенні завжди був необхідний для медсанчастини запас, донорів з різними групами крові заносять у своєрідну чергу. Щовівторка та щосереди кров здають від 10 до 20 людей. Переважно чоловіки. Відділенню трансфузіології важливо, щоб постійно було хоча б по літру крові всіх восьми груп позитивної та негативної. Взяти одразу багато крові означає не встигнути її переробити або використати. Строк придатності еритроцитів – 35 діб. Тому донори приходять на донацію згідно з узгодженим графіком і саме ті, кров яких наразі необхідна.

У зв’язку із поширенням COVID-19 та карантином, по всій Україні штучно виникла ситуація з дефіцитом донорської крові, каже завідувач відділення трансфузіології Віталій Мороз. Швидко поповнити її запаси запросили військовослужбовців. Тож хлопці з військових частин 3042 та 3033 здаватимуть кров протягом всього літа.

Перша група крові позитивного резус-фактору – найпоширеніша. Найрідкісніша – IV групи. В Енергодарі з такою групою серед постійних донорів всього 5-6 чоловіків. Кров негативного резус-фактору теж вважається рідкісною. Імовірність того, що до СМСЧ потрапить пацієнт з першою позитивною складає 90%. Тому саме таких еритроцитів має бути більше. Звісно, буває госпіталізують хворих з рідкісною групою крові. Якщо власних запасів замало, на допомогу приходять найближчі лікарні.

Перш ніж пацієнт отримає кров донора, різні лікарі її перевірять п’ять разів, аби уникнути людського фактору. Кров донорів перевіряється на групову належність, резус належність, інші антигени, антиеритроцитарні антитіла, гемотрансмісивні інфекції, проводиться біохімічне обстеження, загальний аналіз крові. Обстеження крові проводиться щоразу, незалежно від кількості донацій.

Найактивніше йдуть до трансфузіологічного відділення енергетики з Запорізької АЕС. Одна кровоздача займає 10 хвилин, донор здає 450 мл крові (+20 на аналізи) й отримує солодкий чай з печивом, обід, 2 відгули за місцем роботи, безкоштовне медичне обстеження (в рамках медобстеження заради донорства) і, звичайно ж, подяку від пацієнтів.

Іосиф Хом’якевич, працівник ЗАЕС. Побачивши у новинах, що пацієнти у відділеннях потребують переливання крові, прийшов поділитися власною. До цього тижня ставав донором заради здоров’я колеги, а у 2014 році – заради поранених бійців на Сході країни.

У День донора Віталій Мороз щиро бажає усім енергодарцям доброго здоров’я, добробуту і злагоди. А власному відділенню – оновлення 30-річного обладнання, ремонту та здорових донорів.

Ірина Гортенко


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
MISTO.ІНФОРМ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ПОЗИЦІЯ
МІГ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОРОГИ (АРХИВ)
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Еженедельная региональная газета РОСТ издается с 3 ноября 2004 года – и за это время завоевала репутацию популярного издания, оперативно информирующего о новых предложениях рынка товаров и услуг. Популярность газеты растет, в первую очередь, благодаря тому, что РОСТ как универсальное издание стремится предоставлять своим читателям наиболее полную и объективную информацию.

Специализация газеты: новости, реклама товаров и услуг, частные и коммерческие объявления, вакансии, справочные материалы, юридические консультации; 45 каналов телепрограммы с анонсами и другая информация.

Издание имеет статус областного и распространяется городах Энергодаре, Каменке-Днепровской, Днепрорудном, Васильевке, Михайловке, а также в Каменско-Днепровском, Велико-Белозерском, Васильевском и Михайловском районах.

Контакты

Почтовый адрес:
71503, г. Энергодар, пр. Строителей, 17/2, офис 27 – 30.
Тел./факс:
(06139) 4-04-32; 6-00-06; 6-07-80
E-mail:
rost@oriontv.net

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в