misto.zp.ua

ЗНУ: хрещення студентством ⇢ що робити далі?

40464280_865271453672192_9211237547357765632_n

Першу пару проведено. В ЗНУ навчальний рік можна вважати відкритим. Першокурсників зустрічали в два етапи. Для настрою та бадьорості – розважальна програма, а потім атмосферна «Посвята у студенти», екскурсія студмістечком та креативні фотозони: “Студентський квиток “, “Алея парасольок”.

Тільки уявіть, нас вже 12,5 тисяч. Це не цифра у пабліку, групі і т.п. Саме стільки студентів, від тепер, вчяться у стінах ЗНУ. Зустрічали «першачків» завзято. О 8:30, замість будильнику, «ранкова дискотека» Dj-сет (звукооператор центру культури В.В.Троян) у тандемі з ведучім Віктором Посунько. А замість кави – інтерактиви та флешмоби. Присутні, у досить не звичній формі, дізнались про всі факультети вишу. Історію вели студ.рада в ролях  «Міфічних Богів» : Гермес, Афіна, Афродита, Діоніс, Зевс, Гера.

Враження першокурсників:

40600215_694965254202742_851051094007087104_n40457453_261405041168343_8753054602338762752_n40407624_759850024397922_4833451728428859392_n40493976_700056080330425_6398275212495814656_n

Не піснями єдиними. Майже дві години програми займали номери: виступ ансамблю народного танцю «Вихиляси», ансамблю скрипалів «Концертино», ансамбль акробатичного рок-н-ролу «Діксі» (керівник – Єгор Прокопенко), хореографічний колектив ЕПК. Звучали ліричні пісні у виконанні представників вокальної студії «Кантилена» центру культури ЗНУ Олени Грагян, Алли Яременко, Наталії Заболотної, Артура Конкіна, Анастасії Стайкович, Євгенії Пашетнєвої, Іллі Ісаєва, Олени Грагян.

Святковий настрій дарували хореографічного колективу «Dance studio Freedom»

Снимок экрана (6)

Додала перчинки зірокова й талановита жіноча команда КВК «Нет парня» Економіко-правничого коледжу

Снимок экрана (4)

Кожен першокурсник, який завітав на свято у вишиванці, отримав у подарунок блокноти з логотипом ЗНУ, а також ручки й олівці, щоб занотувати всю важливу в рамках флешмобу «Вишиванка – твій генетичний код».

Та найбільше студентів вразили не подарунки, а алея парасольок. Центр культури із 220 парасольок формували арт-зону студмістечка. Всі, хто не встиг заселфитись, не поспішайте. Парасолі висітимуть ще две місяці. Однак, треба встигати все вчасно, бо тільки на честь свята працювала фотозона «Друзі» та лавка кольорових олівців, фотозона «Книга ЗНУ» (постійно відкрита Лавка примирення).

Офіційну частину відкривав Гімн України та Гімн ЗНУ, які пролунали у виконанні хору центру культури вишу.  А згодом ведучі Вікторія Лагутіна й Костянтин Вельможко виголосили слова урочистої клятви першокурсника.

Щоб відчути всю ту атмосферу, спеціально для вас, над фото- й відео працювали Антон Осадчук та Ілля Гордєєв. Їх можна буде знайти:

– Telegram: t.me/cultureznu

– Сайт: http://goodcentre.com.ua

– Instagram: www.instagram.com/culture.znu

– Facebook: www.facebook.com/culture.znu;

– Group Facebook: www.facebook.com/groups/culture.znu

– YouTube: www.youtube.com/channel/UCpEQlTANDEEYmteL3WotRdw

Фотогалерея 250 світлин прес-служби ЗНУ за покликанням:

https://www.facebook.com/pg/univerzp/photos/?tab=album&album_id=2194481640581217

ПРОВІДНИК

  1. Перед початком занять обов’язково знайдіть біля деканату свого факультету розклад своїх пар. Буде добре, якщо ви зможете дізнатися на яких поверхах і в якому крилі знаходяться ті чи інші аудиторії. Ви можете знайти в соціальних мережах студентів старших курсів і запитати це у них, сподіваємось, ніхто вам не відмовить. Це допоможе вам легко зорієнтуватися і не блукати по університету в пошуках потрібної аудиторії в перші ж хвилини вашої студентського життя.

Розклад в університеті складається не на цілу чверть, як в школі, працює інша система – парних і непарних тижнів. Наприклад, на всіх парних тижнях у вас будуть лекції, а на непарних – семінари, тому за цим доведеться стежити. І, до речі, відразу забувайте про уроки, в університеті – пари. Кожна пара триває півтори години.

Підручники. По-перше, іноді книг не вистачає і студенти користуються одним екземпляром на двох-трьох. По-друге, багато книги дають не на рік, а на семестр. По-третє, не існує предмета, для якого вистачило б одного підручника: доводиться брати кілька різних, шукати інформацію в інтернеті.

  1. З канцелярії, перші дня, беріть зошит або блокнот. За перший тиждень ви зрозумієте, на яких предметах будете писати більше, а на яких менше, і вже тоді визначитеся як вам буде зручніше вести конспекти.
  2. Починайте записувати все лекції з першого ж дня. Це дуже допоможе вам у подальшому, під час підготовки до контрольних та іспитів. Повірте, ПИШІТЬ ВСЕ ВІДРАЗУ.
  3. Кажуть, викладачі люблять старост, так як вони постійно у них на очах, вони активні і ініціативні. Але це дуже складно: вам потрібно буде відвідувати студради, організовувати якісь заходи і самим в них брати участь, ви повинні вести журнал групи. Тому перш ніж викликатися на посаду старости, добре подумайте.
  4. Намагайтеся самореалізуватися. Адже студентські роки – найкращий час для того, щоб почати щось нове. Займіться своєю улюбленою справою, не бійтеся, що скажуть про вас оточуючі. Адже у вас не буде іншого життя.
  5. Не соромтеся носити рюкзак. Знаю, багато хто вважає, що рюкзаки – це по-дитячому, але це найзручніша річ для університеті, серйозно. Залежно від спеціальності вам потрібно буде носити з собою різні речі. Наприклад, журналісти беруть з собою ноутбуки, так як наша спеціальність передбачає роботу з текстом, різними аудіо- та відеоматеріалами.
  6. Не соромтеся брати з собою їжу. Повірте, це набагато краще, ніж на перервах пхати в себе булочки і чіпси. Та й в їдальнях бувають такі черги, що за зміну просто нереально встигнути щось купити, та ще й з’їсти.
  7. Прогули. Це можливо. Але наслідки вам не сподобаються. Крім походу в деканат, доведеться побігати, щоб знайти викладача. Справа в тому, що на відміну від шкільних вчителів, вони не сидять в конкретних кабінетах: у деяких їх просто немає, тому що вони приходять на пари з інших факультетів, а ті, у кого є, можуть виявитися принциповими і змусять вас довго домагатися аудієнції – дзвонити, вмовляти і приїжджати в 8 ранку в суботу.
  8. Відмінники обов’язкові? Якщо ви бюджетник, хороше навчання принесе вам конкретну матеріальну вигоду. Важливо добре здати першу сесію: вона задасть тон всьому вашими оцінками, а оцінки – коефіцієнту, за яким вираховується стипендія. Плюс, навряд чи знайдеться викладач, який вирішить завалити вас на іспиті, дивлячись на старанність.

Потім, щоб після закінчення отримувати на 10% більше, ніж інші випускники та й просто відчувати себе крутіше, ніж вони, потрібен червоний диплом.

  1. Відрахування. Якщо в школі це були скоріше розмови і залякування, то тут все по-дорослому. В університеті, хочеться вам цього чи ні, потрібно чітко виконувати всі вимоги. Потрібно двічі за семестр відповісти усно? Значить, потрібно. Потрібно підготувати реферат? Готуйте. Сказано написати два тести? Пишіть. Через таку дрібницю можна не отримати залік, а через залік- не скласти вчасно сесію … А якщо вилетіти з першого курсу, ще й відновитися не можна (що означатиме чергову епопею з репетиторами і виснажливої підготовкою до чергових ЗНО). Як не сумно це читати, але у вузі ніхто нікого не вмовляє: взяти себе в руки доведеться самому.

Словник ПЕРШОКУРСНИКА

РЕКТОР – найголовніша людина в університеті, його керівник. Проректори – заступники. Вони відповідають за різні області: навчання, науку, розвиток та інше.

ДЕКАН – найголовніша людина на факультеті. Продеканом, як проректорів у ректора,  немає, є тільки заступники.

КАФЕДРА – це відділення на факультеті, на якому студенти та викладачі займаються певною спеціалізацією. Якою, зазвичай, зрозуміло з назви. Наприклад, «Кафедра англійської мови та мовної комунікації» або «Кафедра менеджменту та організації здоров’я». Керує там завкафедрою (завідувач кафедри) – найголовніший професор в цій галузі.

Куратор – аналог шкільного класного керівника. Але, на відміну від нього, буде з вами не весь час.

КУРС – «паралель» в університеті. На одному курсі може вчитися кілька груп – «класів».

ПОТІК – кілька груп з різних, але схожих між собою спеціальностей. Їх об’єднують у великі потокові аудиторії, щоб читати одні й ті ж лекції і економити час викладача.

Лекція – заняття, на якому викладач не диктує, не пояснює, а просто побіжно розповідає про предмет. Записувати або не писати, намагатися розібратися чи ні – завдання самого студента. Всі питання можна буде задати на семінарі.

СЕМІНАР (практичне заняття, колоквіум) – заняття зі зворотним зв’язком. Працює не тільки викладач, але і студенти: обговорюють предмет лекції, представляють доповіді, роблять практичні завдання – вирішують завдання, пишуть програми або ріжуть жаб.

СЕМЕСТР – аналог шкільної чверті, який триває півроку – тобто, всього в навчальному році два семестри. Канікул, відповідно, теж двоє: три тижні взимку і два місяці влітку. Одним словом, доведеться приготуватися вчитися півроку без перерви.

ЗАЛІК – міні-іспит, який потрібно здати по кожному предмету, коли семестр наближається до кінця. На відміну від іспитів, ця оцінка в заліковку не потрапить, але не здати не можна – навіть без одного зачетіка до сесії вас не допустять.

СЕСІЯ – місяць після кожного семестру (тобто, два рази – взимку і влітку), в який студенти здають іспити. Між ними зазвичай є перерва в кілька днів. Кількість іспитів різний на кожному факультеті кожного університету, зазвичай їх 4-5. Готуйтеся до того, що у вас не буде повноцінного Нового року: сама бурхлива підготовка зазвичай випадає саме на перші числа січня.

ДИПЛОМ – фінальна робота, яку перед закінченням університету потрібно написати і захистити (тобто, переказати для комісії і відповісти на питання). Є у «диплома» й інше значення: це те, заради чого ви все це затіяли, тобто документ, який підтверджує, що ви дійсно закінчили університет – як атестат після школи.


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
MISTO.ІНФОРМ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ПОЗИЦІЯ
МІГ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОРОГИ (АРХИВ)
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Студентський інформаційний портал «Пороги» - це цікаво й корисно, це креативно й актуально, це гостро й оперативно. «Пороги» - це погляд запорізького студентства на молодіжні проблеми. Це репортажі з мистецьких акцій і спортивних подій, інтерв’ю з  неординарними людьми, це матеріали, що зацікавлять молодого науковця, майбутнього студента, творчу людину. «Пороги» - це ресурс для тих, хто шукає себе, хто хоче писати, кого турбує молодь Запоріжжя. «Пороги» - для тих, хто думає і хоче знати.

Контакты

Адреса:
м. Запоріжжя, вул. Залізнична, 24, 9 поверх, к. 907

Телефон:
289-12-22

Сайт:
www.porogy.zp.ua

E-mail:
porogy@mail.ru

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в