misto.zp.ua

Запорізькі культурні підсумки-2020

Запорізькі культурні підсумки-2020

Рік, що спливає, був надважким для діячів культури. Яких коронавірус на кілька місяців позбавив можливості спілкування очі-в-очі з глядачами та слухачами. А коли зараза тимчасово відступила, примусив організаторів масштабних «живих» мистецьких подій нервувати й викладатися на 300 відсотків.

Проте запорізькі діячі культури зуміли набути нових навичок й провести багато заходів – як онлайн, так і офлайн. Напередодні Нового року кинемо побіжний погляд на найбільш цікаві.

ТЮГ став digital-театром

Навесні Запорізький академічний обласний театр молоді, отямившись від шоку, перетворився в digital-театр. Це були репетиції онлайн, проєкт з хештегом «Залишайсявдома», гумористичний проєкт «Карантин Веселка», ігри, казки для дітей, спілкування, прямі трансляції, показ вистав в мережі Facebook та на YouTube.

І величезний онлайн-марафон, присвячений Дням пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Дев’ять днів виходили по два концертних блока, в яких актори читали вірші, розігрували літературні композиції, співали пісні.

Космос Творців – Бога і Людини

У червні Запорізька обласна філармонія запропонувала шанувальникам фортепіанної музики унікальний онлайн-проєкт Piano Forever, створений заслуженою артисткою України Ілоною Турчаніновою.

То був не просто набір шедеврів Баха, Моцарта, Бетховена, Шопена, Грига, Ліста, Чайковського, Рахманінова, Альбеніна, Гершвіна, Еванса, Сакамото, Мустафа-Заде, Гласса и Сильвестрова.

Піаністка відтворила цілий Всесвіт, де в гармонії знаходяться природа и цивілізація. Сюжетну лінію підтримували звуки та відеоінсталяції, зібрані зі світлин та картин 15-ти художників творчого об’єднання «Колорит».
У листопаді проєкт Piano Forever відбувся і «вживу», зібравши численні захоплені відгуки.

У серпні-вересні відбулися події всеукраїнського масштабу.

Аrt book fest Toloka-2020

Літературно-мистецький фестиваль Toloka-2020 тривав десять днів і проходив на шести локаціях, переважно під відкритим небом. Тут:

  • презентували свою продукцію безліч видавництв, книгарень, бібліотек з усієї України;
  • виступали письменники й поети;
  • демонстрували свою творчість музикальні гурти й окремі виконавці;
  • працювали дитячий простір «ДикіДіти», історико-урбаністичний майданчик, мала літературна сцена, театральна та кіно-локації.

“Хортиця крізь віки” відбулася в 15-й раз

 

Надій на проведення XV мистецького пленеру «Хортиця крізь віки», що має статус міжнародного, було мало. Але завдяки ініціативі приватних осіб він відбувся у всеукраїнському форматі. 38 митців з Києва, Харкова, Львова, Тульчина, Чугуєва та Запоріжжя більше тижня відвідували історичні та сакральні місця Запорізької області, створили більше 200 робіт [були побиті усі рекорди і кількісно, і якісно] й запаслися враженнями на майбутнє.

Поєднати на Хортиці всю Україну

І не можна не відзначити унікальний Мистецький форум [інша назва – ArtForum], який відбувся у нашому місті вперше під гаслом «Поєднати на Хортиці всю Україну». Амбітна мета організаторів – залучити містян до високого сучасного українського мистецтва і закохати видатних письменників, художників, артистів, менеджерів, політологів у Запоріжжя і Хортицю – була досягнута.

До нашого міста приїхало гроно видатних діячів культури сучасності, менеджерів творчих проектів, представників донорських організацій, дипломатів, які у творчих дискусіях віднаходили орієнтири й сенси, яких потребує швидкоплинний і досить тривожний час. А Запоріжці, крім участі у дискусіях, могли помилуватися кількома виставками провідних українських художників, скульпторів, плакатистів, подивитися класичні та сучасні українські фільми, а діти – попрацювати на майданчику дитячої творчості «Книголісся».

Ініціаторка Мистецького форуму, голова ГО «Запорізький медіа-центр» Тетяна Орлова, потішена результатами та відгуками учасників цьогорічного фесту, вже почала підготовку до ArtForum-2021: “Ми сподіваємося, що нас підтримають поважні українські та міжнародні організації, і наступного року Мистецький форум пройде у ще цікавішому форматі”.

Бажаємо здоров’я та успіхів усім ініціативним та енергійним запорізьким діячам культури!

Підготувала Ганна ЧУПРИНА


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
MISTO.ІНФОРМ
МІГ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОЗИЦІЯ
ПОРОГИ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Газета "МИГ" – издание с интереснейшей судьбой и историей. Первый номер ее, тогда еще "Комсомольця Запоріжжя", вышел 12 ноября 1939 года (с 1991 года "Комсомолець Запоріжжя" сменил название на "МИГ").

Все более 70-ти лет своего существования газета прошла вместе со страной, была активным участником всех этапов ее развития на пути к независимости Украины.

Журналисты газеты "МИГ" и ее дизайнеры – это профессионалы, опытные знатоки своего дела, поэтому не удивительно, что они – лауреаты многих областных, республиканских и международных конкурсов, обладатели различных стипендий. В свое время газета получила грант британского фонда WFD, грант посольства США в Украине и др.

В штате – более 50 сотрудников. Средний возраст – 38 лет. Каждый сотрудник (кроме водителей и уборщиц) имеет рабочий компьютер.

Газета имеет свою принципиальную позицию, никем не финансируется, ее владельцами издания являются сами журналисты.

С уважением,
редактор

Контакты

Адреса редакції:
69600, г. Запорожье, пр. Ленина, 152, 5-й этаж.

Запоріжжя та область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 |