misto.zp.ua

Як на відпочинку не підхопити гельмінтів: факти, про які ви навіть не здогадувались

Як на відпочинку не підхопити гельмінтів: факти, про які ви навіть не здогадувались

Всім, хто любить відпочивати на березі Азовського моря, річки Дніпро та інших водойм, в розпал літнього сезону хотілося б нагадати про ті ризики, які реально існують, — можливість заразитися гельмінтозами. Ця інформація заснована на статистичних даних щодо захворюваності населення області паразитарними хворобами, а також даних санітарно-паразитологічного моніторингу, який проводиться Запорізьким обласним лабораторним центром систематично.

За три останні роки збудники паразитозів виявлялися в пробах морського піску, в пробах ґрунту житлової зони приморських територій, особливо часто (3,3%) — на дитячих ігрових майданчиках. Серед позитивних знахідок домінували збудники геогельмінтозів (це ті, що передаються через грунт), таких як аскаридоз, токсокароз (собача аскарида), стронгілоїдоз, трихоцефальоз. Серед населення області щорічно реєструються випадки цих захворювань. Так, за 2014-2018 роки в нашій області захворіло на аскаридоз 155 осіб, токсокароз — 68, стронгілоїдоз — 4, трихоцефальоз — 2. Серед хворих переважали діти — до 70%. З числа захворілих геогельмінтозами 80% за межі області не виїжджали, але при цьому багато  з них відпочивали на березі Азовського моря, річці Дніпро.

Зараження людини геогельмінтозами найчастіше відбувається при потраплянні до рота частинок ґрунту, що містить збудників гельмінтозів. Як це може статися? Ми купуємо на пляжі ягоди, фрукти, овочі. І не завжди маємо змогу помити їх перед вживанням. Але на їхній поверхні можуть міститися невидимі частинки ґрунту зі збудниками. Як доказ — за минулий рік було досліджено 71 пробу овочів-фруктів і в 11 з них (15,5%) виявили збудників гельмінтозів. Особливо небезпечна в цьому плані полуниця, яку частенько продають відпочивальникам на пляжах. Для того, щоб виростити ягоду великою, в якості добрива можуть використовувати незнешкоджені нечистоти з вигрібних надвірних туалетів. З’ївши немиту полуничку, навіть одну, ви можете заразитися гельмінтами!

Діти на пляжі можуть проковтнути частки забрудненого ґрунту під час гри в піску, особливо в тіні дерев, чагарників, де добре зберігаються збудники.

Зараження стронгілоїдозом можливо при ходьбі босоніж по землі, піску — личинка проникає в організм людини навіть через неушкоджену шкіру!

Можна захворіти на відпочинку, контактуючи з хворою твариною — симпатичною собачкою або котиком, на шерсті яких можуть міститися яйця геогельмінтів та багатьох інших паразитозів — ехінококозу, ентеробіозу, лямбліозу …

Симптоматика геогельмінтозів різноманітна, але є і загальні прояви.Так, при аскаридозі і токсокарозі присутня міграційна стадія личинки по кров’яному руслу людини, яка характеризується алергічними проявами — шкірними висипаннями, кашлем, високою еозинофілією.

Перебуваючи в кішківнику, дорослі гельмінти (аскариди, волосоголовець, стронгілоїдоз) виділяють продукти своєї життєдіяльності, які всмоктуючись у кров, викликають швидку стомлюваність, запаморочення, нудоту, блювоту, слинотечу, біль у животі, метеоризм, запори або послаблення випорожнень, порушення апетиту. При паразитуванні великої кількості аскарид може виникнути кишкова непрохідність. При інтенсивній інвазії власоглавами в крові хворого знижується кількість еритроцитів, розвивається малокрів’я. Перелік симптомів можна продовжити, але вже при появі основних, вищевказаних, слід звернутися до лікаря для діагностики та призначення медикаментозного лікування з метою уникнення ускладнень (непрохідність або перфорація кишківника, абсцес печінки, апендицит, задуха внаслідок попадання гельмінтів в дихальні шляхи).

Хворі на геогельмінтози не заразні для оточуючих при безпосередньому контакті! Проте, якщо їх випорожнення потрапляють у ґрунт, де відбувається дозрівання яєць (впродовж 1-2 місяців), існує небезпека зараження для тих, хто буде мати контакт з цим ґрунтом. Тобто основне правило профілактики геогельмінтозів — не можна допускати забруднення ґрунту випорожненнями хворої людини! Крім того, вміст вигрібних надвірних туалетів можна використовувати в якості добрива після компостування — засипка землею шаром 30-50 см і витримка не менше 2-х років.

Щоб не захворіти геогельмінтозами необхідно дотримуватися загальновідомих правил:

- овочі, фрукти, ягоди, зелень перед вживанням замочувати на 5-10 хвилин у холодній воді і після цього ретельно мити під проточною водою, за можливості обдати гарячою водою (температура 60 — 70 градусів);

- мити руки перед їжею, після роботи на городі, контакту з тваринами;

- не цілуйте тварин, прибирайте їхні випорожнення в місцях загального користування (сквери, дитячі майданчики, пляжі та ін.);

- знищуйте мух (вони можуть стати переносниками яєць гельмінтів);

- не пийте  воду зі ставків, річок та інших водойм, у разі безвиході її слід попередньо прокип’ятити.

Починаючи з 2000 року, щорічно серед жителів нашої області реєструється дирофіляріоз — трансмісивний підшкірний гельмінтоз, що передається людині від тварин (в основному собак) через укуси комарів. За останні 5 років зареєстровано 48 випадків, вже цьогоріч діагностовано 4. Часто захворювання реєструється серед жителів або відвідувачів приморських районів області, де кліматичні умови сприяють зростанню чисельності переносників. Кусаючи хвору тварину (частіше собак), а потім людину, комар «впорскує» в його кров личинку гельмінта (мікрофілярію).

До відома: за даними ветеринарної служби області в крові 3,2% собак наявні мікрофілярії, у Бердянську ураженість собак в 2018 році склала 16,6% (в деякі роки вона досягала 21,4%). З личинки через кілька тижнів виростає дорослий гельмінт білого кольору, що досягає в довжину 4-17 см, товщиною як товста нитка. Паразитує гельмінт під шкірою або слизовою оболонкою на будь-якій ділянці тіла, частіше — в органах зору (на повіках, під кон’юнктивою тощо). Такі хворі звертаються за медичною допомогою до окулістів в найбільш ранні терміни від моменту укусу комах, так як в місці локалізації паразита відзначається відчуття печії, свербіжу, з’являється «бугорок»розміром з просяне зернятко, що порушує в тій чи іншій мірі функцію органу зору. Якщо ж такий «бугорок» утворюється під шкірою тулуба або кінцівок, то хворий помічає його не відразу і звертається до лікарів іноді і через рік після зараження. Гельмінт здатний мігрувати під шкірою та слизовими на значні відстані — за добу до 10-30 см. Лікування цього захворювання проводиться хірургічним шляхом, гельмінт видаляється без будь-яких наслідків для здоров’я людини. Випадки летального результату від дирофіляріозу не реєструвалися ні у нас в області, ні в масштабах України!

Основним профілактичним заходом при дирофіляріозі є захист від укусів комарів та інших комах. Для цього рекомендується після заходу сонця одягатися в максимально закритий, світлих тонів одяг, на відкриті ділянки тіла наносити репеленти, засітчувати вікна, перед сном обробляти приміщення інсектицидним аерозолем, використовувати електрофумігатори, при великій кількості комарів — спати під пологом, обробленим інсектицидом.

На боротьбу із переносниками направлено і проведення деларваціонних та дезінсекційних заходів, які здійснюються силами установ всіх форм власності. При утриманні собак в квартирах, приватних садибах необхідно проводити дегельмінтізацію тварин, періодично оглядати їх з метою виявлення підшкірних пухлин, бугорків, при наявності таких слід звернутися до працівників ветеринарної служби.

Дотримуйтесь цих правил і будете здорові!

Завідуюча паразитологічної лабораторії ї ДУ «Запорізький обласний лабораторний центр МОЗУ» Зарудна О.В.


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
MISTO.ІНФОРМ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ПОЗИЦІЯ
МІГ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОРОГИ (АРХИВ)
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Еженедельная региональная газета РОСТ издается с 3 ноября 2004 года – и за это время завоевала репутацию популярного издания, оперативно информирующего о новых предложениях рынка товаров и услуг. Популярность газеты растет, в первую очередь, благодаря тому, что РОСТ как универсальное издание стремится предоставлять своим читателям наиболее полную и объективную информацию.

Специализация газеты: новости, реклама товаров и услуг, частные и коммерческие объявления, вакансии, справочные материалы, юридические консультации; 45 каналов телепрограммы с анонсами и другая информация.

Издание имеет статус областного и распространяется городах Энергодаре, Каменке-Днепровской, Днепрорудном, Васильевке, Михайловке, а также в Каменско-Днепровском, Велико-Белозерском, Васильевском и Михайловском районах.

Контакты

Почтовый адрес:
71503, г. Энергодар, пр. Строителей, 17/2, офис 27 – 30.
Тел./факс:
(06139) 4-04-32; 6-00-06; 6-07-80
E-mail:
rost@oriontv.net

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в