misto.zp.ua

Великдень: традиції та святкування в Україні і світі

Великдень: традиції та святкування в Україні і світі

Цьогоріч християни східного та західного обрядів будуть святкувати Великдень в один день – 20 квітня. Це свято у християнстві вважається одним з найважливіших, адже саме цього дня віруючі згадують воскресіння Ісуса Христа, отримують надію на порятунок та проводять час зі своїми родинами.

Традиції святкування в Україні

У багатьох куточках країни традиції та обряди залишилися майже в незмінному вигляді. Попри це у кожного регіону є свої особливості: спільна сімейна вечеря, гаївки, виготовлення великодніх ляльок, обливання водою, фарбування яєць в чаї та багато інших.

Духовна підготовка до свята починається за 40 днів до Великодня та має назву Великий піст. В ці дні люди відмовляються від м’ясної, молочної їжі та яєць. Таким чином віряни очищують не лише своє тіло, але й душу.

Останні три дні перед воскресінням Ісуса вважаються найважливішими:

Чистий четвер: за християнськими віруваннями, саме в цей день відбулася Таємна вечеря, а Іуда зрадив Ісуса Христа.

Цього дня люди прибирають в оселях, наводять лад на подвір’ї та городі. Вся важка робота в будинку і надворі має бути закінчена до полудня. Також в цей день всі мали бути помитими, одягненими в чистий одяг для походу в церкву. За народними повір’ями, в Чистий четвер навіть вода з криниці була цілющою.

Страсна (Велика) п’ятниця: за церковними переказами, в п’ятницю Ісус зазнав мученицької смерті. Для християн цей день сповнений скорботою та сумом, тому рекомендується зосереджуватися на духовних цінностях, молитися в церкві чи вдома.

У Страсну п’ятницю забороняється важка праця, розваги, переїдання, прибирання в будинку, а також шиття, рубання дерева.

Зазвичай у цей день господині печуть паски. За повір’ям, хліб, спечений у цей день, володіє цілющими властивостями та ніколи не пліснявіє. Одну паску зберігали протягом року та використовували як засіб від хвороб.

Великодня субота: в цей день віряни згадують поховання Ісуса Христа. Велику суботу, як і Страсну п’ятницю, вважають днем скорботи. Цього дня традиційно проходять останні приготування до свята, крім того, прийнято робити добрі справи: роздавати милостиню, допомогати іншим, просити вибачення у рідних та самого себе.

Великдень: уночі перед святом віряни йдуть до церкви, де проводиться вечірня служба. На ранок після літургії священники починають освячувати кошики. Зазвичай їх наповнення схоже у всіх регіонах: паски, яйця, сіль, м’ясні продукти, вино. Після цього родини розходяться по домівках та починають розговлятися освяченим.

Головними символами свята є паска та крашанки або писанки.

Паска

Під час приготування ритуальної випічки господині забороняли членам сім’ї ходити коло печі і тіста, грюкати дверима чи провітрювати кімнату. Адже вважалося, що тісто тоді може не піднятися.

До тіста додають більше яєць, аби воно було жовте – це символізує сонце. Вже готовий виріб прикрашають по-різному: глазур’ю, квітами, сухофруктами, різними фігурками.

Наприклад, на Галичині та в Закарпатті паски печуть у вигляді круглого хліба з орнаментом. На Поділлі великодній хліб називають бабкою. Бабка – це здобна випічка, яку прикрашають візерунками з тіста: косичками, квітами та зірками. На Чернігівщині, Донеччині та Полтавщині роблять сирні паски з додаванням великої кількості яєць, цукру та родзинок. Особливість пасок Полісся – збереження старовинних традицій замішування тіста і скромність. Готову випічку прикрашають візерунками з тіста і хрестами, які символізують релігійні мотиви.

 

Крашанки

Традиційно фарбують 13 яєць: 12 з них – апостоли, а 1 – Ісус Христос. Кольорова гама різноманітна: жовтий, синій, зелений та золотистий. Але найбільше крашанок червоного кольору – він символізує кров Спасителя та нове життя.

За Полтавськими переказами крашанками Матір Божа забавляла маленького Ісуса.

Писанки

Їх починали робити в суботу. Розписом займалися як жінки, так і чоловіки. На писанках малювали такі ж орнаменти, як і на рушниках за допомогою воску та кісточки. Під час розпису віряни замовляють собі та своїй родині долю на наступний рік.

До речі, найдавніша знайдена писанка в Україні датується X століттям, хоча ця традиція існувала ще із дохристиянських часів.

Традиції святкування у світі

Німеччина: в суботу ввечері німці влаштовують велике Великоднє вогнище, яке символізує згоряння всіх поганих почуттів. А вранці на Великдень після церковної служби діти шукають писанки, які «розмалював великодній зайчик», і кошики з ласощами. Також німецькі сім’ї відвідують родичів та друзів. Головною стравою є запечена риба, прикрашена нарцисами (вони символізують великодні дзвоники). На десерт – пиріг з родзинками, який дуже схожий на українську паску.

 

Австралія: головним символом свята у цій країні є білбі – рідкісна тубільна тварина цього континенту, схожими на неї австралійці роблять гостинці. Святкування відбувається на вулиці, люди вірять, що в цей день повітря очищується. Головна страва – смажена баранина, яловичина або курча. На десерт австралійці полюбляють традиційний торт із безе та солодкі гарячі булочки.

Мексика: в цій країні, мабуть, найдовше у світі святують Великодень – майже два тижні. Великодній карнавал починається у Страсну п’ятницю. Люди беруть участь у постановках Христових Страстей, танцюють та пускають феєрверки. Під час самого свята проводиться богослужіння та святе Причастя. Після цього всі розходяться по домівках або танцюють на вулицях.

Філіппіни: у Страсну п’ятницю прихильники римо-католицької церкви проводять особливий ритуал – розп’яття Ісуса Христа. Учасників ритуалу пробивають до дерев’яних хрестів, а людей, які бажають спокутувати свої гріхи, б’ють різками.

Італія: у неділю мешканці беруть участь у святій ході в Римі, що йде від Колізею до Палантини. Костюмована процесія розігрує сцени за біблійними мотивами про життя, смерть та воскресіння Христа. Люди збираються на головній площі Риму для того, аби послухати привітання Папи. А пізніше відбувається святковий сніданок у колі сім’ї. Головною стравою є смажена баранина з артишоками або козеня, також їдять розфарбовані яйця, сирну паску і неаполітанський пиріг.

Іра Терехова


Поделиться: Facebook Twitter Viber Телеграм

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
MISTO.ІНФОРМ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
ПОЗИЦІЯ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
МІГ
ПОРОГИ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Студентський інформаційний портал «Пороги» - це цікаво й корисно, це креативно й актуально, це гостро й оперативно. «Пороги» - це погляд запорізького студентства на молодіжні проблеми. Це репортажі з мистецьких акцій і спортивних подій, інтерв’ю з  неординарними людьми, це матеріали, що зацікавлять молодого науковця, майбутнього студента, творчу людину. «Пороги» - це ресурс для тих, хто шукає себе, хто хоче писати, кого турбує молодь Запоріжжя. «Пороги» - для тих, хто думає і хоче знати.

Контакты

Адреса:
м. Запоріжжя, вул. Залізнична, 24, 9 поверх, к. 907

Телефон:
289-12-22

Сайт:
www.porogy.zp.ua

E-mail:
porogy@mail.ru

Запоріжжя та область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 |