misto.zp.ua

“У нас більше немає дому”: сповідь маріупольця про втечу з пекла

джерело зображення: телеграм-канал Маріупольської міської ради

9 березня 2022 року. Місто N. 11-й день окупації.

В цей день я вперше з 27 лютого вийшла на вулицю за межі свого двору. Третій день як у місті нема газу. На вулиці мороз, але, за відчуттям, здається, що на вулиці навіть тепліше ніж у хаті. Середня температура повітря в домівках людей була 7-15 градусів. 15 вже вважалося «спекою».

Причиною виходу на вулицю був хліб. Його розвозили лише один раз на день, продавали одну буханку в руки, а розмітали його зі швидкістю світла (не інакше). В той час, як тато та брат рубали дрова для того, щоб хоча б приготувати їсти, я відправилась у свою невеличку подорож.

Перше, що я побачила – велику кількість автівок у дворах багатоповерхівок. Чим ближче я підходила до них, тим більше в мене завмирало серце. Машини стояли усюди: на місцях для паркування, на тротуарах, на дитячому майданчику. І всіх їх об’єднувало одне: Маріуполь. На власні очі я побачила те, що до цього бачила лише в новинах. Автомобілі були посічені уламками, в деяких вибито скло та навіть двері. Дірки люди латали підручними засобами: одяг, пакети, скоч та інше. Можна було чітко розгледіти дірки від куль. На бокових дзеркалах можна було побачити білі смужки тканини, які мали б попереджати про те, що в транспорті цивільні громадяни. Але найбільше «торкнуло», коли побачила авто з величезним написом «ДЕТИ». І воно було пошкоджене найбільше…

Підійшовши до магазину з хлібом побачила величезну чергу (довжиною метрів 20). Але вона мене не здивувала. Зайнявши свою чергу почала чекати. Поруч зі мною стояли мешканці однієї з багатоповерхівок, яких я знаю, а також незнайомий чоловік. Від нього пролунала фраза: «Мы из Мариуполя». У цей момент усі, хто стояв поруч і чув це, промовили: «о, Боже…».

Чоловік, на ім’я Олексій, на вигляд йому років 35-40, розповів нам свою історію. «Ми виїхали звідти 2 дні тому. І то, абияк. Їхали гуртом, нас у машині було 7 осіб, за умови розрахунку на 4 місця. Пов’язали білі ганчірки, написали на папері «діти», але нас це не врятувало. Як і інших, які намагалися так само виїхати. У мене дружина спереду їхала, так їй у ногу прилетів осколок. Дітей пронесло, осколки пролітали вище їхніх голів, залишилися тільки подряпини від скла. Коли виїхали вже в більш-менш безпечну зону – зловили зв’язок і спробували додзвонитися до сусідів. На диво вийшло, але їхні слова нас шокували. «Через 3 години після вашого виїзду прилетіло поверхом вище вашої квартири». І в той момент ми зрозуміли, що дому в нас більше немає. Маріуполя немає. Усе, що показують у новинах – це лише мала частина. Місто зруйноване. Його вже й містом не назвеш, руїни. У вас тут ще тиша та спокій».

Слухаючи цю розповідь, я намагалася непомітно витерти сльози, які скочувались по щоках. Люди, які стояли поруч, одразу почали пропонувати допомогу: «може вам треба їжі з собою?», «якщо необхідно, можете переночувати у нас, нас усе одно двоє», «а що з дружиною? може, ліки якісь потрібні?”, “у мене є знайомий, який займається гуманітарною та благодійною допомогою, я можу вам дати контакт і ви зверніться, він вам допоможе”. На що Олексій дякував та відмовляв, кажучи, що у них все є.

У той день я більше не могла думати ні про що, окрім цього. Прекрасно розуміла, що ця історія – це одна з тисячі. І від цього боліло ще більше. Я вкотре усвідомила наскільки коротке і дороге наше життя, вкотре усвідомила наскільки мені пощастило, що моя родина тут, зі мною.

Авторство не вказано з міркувань безпеки


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОЗИЦІЯ
ПОРОГИ
МІГ
MISTO.ІНФОРМ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Студентський інформаційний портал «Пороги» - це цікаво й корисно, це креативно й актуально, це гостро й оперативно. «Пороги» - це погляд запорізького студентства на молодіжні проблеми. Це репортажі з мистецьких акцій і спортивних подій, інтерв’ю з  неординарними людьми, це матеріали, що зацікавлять молодого науковця, майбутнього студента, творчу людину. «Пороги» - це ресурс для тих, хто шукає себе, хто хоче писати, кого турбує молодь Запоріжжя. «Пороги» - для тих, хто думає і хоче знати.

Контакты

Адреса:
м. Запоріжжя, вул. Залізнична, 24, 9 поверх, к. 907

Телефон:
289-12-22

Сайт:
www.porogy.zp.ua

E-mail:
porogy@mail.ru

Запоріжжя та область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 |