misto.zp.ua

У чому полягає відмінність ОСББ від ЖБК? Консультації запорізького юриста

У чому полягає відмінність ОСББ від ЖБК? Консультації запорізького юриста

На важливі для мешканців багатоквартирних будинків питання відповідає запорізький адвокат, голова ОСББ Сергій Суліма.

Основною відмінністю є те, що житлово-будівельний кооператив [ЖБК] створюється до будівництва жилого будинку – саме для його зведення.

Після державної реєстрації ЖБК набуває статусу юридичної особи. Відповідно, створення та подальша діяльність ЖБК регламентується досить застарілим законодавством, а саме: Житловим кодексом УРСР від 30.06.1983, Постановою КМ УРСР «Про затвердження примірного статуту житлово-будівельного кооперативу» № 163 від 22.08.1991, Постановою РМ УРСР і Укрпрофради «Про затвердження Правил обліку громадян, які бажають вступити до житлово-будівельного кооперативу» №186 від 05.09.1985, Законом України «Про кооперацію» від 10.07.2003, а також, Цивільним і Господарським кодексами України.

Коли будинок вже збудовано і його мешканці є власниками квартир, кооператив для обслуговування жилого будинку не може бути створений.

В свою чергу, об’єднання співвласників багатоквартирного будинку [ОСББ] створюється для обслуговування вже збудованого жилого будинку. І у своїй діяльності ОСББ, на відміну від ЖБК, керується більш сучасними нормами: Законом України «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку» від 29.11.2001, Наказом Державного комітету України з питань житлово-комунального господарства № 141 «Про затвердження Типового статуту об’єднання співвласників багатоквартирного будинку та Типового договору відносин власників житлових і нежитлових приміщень та управителя» від 27.08.2003, Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців» від 15.05.2003, і звісно ж, Цивільним та Господарським кодексами.

З часу закінчення будівництва для мешканців будинку не буде мати великого значення форма організації управління будинком — ЖБК чи ОСББ.


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
MISTO.ІНФОРМ
МІГ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОЗИЦІЯ
ПОРОГИ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Газета "МИГ" – издание с интереснейшей судьбой и историей. Первый номер ее, тогда еще "Комсомольця Запоріжжя", вышел 12 ноября 1939 года (с 1991 года "Комсомолець Запоріжжя" сменил название на "МИГ").

Все более 70-ти лет своего существования газета прошла вместе со страной, была активным участником всех этапов ее развития на пути к независимости Украины.

Журналисты газеты "МИГ" и ее дизайнеры – это профессионалы, опытные знатоки своего дела, поэтому не удивительно, что они – лауреаты многих областных, республиканских и международных конкурсов, обладатели различных стипендий. В свое время газета получила грант британского фонда WFD, грант посольства США в Украине и др.

В штате – более 50 сотрудников. Средний возраст – 38 лет. Каждый сотрудник (кроме водителей и уборщиц) имеет рабочий компьютер.

Газета имеет свою принципиальную позицию, никем не финансируется, ее владельцами издания являются сами журналисты.

С уважением,
редактор

Контакты

Адреса редакції:
69600, г. Запорожье, пр. Ленина, 152, 5-й этаж.

Запоріжжя та область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 |