misto.zp.ua

Сімейна медицина в дії: естонський досвід

Сімейна медицина в дії: естонський досвід

В Енергодарі досі тривають бурхливі дискусії щодо впровадження медичної реформи: люди шикуються у черги, аби підписати декларацію з лікарем, сваряться та нервують. Тим часом енергодарські журналісти побували в Естонії, де дізналися, як в цій країні реформували систему охорони здоров’я. Почнемо з первинної ланки – сімейної медицини.

Перебуваючи на острові Сааремаа у місті Курессааре ми відвідали кабінет сімейного лікаря пані Сілле Велі. До реформування вона працювала дільничним терапевтом. Потім пройшла курси і отримала кваліфікацію сімейного лікаря.

Кабінет Сілле Велі знаходиться у будинку, де мешкає лікарка. Тут доволі затишно: у кімнаті очікування є дитячі іграшки, стіл для сповивання, література для дорослих і малих.
Пані Сілле говорить, що без роботи не сидить. Разом із двома медсестрами працює майже кожного дня. Робочий день триває 12 годин, п’ять з них лікарка витрачає на особистий прийом пацієнтів. Не дивлячись на такий графік, лікарка знаходить час на себе: загартовується моржуванням, відвідує концерти, щонеділі – сауну.

IMG_20180919_173525

– Естонську систему охорони здоров’я реформували у 1998 році. І вона добре працює. За кожного пацієнта держава сплачує лікарю гроші. На ці кошти я купую все необхідне для аналізів, медсестри отримають зарплатню, сплачую комунальні послуги, – розповідає Сілле Велі.

Пацієнти можуть обрати для себе декілька варіантів консультування з лікарем: самостійно прийти на прийом, отримати пораду за допомогою телефону або Інтернету (Е-консультування). Два останніх – найпопулярніші.
– Приблизно два роки тому в Естонії запровадили Е-консультування. Пацієнти активно ним користуються. Наприклад, деякі надсилають мені фотографії горла, якщо воно в них болить, – пояснює сімейний лікар.
Звичайно, не обходиться і без викликів додому.

– Якщо людина дуже хвора, дуже маленька або вже похилого віку – я прийду на виклик, – продовжує пані Сілле. – При незначній хворобі, не дуже високій температурі люди приходять до мене самостійно.
У кабінеті сімейного лікаря є апарат УЗД, можна зробити кардіограму, здати швидкі аналізи, вакцинуватися. Все це безкоштовно.
Прийом пацієнта триває близько 20 хвилин. За цей час лікарка має ретельно обстежити людину.

– Я повинна зрозуміти, наскільки тяжкий стан у пацієнта. При необхідності даю направлення до вузького спеціаліста, або викликаю швидку.
Журналісти цікавилися, чи був в Естонії супротив у населення чи влади щодо прийняття медичної реформи.

– Не було. Люди розуміли, що її потрібно змінювати. Я застала радянську систему охорони здоров’я, мені є з чим порівнювати. Зараз краще, тому що я можу зробити діагностику та лікувати людей, – відповідає Сілле Велі.
Щороку естонці мають проходити безкоштовне профілактичне обстеження у сімейного лікаря.

В аптеках усі ліки відпускаються за рецептом. Самостійно можна купити лише знеболювальне, препарати від температури. Але не більше 10-ти пігулок.
Зазначимо, на острові Сааремаа мешкає близько 30 тисяч людей. Їх лікує 21 сімейний лікар. У місті Курессааре 13 тисяч населення обслуговують 10 сімейних лікарів. В таких маленьких містечках все ж таки відчувається дефіцит спеціалістів. Молодь виїжджає до більших міст, або у інші країни.

В Естонії історії хвороб пацієнтів зберігаються у банку даних. Доступ до них має будь-який лікар – хірург, травматолог, інший сімейний лікар. Про це ми дізналися вже у Медичному центрі Північної Естонії. Там же нам розповіли і про тонкощі екстреної медицини. Подробиці читайте у наступному номері РОСТа.

Наталія СЕРГІЄНКО


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
ПОЗИЦІЯ
ПОРОГИ
МІГ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
MISTO.ІНФОРМ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Еженедельная региональная газета РОСТ издается с 3 ноября 2004 года – и за это время завоевала репутацию популярного издания, оперативно информирующего о новых предложениях рынка товаров и услуг. Популярность газеты растет, в первую очередь, благодаря тому, что РОСТ как универсальное издание стремится предоставлять своим читателям наиболее полную и объективную информацию.

Специализация газеты: новости, реклама товаров и услуг, частные и коммерческие объявления, вакансии, справочные материалы, юридические консультации; 45 каналов телепрограммы с анонсами и другая информация.

Издание имеет статус областного и распространяется городах Энергодаре, Каменке-Днепровской, Днепрорудном, Васильевке, Михайловке, а также в Каменско-Днепровском, Велико-Белозерском, Васильевском и Михайловском районах.

Контакты

Почтовый адрес:
71503, г. Энергодар, пр. Строителей, 17/2, офис 27 – 30.
Тел./факс:
(06139) 4-04-32; 6-00-06; 6-07-80
E-mail:
rost@oriontv.net

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в