misto.zp.ua

Повстання машин / інтелект з гмо

alex-knight-199368-unsplash

Розумна машина  давно вже не фантаста. З кожним роком гаджети стають все кмітливіше своїх власників.  Хтось із вас чекає ожившого фільму «Матриця»? Якщо так, то ми вас запевняємо, не варто привласнювати дар пророцтва  режисерам стрічки Ендрю и Лоуренсу Вачовски.

два найбільш популярних загальних визначення:

  1. Штучний інтелект – це технологія створення машин, здатних до інтелектуальних функцій.
  2. Властивість інтелектуальних систем виконувати творчі функції.

Нещодавно штучний інтелект навчився передбачати успіх кінострічок. За словами засновниці компанії ScriptBook Надіри Азермаі, програмою зможуть користуватися як виробники фільмів, так і дистриб’ютори, які купують права на показ картин. Таке собі гадання обійдеться всього у $5000.

Прогнози справджуються у 84% випадків. Системі показали 6500 сценаріїв, аби вона навчилась вгадувати. Так, саме вгадувати. Вчені стверджують, що штучний інтелект – це синонім людській інтуїції.

Нейромережа – це «мозок», складна система, що складається з величезної кількості простих програм, кожна з яких «реагує» на якийсь свій сигнал. Аналогія – лампочка: за певної умови «запалюється», а в інших випадках – ні.

Вчені  направляють штучний інтелект за допомогою навчального процесу, так само, як дітей

Як вчиться дитина: ми показуємо йому багато котів і собак різних порід, але не пояснюємо відмінностей в цілому (форму вух, хвоста або носів, можливі пози). У якийсь момент у дитини накопичується досвід і вона починає відрізняти будь-яку кішку від будь-якого собаки. Це виходить інтуїтивно. Те ж саме і з нейромережею: ми даємо їй «подивитися» величезні колекції фотографій, і в кінці кінців комп’ютер сам для себе виробляє ознаки, за якими в майбутньому відрізняє одне від іншого.

Спочатку інтелект відсутній.  Тобто, така собі гра «пальцем в небо». Мережа вгадує, хто на фотографії – кішка або собака – з імовірністю 50 відсотків. Але якщо ми дамо багато таких завдань і будемо говорити правильну відповідь, комп’ютер навчиться відрізняти на фотографіях кішок від собак не гірше людини.

Інтуїція – це такий собі неусвідомлений досвід: коли ми завдяки великій кількості подій накопичили наш досвід, накопичили якесь розуміння, але ще не можемо це якось усвідомити, перетворити в певні чинники.

У Південній Кореї 15 березня завершилася історична партія в гру го: програма AlphaGo – проти Лі Седоля, одного з найсильніших гравців планети. AlphaGo перемогла вигравши три перші партії з п’яти.

2a40ec80646e22ead80a6f1ffc54db72__1440x

Правила гри го дуже прості, але вона складна неймовірною кількістю варіантів – їх більше, ніж атомів у Всесвіті. Гра не піддається ніякому прорахунку, в тому числі і зараз. Гравці при кожному ході створюють гіпотезу: досвід показує, вони здогадуються, які варіанти в даній ситуації підходять найбільше. Далі прораховують вперед стільки ходів, скільки можуть і – знову ж на інтуїтивному рівні – визначають, так стане краще або гірше.

«Нейромережі можна не пояснювати правила гри – вона сама їх вивчить» у інтерв’ю для meduza розробник штучного інтелекту «Яндекса» Олександр Крайнов.

Провідкам достатньо мати розетку. Комп’ютер сам себе вчить. Уявімо, що є дві нейромережі і якийсь проміжок між ними. Перша мережа вигадує завдання, інша на них вчиться.

Як можна використати  цей техно-прорив?

Програма, яку навчили грати в го, зможе грати лише в го. Набагато цінним є метод її створення. Сьогодні машини здатні до самонавчання. Отримали  нескінченне розвиток машини, обмежене тільки обчислювальними потужностями і ресурсами.

reinforcement learning ( «навчання з підкріпленням») – тобто машина сама отримує зворотний сигнал від навколишнього середовища. Вона дозволяє штучному інтелекту досягати практично необмеженого рівня в рішенні таких конкретних завдань.

M85ITru1uxPQEn3OZtTOjg«Всі, хто професійно займається штучним інтелектом, відзначають, що справжні небезпеки, пов’язані з іноземними інвестиціями, мають мало спільного з науково-фантастичними сюжетами. Найбільша небезпека для людей виходить від … самих людей. Штучний інтелект в цьому сенсі нічим не відрізняється від звичайного сокири. Він може бути як надзвичайно корисним помічником в одних руках, так і дуже небезпечною зброєю в інших. Єдине, чого ніхто не заперечує, це те, що через якийсь час розумні машини почнуть міняти наше життя, як уже змінили її інші продукти високих технологій: персональні комп’ютери, Інтернет, мобільний зв’язок», Олександр Крайнов.

Це вже майже бізнес. Так, одна музична група вирішила довірити створення відеокліпу нейромережі, і результат вийшов як мінімум цікавим. Музиканти вирішили скористатися кількома останніми проривами в області обробки зображень штучним інтелектом, які зараз поступово перетворюють сферу виробництва візуальних спецефектів.

 

 

А як вам такий приклад – технологія екзоскелету. Він підсилює м’язи людини. Вдразу виникають думки, як це користно для людей з обмежиниими можливостями. Але і тут вбачають неладне.   Співзасновник “Фонду відповідальної роботехніки” професор Ноель Шаркі вважає, що така розробка може бути небезпечною для людей.

“Можна створити екзоскелети для будівельників, які допоможуть людям менше фізично втомлюватися. Але довший період роботи буде виснажувати їх розумово. І у нас немає засобів це не допустити”, – пояснив вчений (24tv.ua).

В  Японії на роботу офіційно влаштований робот зі штучним інтелектом, передає Ukr.Media. Компанія TechnGold в якості експерименту вирішила придбати роботизованого фасувальника. Він вміє розмовляти, жартувати і якісно виконує свою роботу. Після зміни в компанії він відправляється додому в заводське сховище. Керівництво японської компанії буде платити йому зарплату. Всі гроші в подальшому витратяться на амортизаційні витрати і модернізацію обладнання. Якщо експеримент вдасться, то компанія планує закупити ще 5 зразків роботизованих фасувальників. До речі, в  Пекіні в буддистському храмі Лунцюань з’явився перший робот-ченець на ім’я Xian’er.

 “Facebook, Google, Amazon, Apple – всі вони вже знають про вас дуже багато. Штучний інтелект, що буде створений в середині цих компаній, отримає велику владу над людьми. А концентрація влади в одних руках завжди породжує величезні ризики. Лише декілька людей в Google працюють над створенням штучного інтелекту, без будь-якого спостереження ззовні – так бути не повинно”, – Ілон Маск.

 


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
MISTO.ІНФОРМ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ПОЗИЦІЯ
МІГ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОРОГИ (АРХИВ)
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Студентський інформаційний портал «Пороги» - це цікаво й корисно, це креативно й актуально, це гостро й оперативно. «Пороги» - це погляд запорізького студентства на молодіжні проблеми. Це репортажі з мистецьких акцій і спортивних подій, інтерв’ю з  неординарними людьми, це матеріали, що зацікавлять молодого науковця, майбутнього студента, творчу людину. «Пороги» - це ресурс для тих, хто шукає себе, хто хоче писати, кого турбує молодь Запоріжжя. «Пороги» - для тих, хто думає і хоче знати.

Контакты

Адреса:
м. Запоріжжя, вул. Залізнична, 24, 9 поверх, к. 907

Телефон:
289-12-22

Сайт:
www.porogy.zp.ua

E-mail:
porogy@mail.ru

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в