misto.zp.ua

Поміняти газ на електрику: досвід однієї родини

Поміняти газ на електрику: досвід однієї родини

Газовими плитами оснащені квартири всього двох мікрорайонів Енергодара. Але дехто, в тому числі і моя родина, півтора роки тому відмовилися від газу на користь електрики. Чому ми пішли на це, та що отримали в результаті? 

З одного боку, газ – це зручно: швидко, та й у разі відключення світла принаймні не сидітимеш голодним. На момент легендарного триденного «блекауту» минулого літа ми відчули, що газової плити дуже не вистачає.

Але моментом, коли рішення відмовитись від газопостачання було прийняте, стало встановлення загальнобудинкових лічильників на газ наприкінці вересня 2016 року. Тоді начальник Енергодарського експлуатаційного цеху Кам’янсько-Дніпровського управління експлуатації газового господарства Олександр Оверко (на той час) пояснював, що за умови економного споживання блакитного палива всі мешканці будуть сплачувати менше.

Але не так склалося, як гадалося. Чи то економили не всі, чи то прописаних пожильців, на яких ділився весь спожитий газ у будинку, виявилося не так багато. Бо у квитанціях суми були навіть більше, ніж за часів «нормованої» оплати.

На той момент у нас у господарстві вже був електрочайник та мікрохвильовка, які ми експлуатували навіть більше в порівнянні з газовою плитою. Тож було прикро сплачувати більше за газ, який майже не споживаєш. І ми вирішили: відмовляємось від газу та купуємо індукційну плиту.

Викликали газовиків, сплатили рахунки (востаннє) і опломбували наш «газогін» Дружба». Звичайно, для встановлення електричної плити необхідно було підготувати електричну частину в квартирі. Ми міняли проводку, купували нові кабелі. Розетка на 380 вольт сучасній плиті виявилася непотрібною. Натомість для індукційної поверхні знадобився новий посуд – не знаю, чи недолік це, адже ми все одно планували оновити «каструльний парк».

Дуже скоро я відчула чисто побутові плюси від використання індукційної плити: швидке приготування, відсутність специфічного нальоту на посуді та меблях, безпечність. З нетерпінням чекала на платіжки за електрику…

Виявилося, що майже нічого не змінилося. Зрештою, для нашої родини було важливо, що ми оплачували те, що спожили самі, а не наші сусіди (як було з газом). Якщо я економлю, то це позначається в моїй платіжці. Якщо я «гуляю», то відповідно і плачу більше. Останній наш рахунок за електрику (двокімнатна квартира, родина з 4 осіб) – 97 гривень.

Безымянный

Питання навантаження на електромережі, які в першому і другому районах найстаріші, я вважаю, варто ставити і без перспектив масового переходу на електроплити. Адже зараз в кожній квартирі кількість електроприладів більша, ніж 40 років тому. І модернізацію мереж слід проводити в будь-якому випадку. Впевнена, що у 70-80-х роках до проектної потужності не закладалися кондиціонери, мультиварки, автоматичні пральні машини, мікрохвильовки. А для нас вони вже стали звичними атрибутами повсякденного життя.

Свого часу ми не захотіли заморочуватись зі встановленням індивідуального газового лічильника. У 2016-му це коштувало приблизно 4 300 гривень. А що зараз?

Я звернулася до фахівців газового господарства. З’ясувалося, що аж в трьох будинках нашого міста за рахунок постачальника встановлено індивідуальні газові лічильники. Я була здивована: а чого лише в трьох? Виявилося, там не передбачене встановлення загальнобудинкових. Ці «щасливчики» – Молодіжна, 29, Будівельників, 2 та Придніпровська, 4.

Це сталося наприкінці 2018-го – на початку 2019 року. Наразі встановлення безкоштовних індивідуальних лічильників газу призупинено. Це можливо лише за кошти споживачів. І ціна питання – разом з проектом, приладом обліку, матеріалами та встановленням – десь 4 тисячі гривень. Але чи вигідно це з економічної точки зору? Газовики вважають, що ні. Наприклад, якщо в домі споживають скромно, то в перерахунку на кожну прописану особу виходить трохи більше 2-х кубів газу, тобто 16-20 грн. Це – менше, ніж встановлено нормою (на сьогодні – 3,3 куби). Тож людям можна не переживати, що вони переплачують, та спокійно.

Єдине, що зараз в тариф за газ не входить обслуговування газових мереж. Через цей казус нещодавно по під’їздах розклеювались оголошення з закликом терміново підписати договори з компанією «Місто для людей Енергодар». Начебто вони тепер відповідають за надання цієї послуги. За інформацією з сайту міської  ради від 20 травня, в ситуації розібралися: тепер споживачі газу будуть платити за мережі окремою платіжкою раз на рік або три. Щоправда, з повідомлення незрозуміло, кому.

Що б не обрали власники квартир – електрику чи газ, варто вчитися економно споживати, відповідально ставитись до спільного майна – наших будинків та розподіляти навантаження на мережі протягом доби. В усіх мікрорайонах міста.

Катерина Стаценко


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
МІГ
MISTO.ІНФОРМ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОЗИЦІЯ
ПОРОГИ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Еженедельная региональная газета РОСТ издается с 3 ноября 2004 года – и за это время завоевала репутацию популярного издания, оперативно информирующего о новых предложениях рынка товаров и услуг. Популярность газеты растет, в первую очередь, благодаря тому, что РОСТ как универсальное издание стремится предоставлять своим читателям наиболее полную и объективную информацию.

Специализация газеты: новости, реклама товаров и услуг, частные и коммерческие объявления, вакансии, справочные материалы, юридические консультации; 45 каналов телепрограммы с анонсами и другая информация.

Издание имеет статус областного и распространяется городах Энергодаре, Каменке-Днепровской, Днепрорудном, Васильевке, Михайловке, а также в Каменско-Днепровском, Велико-Белозерском, Васильевском и Михайловском районах.

Контакты

Почтовый адрес:
71503, г. Энергодар, пр. Строителей, 17/2, офис 27 – 30.
Тел./факс:
(06139) 4-04-32; 6-00-06; 6-07-80
E-mail:
rost@oriontv.net

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в