misto.zp.ua

Підсумки минулого навчального року і плани на новий

Підсумки минулого навчального року і плани на новий

Всі заклади освіти міста успішно стартували у новому навчальному році.

На розширеній колегії, яка відбулася 29 серпня на базі ЕЗОШ № 2, освітяни проаналізували зроблене, обговорили реалізацію нових освітніх стандартів, зупинились на проблемах сьогодення 
та поставили завдання на наступний навчальний рік.

Слід зазначити, що традиційні серпневі освітянські зустрічі цього разу були сповнені творчим натхненням. Розпочалися вони із презентації двох фотозон, одна з яких присвячена Новій українській школі. Гості заходу мали змогу побачити кольорові одномісні парти, погортати букварик, погратися LEGO, яке допомагатиме учням засвоювати шкільні науки, а також просто сфотографуватися.

dsc5652

У залі зібралися керівники всіх закладів освіти та їх заступники, керівники предметних методичних об’єднань, представники управління освіти, Науково-методичного та Інклюзивно-ресурсного центрів, а також вчителі, що набирають перші класи. Хвилиною мовчання освітяни вшанували пам’ять захисників України.

Присутніх привітав міський голова Павло Музика, який побажав їм задоволення від роботи у навчальному році. А його заступник Андрій Терентьєв пообіцяв сприяти збільшенню заробітної плати педагогам закладів дошкільної та позашкільної освіти, зауваживши, що відбудеться воно не за рахунок оптимізації мережі чи скорочення персоналу.

Сьогодні на освіту Енергодара йде найбільша частина видатків міського бюджету. Начальник управління освіти Світлана Букреєва зазначила: процес реформування галузі освіти триває. Подекуди він проходить важко, і не все вдається зробити, проте ми продовжуємо створювати сприятливі умови для успішного втілення інноваційних процесів у всіх ланках освітньої галузі.

Перші успіхи Нової української школи

У першу чергу на заході розглянули стан реалізації ключових ідей Нової української школи та створення нового освітнього простору, який би максимально мотивував дітей до навчання та особистісного розвитку.
У минулому році до шкіл міста було прийнято 635 дітей, які розпочали навчання у 25 перших класах. Перший навчальний рік за новою програмою начальник управління освіти вважає досить успішним. Вчителі перших класів поділилися своїми спостереженнями: діти на уроках більш розкуті, зацікавлені у творчій діяльності та дослідженнях, не бояться висловлювати власні думки та вчаться бути відповідальними. Задля створення комфортного освітнього середовища для першачків було закуплено нові комплекти меблів, стінки для шкільних класів, дидактичні матеріали, ноутбуки для вчителів. У освітньому процесі застосовувалося багато інноваційних технологій.
Цього року в 23 перших класах буде навчатися 640 першокласників.

Дошкільнят стало менше

У порівнянні з минулим навчальним роком трохи зменшилась кількість груп та дітей у закладах дошкільної освіти: зараз у дитсадках – 137 груп, в яких виховуватимуться 2390 дітей. Середня наповнюваність груп – 18 осіб. Це пов’язано із меншою народжуваністю. Цікаво, що поступово втрачають актуальність групи з короткотривалим режимом перебуванням.
Окремо Світлана Букреєва подякувала працівникам дошкільних закладів за креативність, професіоналізм та ентузіазм.

Школи поступово переходять на українську

А от школярів цьогоріч навпаки стало більше. За парти в усіх школах міста сіли 6227 учнів. Це 229 класів, і 162 з них навчатимуться державною мовою. Отже, українською мовою навчання наразі буде охоплено 70% учнів міста. Управління освіти піклується про поступовий перехід на україномовне навчання, вчасно забезпечує належними підручниками. Через два роки початкова й основна школи, якщо не будуть ухвалені інші державні законодавчі акти, має повністю перейти до україномовного формату.

Середня наповнюваність у класах – 27 учнів – одна з найбільших в Запорізькій області.

Вже більше 10 років усі учні 10-11 класів охоплені профільним навчанням. Найзатребуванішими серед старшокласників та їхніх батьків є технологічний, філологічний, математичний та історичний профілі. До того ж діти можуть навчатися у класах із поглибленим вивченням окремих предметів. Світлана Букреєва наголосила на тому, щоб створення таких класів відбувалося не для підвищення іміджу закладу, а заради досягнення реального результату. За її словами, 6% випускників класів філологічного профілю із поглибленим вивченням іноземної мови з першого класу під час ЗНО все ж таки не подолали поріг «склав – не склав».

Упродовж 2019 року було запроваджено індивідуальну форму навчання для 53 учнів, інклюзивну – для 22 дітей з особливими освітніми потребами. За заочною формою навчалися 18 учнів, а троє здобували освіту екстерном.
Наразі школи готові до освітнього процесу на належному рівні, ще триває поставка підручників для окремих класів. Якщо при коригуванні бюджету будуть виділені кошти, планується закупка нових одномісних парт.

Інклюзивна освіта набирає обертів

В Енергодарі поступово зростає кількість груп для дітей з особливими освітніми потребами. За запитами батьків у двох закладах дошкільної освіти (ДНЗ № 8 та ДНЗ № 16) також з’явилися групи з інклюзивною освітою. Для навчання 24 учнів з особливими освітніми потребами у НВК № 1, ЗОШ № 4, ЗОШ № 7 та НВК № 6 планується відкрити 15 класів з інклюзивною формою. Ще п’ять функціонуватимуть для 57 дітей із затримкою психічного розвитку на базі ЗОШ № 4. Інклюзивна освіта підтримується ще й дистанційно.

З минулого року в місті розпочав роботу Інклюзивно-ресурсний центр, фахівці якого (практичні психологи, вчителі-логопеди, вчитель-дефектолог) проводили комплексну психолого-педагогічну оцінку розвитку дітей. Впродовж вересня-червня 2018-2019 навчального року в ІРЦ її пройшли 265 вихованців, було проведено корекційно-розвиткові заняття для 28 дітей з особливими освітніми потребами. За висновками ІРЦ, управлінням освіти відкрито логопедичні групи, групи для дітей з порушеннями зору, групи та класи для дітей із затримкою психічного розвитку, інклюзивні групи та класи.

На внутрішнє облаштування Інклюзивно-ресурсного центру витрачено 284 тисячі гривень із місцевого бюджету. Батьки дітей з особливими освітніми потребами відзначають ефективність проведених занять із дітьми та позитивні результати. З серпня 2019 року в ІРЦ працює ще й вчитель-реабілітолог.

Результати ЗНО покращилися

«Зовнішнє незалежне оцінювання на сьогодні є єдиним законним виміром якості освіти», – промовила на колегії Світлана Букреєва. Показники ЗНО, які продемонстрували випускники Енергодара, не гірші, ніж у минулому році. А із 5 предметів у нас кращий результат, ніж по Запорізькій області та Україні. Але начальник управління освіти закликала педагогів шкіл більше працювати із учнями над вивченням фізики, географії, біології та історії України, адже з цих предметів лише невеликий відсоток школярів набирає 180-200 балів.

Дуже порадували результати з англійської мови – вперше енергодарські діти показали кращий результат по області і всього на 2% нижчий за всеукраїнський. А випускник ЕЗОШ № 2 склав ЗНО з англійської мови на 200 балів. Всього в Запорізькій області шість таких розумників.

Рейтинг шкіл Енергодара з ЗНО серед 300 закладів нашої області виглядає так: 2 місце посіла гімназія «Гармонія», на 16 позиції – ЕНВК № 5, 19 місце – у ЕБЛ, ЕНВК № 1 – на 23, ЕЗОШ № 2 – на 46, ЕЗОШ № 7 – на 171, ЕЗОШ № 4 – на 189, а ЕНВК «ЗНЗ-МНВК» – на 292.

Взагалі навчання у 2019 році завершили 413 випускників 11(12)-х класів та 562 дев’ятикласники. П’ять випускників отримали золоту медаль та шість – срібну. 17 учнів після 9 класу одержали свідоцтва з відзнакою. Багато випускників стали студентами престижних вузів.

Позашкільна освіта

Позашкільна освіта охоплює 56% дітей, що навчаються у школах. Найбільш затребувані гуртки науково-технічного, фізкультурно-спортивного, дослідницького, туристично-краєзнавчого напрямків. Завжди раді поділитися знаннями із дітлахами педагоги Центру дитячої та юнацької творчості, Центру туризму,
краєзнавства та спорту, Клубу юних моряків «Екватор» з флотилією, Енергодарської малої академії наук учнівської молоді. В цьому навчальному році в них функціонуватимуть 148 гуртків (315 груп). Цьогоріч 30 годин «Школи джур» будуть передані в ЦТКС із метою відродження військово-патріотичного напряму.

Ще трохи про досягнення

На колегії департаменту освіти, що пройшла у Запоріжжі 28 серпня, зауважили, що Енергодар посідає гідне місце в освітянському просторі регіону та має одні з найкращих показників з дошкільної освіти в області.
Сьогодні в енергодарській освіті – 2067 працівників, з них 1122 – педагоги. Найбільша кількість із них – досвідчені фахівці, тобто працюють понад 20 років. У минулому році 11 педпрацівників отримали звання вихователь-методист та старший вчитель. А цього року до освітянської родини Енергодара приєдналися три молоді спеціалісти: практичний психолог та соціальний педагог у гімназії Євген Шалупня, якого раніше знали як кращого випускника, вчитель початкових класів ЕНВК «ЗНЗ-ДНЗ» № 9 Світлана Ушкало та викладач з фізичного виховання ДНЗ № 16 Тетяна Березовська.

Цьогоріч арсенал освітян міста поповнився двома золотими медалями Міжнародного форуму «Інноватика в сучасній освіті» (ЕЗОШ № 2, ЕНВК № 5) та чотирма медалями Міжнародної виставки «Сучасні заклади освіти»: дві золоті (ДНЗ № 10 та ДНЗ № 12) та дві – срібні (ДНЗ № 5, ЕНВК № 1). Перемогу у фіналі обласного туру Всеукраїнського конкурсу «Учитель року» здобули Марина Каленська – вчитель початкових класів ЕНВК «ЗНЗ-ДНЗ» № 6 у номінації «Вчитель інклюзивного класу» (ІІ місце) та Юрій Голованов – вчитель ЕЗОШ № 4 у номінації «Захист Вітчизни» (ІІ місце).

У Всеукраїнському конкурсі «Джерело творчості» керівник гуртка ЦТКС Інна Сежченко посіла ІІІ місце на загальнодержавному етапі. До когорти переможців фахових конкурсів увійшов учитель фізичної культури ЕНВК № 5 Денис Шопов, який став переможцем міського та обласного етапів Всеукраїнського конкурсу «Інноваційний урок фізичної культури та урок фізичної культури з елементами футболу». Перше місце у обласному фестивалі «Вихователь року» посіла вихователь ДНЗ № 13 Світлана Скачок. Переможцем міського огляду-конкурсу «Краща групова кімната ЗДО» стала вихователь ДНЗ № 13 Ірина Кістрінь. Серед переможців конкурсу, проведеного Ґете-Інститутом для вчителів, які викладають німецьку мову в початковій школі, «Покажи нам свій урок, і ми відкриємо тобі Німеччину» І місце посіла вчитель німецької мови ЕЗОШ № 7 Світлана Карева та ІІ – вчитель німецької мови ЕБГ «Гармонія» Тетяна Приходько. Переможці отримали стипендії і влітку відвідали мовні курси в Австрії та Німеччині. Напередодні Дня працівників освіти в місті переможці фахових конкурсів отримають грошові винагороди.

Учні також проявили себе. В олімпіадах з 17 предметів на обласному етапі перемогу здобув 41 учень. ІІІ місце у Всеукраїнському етапі предметних олімпіад з інформаційних технологій посіла Марія Депенчук, учениця 10-А класу ЕБЛ. Взагалі Енергодар посідає 9 місце у рейтингу обласного етапу. Результати конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт МАН – це 8 місце у рейтингу по області та 27 вихованців МАН – переможці обласного етапу.

Насамкінець колегії Світлана Букреєва подякувала всім, хто виконував свою роботу на високому професійному рівні, зацікавлено і творчо, привітала з початком нового навчального року, побажала присутнім міцного здоров’я, творчої наснаги та професійних здобутків.

Альона Саніна


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
MISTO.ІНФОРМ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
МІГ
ПОЗИЦІЯ
ПОРОГИ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Еженедельная региональная газета РОСТ издается с 3 ноября 2004 года – и за это время завоевала репутацию популярного издания, оперативно информирующего о новых предложениях рынка товаров и услуг. Популярность газеты растет, в первую очередь, благодаря тому, что РОСТ как универсальное издание стремится предоставлять своим читателям наиболее полную и объективную информацию.

Специализация газеты: новости, реклама товаров и услуг, частные и коммерческие объявления, вакансии, справочные материалы, юридические консультации; 45 каналов телепрограммы с анонсами и другая информация.

Издание имеет статус областного и распространяется городах Энергодаре, Каменке-Днепровской, Днепрорудном, Васильевке, Михайловке, а также в Каменско-Днепровском, Велико-Белозерском, Васильевском и Михайловском районах.

Контакты

Почтовый адрес:
71503, г. Энергодар, пр. Строителей, 17/2, офис 27 – 30.
Тел./факс:
(06139) 4-04-32; 6-00-06; 6-07-80
E-mail:
rost@oriontv.net

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в