misto.zp.ua

Перепланування чи реконструкція?

Перепланування чи реконструкція?

У зв’язку з затвердженням рішення виконавчого комітету Енергодарської міської ради від 21.02.2019 № 11 Порядку перепланування, переобладнання квартир (житлових приміщень) у багатоквартирних житлових будинках та гуртожитках міста Енергодара виконавчий комітет Енергодарської міської ради надає роз’яснення щодо оформлення процедури перепланування житла.

Коли мова заходить про зміну внутрішнього простору квартири, як правило, використовують термін «перепланування». Але це не завжди вірно, бо переплануванням часто називають те, що насправді є реконструкцією житла. Ці поняття слід чітко розмежовувати, адже бажання зробити своє житло затишним і комфортним може призвести до проблем при продажу квартири (даруванні, оформленні заповіту чи застави) або й до кримінальної відповідальності.
У зв’язку із набранням чинності Постанови КМУ від 28.12.2016 р. № 1024, відповідно до якої було внесено зміни до Правил користування приміщеннями житлових будинків і гуртожитків, наразі спрощено вимоги до процедури виконання перепланування квартир. Щоб визначитися, чи необхідно вам отримувати дозвільні або погоджувальні документи, варто розібратися, які роботи відносяться до перепланування, а які – до реконструкції.

Перепланування

До перепланування відносяться ремонтно-будівельні роботи, що виконуються шляхом перенесення, розбирання і влаштування перегородок, перенесення і влаштування дверних прорізів без втручання в несучі конструкції та зі збереженням зовнішніх геометричних розмірів, а саме:
 демонтаж або влаштування вбудованих шаф, антресолей і комор у допоміжних приміщеннях;
 влаштування чи закриття дверних прорізів у внутрішніх некапітальних стінах між двома житловими кімнатами, житловою кімнатою та коридором, житловою кімнатою і кухнею, кухнею та коридором;
 влаштування перегородок в підсобних приміщеннях з легких матеріалів;
 збільшення площі допоміжних (нежитлових) приміщень за рахунок коридору;
 зменшення площ за рахунок утеплення, оздоблення стін;
 об’єднання приміщень шляхом демонтажу перегородок і не несучих стін;
 засклення балконів і лоджій;
 об’єднання ванної кімнати і туалету в один санвузол без втручання в загальнобудинкову вентиляційну шахту;
 збільшення житлової площі за рахунок зменшення нежитлових приміщень.

Якщо ви проводите перепланування, то відповідно до ст. 100, 152 Житлового кодексу УРСР (із змінами, внесеними Постановою КМУ від 28.12.2016 р. № 1024) отримання дозвільних документів на проведення будівельних робіт, а також введення в експлуатацію об’єкта після проведення робіт не вимагається.

Але, якщо внаслідок перепланування змінюється площа, кількість чи склад приміщень житла, таке перепланування потребує розробки проектної документації. А у разі, коли перепланування проводиться у неприватизованій квартирі, проектну документацію слід погодити з наймодавцем (орендодавцем). Перепланування квартир (житлових приміщень) комунальної форми власності погоджується з управлінням комунальної власності Енергодарської міської ради, а державної форми власності – з балансоутримувачем.

Щоб документально оформити перепланування квартири, необхідно:
1. замовити проект перепланування у разі, якщо змінюється площа, кількість чи склад приміщень. Проект перепланування може виготовляти лише фахівець-архітектор, що має відповідний державний кваліфікаційний сертифікат, або ж проектна організація, в якій офіційно працюють такі спеціалісти;
2. погодити проект перепланування, як зазначено вище (в разі, якщо житло не приватизоване);
3. провести технічну інвентаризацію за фактом проведеного перепланування. Техпаспорт виготовляє підприємець або юридична особа, у якої працюють фахівці з відповідним сертифікатом на право виконання робіт із технічної інвентаризації об’єктів нерухомого майна.

Реконструкція

До реконструкції відносяться ремонтно-будівельні робіти, які передбачають зміну зовнішніх геометричних розмірів, втручання в капітальні (несучі) конструкції або їх елементи, організацію прибудов, появу абсолютно нового об’єкта шляхом зникнення старого, наприклад:
 знесення частини несучої стіни або виконання отвору в ній;
 об’єднання житлової кімнати чи кухні з балконом (лоджією) шляхом знесення підвіконної частини огороджувальної стіни;
 об’єднання двох квартир в одну або розподіл однієї квартири на декілька.
Визначити, які саме стіни у вашій квартирі є несучими, можуть лише фахівці.
Щоб оформити реконструкцію квартири, доведеться пройти шлях з моменту розробки проекту до введення об’єкту в експлуатацію та оформлення нового техпаспорта приміщення. Для отримання дозвільних документів на проведення будівельних робіт потрібно звернутися до відділу державного архітектурно-будівельного контролю Енергодарської міської ради. Після завершення зазначених робіт потребується введення об’єкта в експлуатацію та виготовлення нового техпаспорту.

Коли узаконення перепланування та реконструкції неможливе

Разом з тим, окремі випадки перепланування та реконструкції – все ще під забороною. Ці заборони передбачені нормативними актами і обов’язкові для застосування усіма юридичними і фізичними особами на території України незалежно від форм власності і відомчої належності.

Не вдасться узаконити перепланування та реконструкцію при виконанні:
 розширення балконів і лоджій;
 розміщення кухні і санвузлів (ванні кімнати, туалети) над і під житловими приміщеннями;
 улаштування входу у суміщені санвузли, ванні кімнати і вбиральні з кухонь;
 відведення продуктів згоряння га-
зу через зовнішні стіни;
 розташуванні трубопроводів і кухонного інженерного обладнання (плити, водонагрівачі, вентилятори, умивальники тощо) над і під житловими кімнатами при влаштуванні кухні-їдальні в окремій квартирі;
 збільшення площі санвузлів і ванних кімнат за рахунок житлових приміщень квартири;
 порушенні цілісності внутрішньобудинкових систем електро- , тепло- , водопостачання та водовідведення, перенесення приладів центрального опалення на балкони та лоджії;
 встановлення системи теплих водяних підлог, які живляться від загальнобудинкової системи опалення;
 перенесення технологічних стояків інженерних комунікацій;
 перенесення газових плит в інші приміщення без розробки спеціальних проектів та отримання технічних умов експлуатуючої організації.

Важливо пам’ятати, що багатоквартирний житловий будинок зпроектований як єдиний організм, і втручання в його конструктив, інженерні мережі і т.п. може завдати непоправної шкоди. Перш ніж поліпшувати свої житлові умови, слід розібратися, чи можна взагалі виконувати роботи, які вам хочеться, чи не завдадуть шкоди такі дії вам і вашим сусідам.

 

 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
МІГ
MISTO.ІНФОРМ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОЗИЦІЯ
ПОРОГИ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Еженедельная региональная газета РОСТ издается с 3 ноября 2004 года – и за это время завоевала репутацию популярного издания, оперативно информирующего о новых предложениях рынка товаров и услуг. Популярность газеты растет, в первую очередь, благодаря тому, что РОСТ как универсальное издание стремится предоставлять своим читателям наиболее полную и объективную информацию.

Специализация газеты: новости, реклама товаров и услуг, частные и коммерческие объявления, вакансии, справочные материалы, юридические консультации; 45 каналов телепрограммы с анонсами и другая информация.

Издание имеет статус областного и распространяется городах Энергодаре, Каменке-Днепровской, Днепрорудном, Васильевке, Михайловке, а также в Каменско-Днепровском, Велико-Белозерском, Васильевском и Михайловском районах.

Контакты

Почтовый адрес:
71503, г. Энергодар, пр. Строителей, 17/2, офис 27 – 30.
Тел./факс:
(06139) 4-04-32; 6-00-06; 6-07-80
E-mail:
rost@oriontv.net

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в