misto.zp.ua

Музика. Як вона на нас впливає

Розуміння та сприйняття музики завжди унікальне для кожного з нас. У кожного є пісня яка змушує нас почуватись краще, чи може розчулює аж до сліз. З якоюсь піснею існують приємні спогади та при її прослуховуванні ти одразу починаєш відчувати ту атмосферу з минулого. Або ж, як в моєму випадку, правильна музика здатна заспокоювати та налаштовувати на продуктивну роботу. Як часто ми замислюємось, яким саме чином музика здатна впливати на наш настрій, думки та свідомість, як вона заспокоює чи надихає на нові ідеї, викликає всі ці відчуття та реакції.

Дослідження щодо впливу музики

Згідно з сучасними дослідженнями, музика позитивно впливає на наш мозок під час стресу, панічного страху та депресії, вона здатна послаблювати ефект негативних емоцій та думок. Також, вираженим є те, що при прослуховуванні веселої чи сумної музики, відповідно до неї, ми сприймаємо навколишніх людей веселими чи сумними. Дивлячись на це, з упевненістю можна стверджувати, що музика має якийсь вплив на нашу свідомість та сприйняття навколишнього світу. Існує навіть галузь досліджень, що вивчає яким саме чином наша нервова система сприймає музику, вона має назву нейромузикологія.

Чи сприяє музика більш продуктивній роботі?

За деякими дослідженнями визначено, що музика при виконанні роботи може вплинути на більш продуктивне та ефективне її виконання. Проте все ж таки цей момент є унікальним до кожного, бо є докази, що вагома кількість людей більше відволікаються від виконання завдань, слухаючи музику з текстом. Тому рекомендовано під час зосереджених завдань, які вимагають більшої концентрації та уважного сприйняття нової інформації, прослуховувати музику без слів. На противагу музика з текстом може допомогти вам при виконанні монотонної роботи.

У дослідженні, опублікованому у журналі Applied Ergonomics у 1972 році, була рекомендація прослуховувати музику фоном під час виконання рутинних завдань. А у 1994, журнал The Journal of the American Medical Association, опублікував результати дослідження, за якими було доведено, що хірурги працювали ефективніше під музику, і показали кращі результати за тих, хто працював у тиші.

Як на мозок впливає тяжка музика

Загалом, за ствердженнями науковців, не тільки музика, а і будь-який фоновий шум краще впливає на результати нашої роботи. Наприклад, за дослідженням у журналу Ergonomics у 2006 році, було підтверджено, що постійний шум найменше викликає дратівливість, тоді як роздільна мова та «розмите мовлення» є одними з найдратівливіших збудників психічного стану.

Серед не поціновувачів цього жанру найпоширенішим є твердження, що важка музика є «руйнівною» та вкрай негативно впливає на психіку та мозок людини. Прийнято вважати, що від прослуховування у любителів рок-музики підвищується роздратованість, відбувається руйнування якихось моралей та проявляється схильність до насильства.

На думку ж прихильників жанру все навпаки. Для них важка музика сприятливо впливає на їх мозок та допомагає справлятись з напругою та текстом, тобто ж допомагає заспокоюватись та зосереджуватись. Хоча перше твердження, можна справедливо якоюсь мірою віднести до жанру важкого металу, але знову ж таки, все індивідуально та залежить від остаточного світосприйняття людини.

Підсумок

Отже, ми повинні пам’ятати, що будь-який фоновий шум має свій особистий вплив як на нашу свідомість, так і на наш настрій. Коли ми збираємось вивчати нову інформацію краще віддати перевагу інструментальній музиці, а коли хочемо виконувати щоденну монотонну роботу, то краще перемикатись на нашу улюблену музику з текстом, яка може покращити нам настрій та сприяти ефективнішому виконанню. Найголовніше це просто знайти свого виконавця який на вашу думку точно бути сприятливо на вас впливати, і пам’ятайте, що тільки ви самі можете знайти те, що краще для вас.

Вікторія Волкова


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
MISTO.ІНФОРМ
ПОЗИЦІЯ
МІГ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ПОРОГИ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Студентський інформаційний портал «Пороги» - це цікаво й корисно, це креативно й актуально, це гостро й оперативно. «Пороги» - це погляд запорізького студентства на молодіжні проблеми. Це репортажі з мистецьких акцій і спортивних подій, інтерв’ю з  неординарними людьми, це матеріали, що зацікавлять молодого науковця, майбутнього студента, творчу людину. «Пороги» - це ресурс для тих, хто шукає себе, хто хоче писати, кого турбує молодь Запоріжжя. «Пороги» - для тих, хто думає і хоче знати.

Контакты

Адреса:
м. Запоріжжя, вул. Залізнична, 24, 9 поверх, к. 907

Телефон:
289-12-22

Сайт:
www.porogy.zp.ua

E-mail:
porogy@mail.ru

Запоріжжя та область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 |