misto.zp.ua

Молодь і радіо: чи сумісні ці поняття?

_1484-1756

«До радіо я ставлюся нормально, слухаю вранці в машині. Але не так часто як свою улюблену музику, яка не звучить на радіо. В будь-якому разі мені подобається слухати ведучих, як вони спілкуються, як жартують, як справляються з різними «непередбачуваними» ситуаціями в ефірі», – Костянтин, 22 роки, студент магістратури економічного факультету ЗНУ, маркетолог.

«Не слухаю радіо. Новини дізнаюся з інших джерел, а музика, яку я чую по радіо, мені не подобається», – Таїсія, 21 один рік, випускниця факультету фізичного виховання ЗНУ, танцівниця.

«Навіщо слухати радіо, якщо є інтернет?» – Микита, 21 рік, випускник ЗНТУ, програміст.

«Не слухаю й не хочу слухати. Не подобається мені радіо. Музику, яку крутить більшість радіостанцій я не люблю, а новини – ще один привід засмутитися», – Наталя, 20 років, студентка ЗДМУ.

«Часто слухаю в машині, особливо тоді, коли «моя» музика вже приїлася й хочеться чогось новенького. Полюбляю слухати закордонні радіостанції через інтернет», – Михайло, 23 роки, студент магістратури інституту енергозбереження та енергоменеджменту «Київського політехнічного інституту імені Ігоря Сікорського».

Зрозуміло, що деякі з моїх друзів трохи розчарували мене відповідями. Давайте краще поцікавимося які відносини з радіо в інших людей.

Також було опитано ще 50 осіб від 20 до 50 років, які працюють в державних установах, магазинах, сфері IT, закладах громадського харчування, мають власний бізнес або є студентами різних ВНЗ України.

  • 20% (з них 11% – молодь 20-25 років) відповіли, що надають перевагу власному плейлисту замість радіо.
  • 80% (з них 35% – молодь 20-25 років) слухають радіо майже щодня. Як ми можемо бачити, показники, навіть в такому невеликому дослідженні, досить непогані для того, щоб стверджувати – молодь знає що таке радіо і як їм користуватися.

Багато радіостанцій України (наприклад: «Kiss Fm», «Radio ROKS», «NRJ», «Хіт Fm», «Люкс Fm») заявляють, що вік їх цільової аудиторії починається з 20 років («рокси» кажуть про 25 років). Фактична аудиторія може буде як трохи молодшою, так і трохи старшою. Компанія ТОВ «Тейлор Нельсон Софрез Україна» (Kantar Україна), яка є  представником світового лідера в галузі маркетингових досліджень, ще в 2018 році проводила дослідження радіослухання. Участь у ньому взяли мешканці України з міст із населенням більше 50 тисяч, віком від 12 до 65 років. Вибірка склала 10 160 респондентів. За словами аналітика-маркетолога Миколи Мамайко, в черговий раз дослідження показало, що радіо залишається ефективним каналом комунікації, це доводять і стабільне охоплення, й середньодобовий час прослуховування радіо.

На жаль, яка кількість молоді у цих десяти тисячах нам невідомо. Але всі ці люди – це стовідсоткові слухачі радіо. Навіть якщо молоді з них 40% – ці цифри в будь-якому разі показують молодих людей зацікавленими в культурі радіослухання.

Я розумію людей, які слухають радіо так само як розумію тих, хто його не слухає. Засобів масової інформації в сучасному інформаційному просторі багато: газети, телебачення, радіо й звичайно інтернет. Кожна людина на свій розсуд обирає те, що імпонує саме їй. Не можна стверджувати, що радіо краще за телебачення або інтернет краще за газети. Кожен з цих видів ЗМІ має свої переваги й недоліки у порівнянні.

Науковець Ружников Всеволод Миколайович вважає, що радіо є більш інтелектуальним в порівнянні з телебаченням саме тому, що в цілому радіо спирається на уяву людини. Воно здатне керувати свідомістю через асоціативні емоції.

Я, наприклад, щиро ціную радіостанцію «Radio ROKS». Обожнюю їх ранкове шоу «Камтугеза», особливо рубрику «Рок-караока», обожнюю ведучих Сергія Кузіна й Соню Сотнікову. Не можу собі уявити, що когось може не розсмішити ефір з ними. Завжди заряджаюсь позитивом та драйвовою енергією від цих неймовірних людей, настрій підіймається за секунду. Звісно, ще одна причина любити цю станцію – це жанр музики. Неймовірне відчуття, коли весь день звучать улюблені пісні улюблених виконавців і гуртів.

Місце радіо в наших життях, на мій погляд, незаперечно. Ніякі нові технології та медіа цього не змінять. Буде змінюватися аудиторія, її вимоги, можливо формати. Головне для радійників – вміти вчасно відчувати ці зміни й розуміти, що люди хотіли б чути. Але вибір слухати радіо чи ні залишається за людиною.

Я б порадила спробувати змінити свої звички, що час від часу корисно робити, та ввімкнути якусь станцію, яка могла б вам імпонувати. А раптом сподобається?

 Олександра КУТОВА

 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
MISTO.ІНФОРМ
ПОЗИЦІЯ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
МІГ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОРОГИ (АРХИВ)
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Студентський інформаційний портал «Пороги» - це цікаво й корисно, це креативно й актуально, це гостро й оперативно. «Пороги» - це погляд запорізького студентства на молодіжні проблеми. Це репортажі з мистецьких акцій і спортивних подій, інтерв’ю з  неординарними людьми, це матеріали, що зацікавлять молодого науковця, майбутнього студента, творчу людину. «Пороги» - це ресурс для тих, хто шукає себе, хто хоче писати, кого турбує молодь Запоріжжя. «Пороги» - для тих, хто думає і хоче знати.

Контакты

Адреса:
м. Запоріжжя, вул. Залізнична, 24, 9 поверх, к. 907

Телефон:
289-12-22

Сайт:
www.porogy.zp.ua

E-mail:
porogy@mail.ru

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в