misto.zp.ua

Міжнародний день охорони озонового шару

nadine-shaabana-742662-unsplash

16 вересня світ традиційно відзначає Міжнародний день охорони озонового шару. Дату обрано зовсім не випадково, адже в цей день 1987 року був підписаний історичний договір — Монреальський протокол. Саме він задокументував хімічні речовини, які шкодять озоновому шару.

Країни, що підписали договір (196 країн), зобов`язалися зняти з виробництва усі шкідливі речовини. Доречі, СРСР став одним із перших підписантів, а з 1991 року незалежна Україна стала одним із правових нащадків цього договору. Кофі Атта Аннан, генеральний секретар ООН (до 2006 року) вважав цей міжнародний договір найбільш успішним за всю історію.

1

Чому треба піклуватися про стан озонового шару? Причин декілька, але основна полягає в тому, що шар озону на висоті 20-25 км захищає Землю від високої концентрації ультрафіолетового випромінювання. Для людини: опіки шкіри, меланому, прискорене старіння та може навіть призвести до раку шкіри. Окрім того, ультрафіолет сильно шкодить зору.

2

Товщина озонового шару станом на лютий 2018 року

Прогнози багатьох вчених є такими: якщо світ дотримуватиметься тих тенденцій, що зазначені в Протоколі, то вже приблизно станом на 2050 рік озоновий шар може бути відновлений, – повідомляє ВВС . Ахім Штайнер, голова ЮНЕП*, зазначає: “Є позитивні ознаки того, що озоновий шар на шляху до відновлення, що може статися вже до середини століття”. Так, у останні роки є помітне зменшення озонового шару в районі Антарктиди, але прогрес на інших ділянках Землі є не таким помітним. Деякі вчені не є такими ж оптимістичними, як офіційні особи. На їх думку, озоновий шар наразі навпаки має тенденцію скорочення. Цьому є  низка причин. Наприклад, Стефан Уілсон, вчений-хімік з Вуллонгонгского університету, зазначив, що причиною є глобальне потепління, яке утримується лише завдяки парниковому ефекту, який змушує озон на рівні землі підніматися вище в атмосферу. В свою чергу, Робін Шофельд з Мельбурнського університету вбачає причину у забрудненні навколишнього середовища.

Департамент екології та природних ресурсів м.Запоріжжя щорічно складає звіти щодо забруднення атмосфери. У своєму звіті за 2017 рік він зазначив, що “Основною причиною забруднення атмосферного повітря м. Запоріжжя залишаються застарілі технології та устаткування, на базі яких функціонують підприємства і які не можуть забезпечити дотримання сучасних гігієнічних нормативів”. Департамент склав графік середньорічної концентрації забруднюючих речовин у атмосфері та додав, що високих та критично високих рівней забруднення атмосфери зафіксовано не було.

3

Згідно зі звітом, Департамент усіляко підтримує запорізькі підприємства у переведенні на техології, безпечні для озонового шару. “На підприємствах області озоноруйнівні речовини використовуються в холодильних установках технологічного призначення. В області відсутнє виробництво озоноруйнівних речовин” – повідомляють працівники Департаменту.

Щоб зберігти озоновий шар у безпеці та запобігти утворенню озонових дір, Ozone Secretariat* на своєму офіційному сайті склав перелік основних і загальнодоступних дій, які допоможуть екологічному стану довкілля та зокрема озонового шару Землі:

  • Утилізуйте прилади та обладнання за допомогою холодоагентів. Коли ви купуєте новий прилад, такий як холодильник, викидайте старий прилад.
  • Попросіть перевірити на герметичність свій автомобіль, домашній кондиціонер і холодильник. Коли це можливо, слід усунути несправні пристрої перед їх повторним наповненням.
  • При обслуговуванні техніки, попросіть експертів забезпечити належне відновлення і переробку газових носіїв.
  • Ізолюйте стіни, двері та вікна належним чином для підвищення енергоефективності та тривалого терміну служби вашого обладнання.
  • Встановіть холодильник, щоб повітря могло легко циркулювати ззаду.
  • Залишайте кімнати прохолодними вночі з вентиляцією, без кондиціонера, якщо це можливо, а також пам’ятаєте.
  • Увімкніть кондиціонер автомобіля після того, як ви проїхали кілька хвилин, відкривши вікна.

Нагадаємо, що у травні 2018 року у Запоріжжі відбувся ІІ міжнародній Еко-форум, на якому обговорювали проблеми забруднення довкілля та сучасні стратегії вирішення екологічних проблем.

Микола Мельничук


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
МІГ
MISTO.ІНФОРМ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОЗИЦІЯ
ПОРОГИ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Студентський інформаційний портал «Пороги» - це цікаво й корисно, це креативно й актуально, це гостро й оперативно. «Пороги» - це погляд запорізького студентства на молодіжні проблеми. Це репортажі з мистецьких акцій і спортивних подій, інтерв’ю з  неординарними людьми, це матеріали, що зацікавлять молодого науковця, майбутнього студента, творчу людину. «Пороги» - це ресурс для тих, хто шукає себе, хто хоче писати, кого турбує молодь Запоріжжя. «Пороги» - для тих, хто думає і хоче знати.

Контакты

Адреса:
м. Запоріжжя, вул. Залізнична, 24, 9 поверх, к. 907

Телефон:
289-12-22

Сайт:
www.porogy.zp.ua

E-mail:
porogy@mail.ru

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в