misto.zp.ua

Комікси: від газетних смужок до культурного феномену

Ще з давніх часів, , від наскельних малюнків до грецьких фресок, люди використовували зображення, як спосіб розповісти історію. З часом, як і будь-яке мистецтво, малюнки еволюціонували, починали супроводжувати релігійні тексти, а з початком Епохи Просвітництва, автори все більше розпочали малювати сатиричні історії в картинках. Проте на розвиток коміксів дуже великий вплив мало саме масове поширення газет та журналів. Все більше видань публікували у своїх газетах коротенькі історії в картинках. Згодом художники почали придумувати цілі історії з сюжетом, котрий розвивався та розповідався з кожним випуском нового номера.

Становлення коміксу як жанру

До 30-тих років 19 століття комікси були звичайним доповненням до газет та журналів, їх неможливо було купити як окремий матеріал. Проте це змінило видавництво Dell, випустивши перший номер журналу Funnies, в якому вони передрукували кращі свої газетні історії. Видання починають друкувати оригінальні оповідання, а у 1938 році, на обкладинці першого номеру Action Comics, з’являється, один з найкультовіших героїв жанру, усім відомий Супермен.

Впродовж наступних років жанр коміксу мав свої злети та падіння, звинувачення у поганому впливі на молодь та навіть створення спеціального Кодексу Коміксів, в якому прописувались заборонені та дозволені теми. З початком 60-тих років супергеройський жанр почав набирати обертів та почали з’являтись культові супергерої, що популярні і досі, такі як, Бетмен, Флеш, Людина-Павук, Месники та багато інших. Компанія Marvel, щоб залучити ще більшу аудиторію, у 70-тих почала створювати жіночі відповідники своїх супергероїв. Вже у 80-тих автори наново почали визначати жанрову специфіку коміксів та перетворювати супергеройські історії з яскравих картинок на більш похмурі та страшливі розповіді. Визначними на той час є роботи Френка Міллера «Повернення Темного лицаря», Алана Мура з його «Міраклмен» та багато інших.

Комікси сьогодні

В сучасному світі комікси продовжують все більше вдосконалюватись та адаптуватись до сучасних читачів. Мають свої «адаптації» по різних країнах, як то манги в Японії чи манхви в Кореї. Також, припиняючи обмежувати себе рамками друкованих видань, автори підкорюють інтернет-читачів у вигляді електронних Webtoons. Ви можете знайди для себе нескінченну кількість жанрів та тем, що будуть вам цікавими до прочитання. Сьогодні комікси переступили межу «несерйозної та дитячої» творчості та є яскравим прикладом сучасного мистецтва.

Мінідобірка коміксів різного жанру:

  • Batman: Year One (1987) – (автор: Френк Міллер; жанр: трилерний-нуар; культова арка про Бетмена в якій розповідається про становлення супергероя)
  • Purple Hyacinth (Пурпуровий Гіацинт) – (вебтун авторства Ephemerys та Sophism, канадських студентки та художниці, жанру детектив та бойовик)
  • Sweet Home (Милий дім) – (південнокорейський вебтун авторства Кіма Карнби, жанру жахи, трилер та апокаліпсис)
  • Attack on Titan (Атака титанів) – (японська манга автору Хадзіме Ісаяма, жанру бойовику, драми, темного фентезі та постапокаліпсису)
  • Гарфілд – (американський комікс Джима Девісома, що розповідає про життя кота Гарфілда)

Вікторія Волкова


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОЗИЦІЯ
ПОРОГИ
МІГ
MISTO.ІНФОРМ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Студентський інформаційний портал «Пороги» - це цікаво й корисно, це креативно й актуально, це гостро й оперативно. «Пороги» - це погляд запорізького студентства на молодіжні проблеми. Це репортажі з мистецьких акцій і спортивних подій, інтерв’ю з  неординарними людьми, це матеріали, що зацікавлять молодого науковця, майбутнього студента, творчу людину. «Пороги» - це ресурс для тих, хто шукає себе, хто хоче писати, кого турбує молодь Запоріжжя. «Пороги» - для тих, хто думає і хоче знати.

Контакты

Адреса:
м. Запоріжжя, вул. Залізнична, 24, 9 поверх, к. 907

Телефон:
289-12-22

Сайт:
www.porogy.zp.ua

E-mail:
porogy@mail.ru

Запоріжжя та область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 |