misto.zp.ua

Коли безпритульних тварин стане менше?

Коли безпритульних тварин стане менше?

Наприкінці минулого тижня у виконкомі на засіданні робочої комісії обговорювали питання, як зменшити чисельність безпритульних тварин у Енергодарі. Присутніми було озвучено чимало пропозицій, які одразу ж обґрунтовувалися з огляду на законодавство. В ході засідання все ж таки були окреслені завдання, які мають бути реалізовані найближчим часом, а деякі з них – впродовж трьох років. Зрозуміло одне: чекати доведеться ще довго.

Питання щодо врегулювання чисельності безхатьок було доручено вивчити начальнику відділу з експлуатації об’єктів комунального господарства управління комунальної власності Володимиру Дмитренку. Провівши роботу, він дійшов висновку, що без обладнання пункту перетримки місту не обійтись. Серед основних шляхів розв’язання проблеми він бачить три напрямки: створення пункту перетримки для безпритульних тварин, проведення обов’язкової реєстрації хатніх улюбленців енергодарців з метою їх подальшої ідентифікації, а також проведення широкої інформаційної кампанії щодо правил поводження із тваринами.

За словами Володимира Дмитренка, регулювання чисельності чотирилапих має здійснюватися гуманними методами. Лише стерилізація не зможе вирішити цю проблему. Адже, згідно з санітарними нормами, якщо безпритульну тварину спіймали, її необхідно гельмінтизувати, вакцинувати, підготувати до операції (бо в деяких з них цілі букети хвороб), провести стерилізацію, допомогти їй перенести післяопераційний період, вилікувати за потреби. Аби знов не пускати тварин на вулиці міста, адже випадки нападів безпритульних собак на містян трапляються все частіше, вкрай важливо знайти для них відповідальних власників. Кожен з цих етапів потребує певного часу, і тварини мають десь знаходитись. Тож пункт перетримки обов’язково повинен з’явитися у місті, оскільки вирішення інших питань так чи інакше пов’язано саме з ним.

До того ж він додав, що в основному безпритульними стають хатні тварини, яких безвідповідальні власники просто викидають на вулицю з різних причин: чи-то тварина подорослішала та почала шкодити у квартирі, чи просто набридла. Якщо не ввести обов’язкову реєстрацію усіх хатніх утриманців, чисельність безпритульних не зменшиться ніколи. Менше їх стане лише за умови, коли власники будуть відповідально ставитися до братів менших та дійсно про них піклуватися – реєструвати, вакцинувати та стерилізувати. Тоді будь-яка тварина, що втекла чи загубилася, у короткі терміни буде ідентифікована та повернена господарям. Якщо її викинули навмисно – власників штрафуватимуть. Інформаційно-просвітницька кампанія повинна супроводжувати всі ці етапи, щоб населення було обізнаним, що робити в тому чи іншому випадку, та нарешті привчалося гуманно ставитися до тварин.
Також Володимир Дмитренко зазначив, що управління комунальної власності разом із КП «Міськзеленбуд» провело обстеження Енергодара на предмет встановлення спеціальних урн для екскрементів чотирилапих. Він вважає: які б майданчики не виділяли у місці для вигулу собак, люди все одно гулятимуть з тваринами там, де їм зручно. Тому краще встановити урни в місцях прогулянок, щоб власники могли одразу ж прибрати за своїми улюбленцями. Є пропозиція зробити і окремі площадки, де можна не лише гуляти, а й займатися дресурою.

Зооволонтери, які сьогодні єдині опікуються безпритульними тваринами впродовж декількох років без жодної допомоги з боку міської влади, запропонували зробити в Енергодарі не пункт перетримки тварин, а центр поводження з тваринами. Бо він має бути не лише заради стерилізації, але й стати домівкою для тих, хто вже не зможе повернутися на вулиці міста. Наразі в благодійній організації доглядають 8 тварин, що втратили кінцівки та знаходяться на тривалому лікуванні. До того ж, серед власників домашніх тварин є великий попит на готель для собак, котів та інших улюбленців, якщо господарі хочуть відпочити або поїхати у справах, і немає на кого лишити тварину. Також в центрі поводження з тваринами можна було б розробити комплекс платних послуг, зокрема, й медичних: стаціонар для лікування тяжкохворих тварин, УЗІ-кабінет, рентген-кабінет, яких наразі дуже не вистачає у місті, і енергодарцям заради здоров’я утриманців доводиться виїжджати у Дніпрорудне та Запоріжжя.

Під час обговорення теми було зазначено, що пункт перетримки, як і транспорт, завдяки якому буде здійснюватися відлов та перевезення тварин-безхатьків, мають відповідати багатьом критеріям. Начальник Камянсько-Дніпровського районного управління Держпродспоживслужби Олена Забігайло попередила, що з часом умови утримання та поводження з тваринами у закладі будуть контролюватися цією установою. Тому вже зараз слід продумати, як правильно все організувати.

Керівник благодійного фонду захисту тварин «Надія» Інна Довмат наполягала: якщо ставитися до розв’язання проблеми безпритульних тварин серйозно, її треба розглядати не лише комплексно, але й продумати фінансування. Вона ввважає, що міська влада повинна негайно розпочати роботу зі стерилізації тварин у місті, їх чіпування як сучасного методу реєстрації та вакцинації. Слід створити бригади для відлову собак, виділити кошти лікарям, які проведуть операції, та допомогти волонтерам в утриманні тварин-інвалідів. Вже два роки поспіль стерилізацію проводить приватна лікарня «Айболіт», і саме ветлікар Роман Чальцев.

Вже декілька років благодійний фонд захисту тварин «Надія» не має власного приміщення для утримання тварин. Наразі вони займають невелику територію, яка належить ДТЕК ЗаТЕС, і з якої їх постійно женуть. Інна Довмат запросила владу оглянути, в яких умовах утримуються тварини-інваліди: дах тече, немає води та світла, опалення. Натомість є повно тварин, за якими наглядають, годують та лікують небайдужі енергодарці за власні кошти та пожертви. Волонтерка нагадала, що законодавством вже давно передбачено впровадження певних заходів щодо безпритульних тварин. Проте не зроблено жодних зусиль, аби вирішити це питання.

Начальник відділу охорони здоров’я Мирослава Клімчук-Новачкевич зазначила, що перші кроки в цьому напрямку були зроблені ще у 2013 році. Тоді змогли опрацювати умови утримання тварин, положення про правила вигулу та реєстрацію, а також про утримання майданчиків для дресирування. Щоправда, не знайшли відповідального за все це, а з кадровими змінами питання зовсім зникло з поля зору влади. Наразі відповідальним за його вирішення призначено КП «Міськзеленбуд», тож тепер, обіцяють у виконкомі, зміни відбудуться на краще.

Заступник міського голови Андрій Тереньєв говорить, що наразі влада не може нічим допомогти волонтерам. І їм все ж таки доведеться п’яту зиму поспіль працювати у жорстких умовах. Бо зараз лише розробляється програма щодо безпритульних тварин строком на три роки. Заходи, що в ній передбачені, можуть бути профінансовані міським бюджетом лише починаючи з наступного року.

Розпочати чиновник запропонував з фінансування послуг приватної ветклініки зі стерилізації тварин та їх перебування. А вже згодом думати про створення пункту чи центру поводження з тваринами та інші заходи. Розробником програми є КП «Міськзеленбуд», проте взяти участь в цьому процесі запрошують усіх охочих. Протягом 10 днів їх можна надати до КП.

А щоб хоч якось полегшити свою роботу, волонтери закликали членів комісії звернутися до керівництва ЗаТЕС з питання використання територій та приміщень зооволонтерами до моменту створення центру поводження з тваринами. Якщо їх не виганятимуть, вони сподіваються хоч якось облаштувати тимчасову домівку для постраждалих безхатьок.

Альона Саніна

 

 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
MISTO.ІНФОРМ
ПОЗИЦІЯ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
МІГ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОРОГИ (АРХИВ)
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Еженедельная региональная газета РОСТ издается с 3 ноября 2004 года – и за это время завоевала репутацию популярного издания, оперативно информирующего о новых предложениях рынка товаров и услуг. Популярность газеты растет, в первую очередь, благодаря тому, что РОСТ как универсальное издание стремится предоставлять своим читателям наиболее полную и объективную информацию.

Специализация газеты: новости, реклама товаров и услуг, частные и коммерческие объявления, вакансии, справочные материалы, юридические консультации; 45 каналов телепрограммы с анонсами и другая информация.

Издание имеет статус областного и распространяется городах Энергодаре, Каменке-Днепровской, Днепрорудном, Васильевке, Михайловке, а также в Каменско-Днепровском, Велико-Белозерском, Васильевском и Михайловском районах.

Контакты

Почтовый адрес:
71503, г. Энергодар, пр. Строителей, 17/2, офис 27 – 30.
Тел./факс:
(06139) 4-04-32; 6-00-06; 6-07-80
E-mail:
rost@oriontv.net

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в