misto.zp.ua

Енергодарські перші класи визнані одними з найкращих в області

Енергодарські перші класи визнані одними з найкращих в області

Добігає кінця перше півріччя навчального року, початок якого викликав дуже багато суперечок в суспільстві. Жвавого обговорення набула тема початку масштабної реформи освіти і переходу до Нової української школи. Про те, якою в ідеалі вона має бути, сказано немало. Про плани і сподівання щодо оновленого освітнього процесу писав і РОСТ – ще на початку літа у бесіді з представниками управління освіти ми розбиралися, якою бачать Нову українську школу в Енергодарі, як готуються до неї навчальні заклади, вчителі, майбутні першачки та їхні батьки. Зізнаємось, плани щодо навчального року були настільки райдужними, що подекуди навіть здавалися далеким від реальності. Якою ж на практиці стала нова школа в нашому місті? Про це ми поговорили з начальником управління освіти Світланою Букреєвою та головним спеціалістом відділу шкіл та позашкільних закладів Світланою Фалілеєвою.

_DSC0805

Сьогодні в Енергодарі 25 перших класів, і якщо навмання зазирнути у будь­-який з них, можна на секунду навіть засумніватися, що дійсно перебуваєш у школі. Інтерактивні дошки, сучасні парти, яскраві килимки, шафи і навіть ігрові зони. Все саме так, як свого часу ми бачили на картинках презентацій ініціаторів освітньої реформи.

_DSC0689

_DSC0709

_DSC0753

_DSC0991

У Нової української школі кілька головних покликань. Кінцева ж мета – максимально якісна освіта. І вчителі разом з учнями досягають її новими методами. Якщо дитині нецікаво вчитися, некомфортно перебувати серед однолітків, є страх перед вчителем чи батьками за погані оцінки – складно говорити про рівень знань. Тому сьогодні в Енергодарі, як і по всій країні, створюють комфортну школу, в якій приємно набувати корисних знань.

Для таких змін оновлення потребував, насамперед, простір, саме тому для всіх енергодарських перших класів були придбані сучасні меблі – одномісні парти, столи для вчителів, тримірні та інтерактивні дошки, спеціальні куби для розміщення навчально­методичного забезпечення, відкриті шафи. У кожного вчителя є ноутбук, практично в кожному класі встановлено медіапроектор або телевізор, забезпечено доступ до інтернету.

У вільному доступі копіювальна техніка, принтери – для роздрукування матеріалів, які потрібні для проведення уроків. Для відпочинку дітей у кожному кабінеті стоять по декілька м’яких пуфів, облаштовані зони усамітнення, якщо школяр хоче побути на самоті, зони творчості. Для перших класів державою забезпечено ігрові набори LEGO Play Box та Six Bricks, які відіграють не тільки розважальну, але й освітню роль. Нещодавно придбані подушечки емоцій – м’які різнокольорові вироби, на яких є зображення цифр, літер, чи якоїсь кількості предметів. Це виглядає з одного боку як іграшка, а з іншого – допомагає вчитися. Також отримали мікроскопи. Очікується поставка інтерактивних глобусів. У наявності всі необхідні підручники та додаткові матеріали.

В цілому ж, як зазначають в управлінні освіти, Енергодар зміг дотриматися рекомендацій Міністерства щодо облаштування кабінетів. Тому першачки здобувають освіту в дуже комфортних і сучасних умовах. Як саме? Читайте далі.

Перший раз у новий клас

Кожен день для енергодарських першокласників починається з ранкових зустрічей. Це дуже важлива складова, яка допомагає дитині налаштуватися на день, а вчителю – зрозуміти, з яким настроєм дитина прийшла до школи. Допомагають у цьому так звані екрани настрою. Реалізовані вони в кожному класі по­своєму – десь це кольорові наліпки, десь смайлики. Але суть у тому, що дитина зранку сама позначає свій настрій. Ця інформація допомагає вчителю, адже він знатиме, якій дитині, можливо, треба буде допомога чи трошки більше уваги. Для позитивного налаштування на робочий день для дітей розроблюють цікаві форми привітання. Тут же все залежить від учителя. Наприклад, вітатися можуть у традиціях тієї чи іншої країни. Так діти ще й пізнають нове, а дружня атмосфера створює гарний настрій. Як результат – першокласнику подобається ходити в школу, бо щодня його там чекає щось цікаве.

Важливо, що кожен тиждень навчання має свою тематику. Вона наскрізно так чи інакше проходить через всі предмети. Якщо тема «Зима», то на спеціальних стендах вчитель буде вивішувати нові слова, наприклад назви місяців, малюнки чи поробки, навіть задачки з математики – все матиме «присмак» зими.

До речі, що стосується безпосередньо уроків, то вони проходять як звичайні навчальні години, хіба що методики викладання зазнали змін, знову ж таки – щоб дитині було цікаво вчитися. А отже побоювання деяких батьків, що школу перетворюють на ігрові майданчики, були абсолютно безпідставними.

Наразі в перших класах вже закінчився адаптаційний період, коли першачків знайомили зі школою, її правилами, допомагали без стресу зануритися в нове середовище. Сьогодні діти вчать літери, цифри, рахують і т. ін. У теплу пору успішно практикують уроки на свіжому повітрі, хоча назвати це чимось надто новим не можна, такий підхід свого часу запроваджував ще Сухомлинський. Зараз методу осучаснили, одна в вимог Нової української школі – щоб діти навчалися не лише за партами. Хоча й самі парти постійно змінюють своє розташування по класу – їх ставлять індивідуально, по дві, у вигляді якихось фігур. Нова українська школа не змушує дітей вчитися, а у першу чергу зацікавлює їх, вчить застосовувати набуті знання на практиці.

_DSC0775

_DSC0782

_DSC0834

«Ви часто чуєте про компетентності та наскрізні вміння, які має розвивати Нова українська школа. Йдеться про вміння розв’язувати проблеми, критично та творчо мислити, співпрацювати та ефективно спілкуватися, розвивати власний емоційний інтелект та рефлексувати. Діти мають вміти самостійно організовувати свою діяльність, досліджувати довкілля тощо. Усе це передбачають навчальні програми НУШ. Замість того щоб на уроці лише сидіти та слухати, діти активно обговорюють питання у спільному колі, групах, парах, конструюють з LEGO та інших матеріалів, творять спільні колажі, рухаються у класі та поза ним», – розповідає головний спеціаліст відділу шкіл та позашкільних закладів управління освіти Світлана Фалілеєва.

У жовтні­листопаді енергодарські перші класи з супервізією (аудитом) відвідали тренери Міністерства освіти та науки, спеціалісти обласного інституту післядипломної педагогічної освіти. Головна мета такого візиту – надання професійної допомоги освітянам, які вперше працюють за новим стандартом. Паралельно дивились на оснащення класів, спілкувались з вчителями. Результат цієї супервізії не може не тішити: енергодарські школи – одні з кращих в області з оснащення, високо оцінена і робота вчителів. На подібному рівні лише дві обласні школи і окремі класи.

Про нову методику оцінювання знань та головних творців реформи на місцях – вчителів – читайте у наступній публікації.

_DSC0883

Тетяна ЯРОШУК


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
MISTO.ІНФОРМ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
МІГ
ПОЗИЦІЯ
ПОРОГИ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Еженедельная региональная газета РОСТ издается с 3 ноября 2004 года – и за это время завоевала репутацию популярного издания, оперативно информирующего о новых предложениях рынка товаров и услуг. Популярность газеты растет, в первую очередь, благодаря тому, что РОСТ как универсальное издание стремится предоставлять своим читателям наиболее полную и объективную информацию.

Специализация газеты: новости, реклама товаров и услуг, частные и коммерческие объявления, вакансии, справочные материалы, юридические консультации; 45 каналов телепрограммы с анонсами и другая информация.

Издание имеет статус областного и распространяется городах Энергодаре, Каменке-Днепровской, Днепрорудном, Васильевке, Михайловке, а также в Каменско-Днепровском, Велико-Белозерском, Васильевском и Михайловском районах.

Контакты

Почтовый адрес:
71503, г. Энергодар, пр. Строителей, 17/2, офис 27 – 30.
Тел./факс:
(06139) 4-04-32; 6-00-06; 6-07-80
E-mail:
rost@oriontv.net

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в