misto.zp.ua

День захисту тварин, як нагадування про людяність

rawpixel-215191-unsplash

Кожного року, починаючи з 2008, в усьому світі святкують день захисту тварин. Хоча зародилось це свято набагато раніше, у 1931 році у Флоренції, на міжнародному конгресі прихильників руху на захист природи, було прийнято рішення щорічно 4 жовтня відзначати Всесвітній день захисту тварин. Дата проведення була вибрана не випадково – день пам’яті Франциска Ассизького одного зі святих у католицькій церкві, він вважається покровителем тварин. А вперше заговорив про це німецький письменник та видавець Генріх Циммерман в 1925 році.

В Україні це свято почали відзначати з 2000 року та на сьогодні воно вже набуло вагомість. Так  у Запоріжжі 30 вересня пройшов марш за права тварин, центральним проспектом міста від Фестивальної площі до бульвару Шевченка.

4 жовтня в школах по всій країні, пройде Всеукраїнський урок доброти «Гуманне та відповідальне ставлення до тварин», який проводить Благодійний Фонд «Happy Paw» за підтримки Міністерства освіти та науки України та гуманістичного руху «UAnimals».

43143994_346135719264079_1678331661449691136_n

Важливість гуманного відношення людей до тварин можна побачити з висновків Всесвітнього фонду дикої природи (WWF). Кожну годину на Землі зникають три види тварин, 70 видів флори і фауни. За останню чверть століття біологічне різноманіття скоротилось на третину. Що до цього питання, моменти зісвоєї практики розповідає керівник суспільної організації «Дай лапу друг»Ірина Дідур:

logo

“Я почала займатися відкриттям притулку через випадок який стався зі мною 14 років назад. На очах моїх двох дітей, на дитячому майданчику, комунальні служби проводили обстріл собак. Показували мені дозвільні документи, після чого я поставила собі питання: “Як таке може бути дозволено на законодавчому рівні?” Я витратила 4 роки на те щоб зупинити це свавілля, 4 роки судів, 4 роки роботи. Вихід на німецьких соратників, дозволив нам закрити цю ганьбу саме в місті Запоріжжя. Саме тоді був створений притулок який був розрахований, на той момент, на 50 тварин. Наша організація неприбуткова і існує виключно на пожертвуваннях, грантових проектах та на основі волонтерської діяльності”.

Майже 15 років Ірина займається  захистом тварин, але на жаль в країні немає основоположних документів які би допомагали захищати їх права. Захисниця говорить, що у боротьбі з безпритульними тваринами головне правильно розставити акценти, тому що якщо ви будете боротися за таврин  – ви будете здійснювати велику помилку. Потрібно боротися з безпритульними.

“На сьогодні до тварин відносяться як до речей, а захищати в суді сумочку дуже складно. При тому, що права тварин будуть розповсюджуватися не тільки на собачок і кішечок. Через це піде ринок хутрових звірів, а це великі фінансові кошти. А поки порятунок потопаючих справа рук самих потопаючих, небайдужих громадян та волонтерів. Тварини не повинні безкарно потрапляти на вулицю, де вони опиняються виключно з провини людей. Якщо усвідомлення того, що крім споживання людина повинна щось вносити в суспільство (в даному випадку йдеться про стерилізацію дворових безпритульних тварин замість їх відстрілу), то тоді свідомість буде змінюватися”.

Перед тим, як заводити тварину, необхідно подумати чи зможете ви забезпечити йому належний догляд і увагу. Якщо ви усвідомлюєте, що не можете, у Запоріжжі є можливість просто приходити в притулок у вільний час і насолоджуватися товариством собак або кішок.

“До речі випадок с життя. У нас в притулку було щеня, схожий на лабрадора. Всі приходили, казали яка гарна собака. Коли він піднімався на лапи і всі бачили, що у нього їх три – інтерес моментально зникав, згодом і в цуценя теж. До нас приїжджала одна сімейна пара з двома дочками. Одного разу їх мама сказала, що вони вирішили забрати цього самого цуценя, але їх тато сказав, що, коли він буде виходити на поріг свого будинку і бачити собаку без передньої лапи, йому буде не так радісно жити. Однак не дивлячись на це вони забрали цього пса, і через деякий час мені подзвонили наші волонтери та сказали, що бачили цю собаку, з якої щодня гуляє виключно тато”, – говорить Ірина.

Окрім проблеми з безпритульними тваринами, в Україні контрабанда тварин посідає третє місце після контрабанди зброї та наркотиків.

Як повідомляє inpress.ua тільки в рідкісних випадках контрабандою тварин займаються туристи. Як правило, митники мають справу з добре підготовленими контрабандистами. Перевозять тварин зазвичай партіями по 60-100 особин. Перед літаком тварині вводять снодійне. Під час такого варварського перевезення багато тварин гинуть. Хорошим показником вважається 30-50% тих, що вижили. Висока рентабельність перевезення, становить у середньому 500-1000%, дозволяє йти і на такі жертви.


ДОВІДКА: На практиці в Україні не існує єдиного реєстру диких і рідкісних видів, а митниця не займається фіксацією фактів порушення міжнародного екологічного законодавства.


1B2Uci1X_Nk

Без супровідних документів диво природи можна провести через «зелений коридор» або переправити «дипломатичною лінією». При наявності коштів, в Україні можна купити практично будь-якого представника світової фауни. Слід зазначити, що утримання екзотичних тварин має і зворотну сторону. Оскільки більшість екзотів завозиться контрабандою, то тварини минають медичний контроль. За останні десять років понад 400 американців розлучилися з життям через хворобу, переданої дикими тваринами, включаючи виловлених на природі нешкідливих кишенькових хом’яків. В Україні подібна статистика не ведеться, але це не означає, що проблеми не існує. Повідомляє inpress.ua.

Дуже часто люди забувають про те, що брати наші менші тому й називаються братами тому, що дуже схожі на нас, вони так само відчувають самотність та жагу до пригод. Їх унікальність вражає уяву. Наприклад:

  • у різних регіонах корови по-різному видають звук «му»;
  • кажани завжди повертають ліворуч, коли вилітають з печери;
  • зебри насправді білі з чорними смугами, а не навпаки;
  • фламінго може їсти лише з повернутою головою.

Ці цікаві факти доводять, що фауна дивовижна, а присутність на Землі тварин збагачує людське життя. 4 жовтня ми відзначаємо Всесвітній день тварин та віддаємо належне співмешканцям нашої планети.

Маргарита Лебедь


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
MISTO.ІНФОРМ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
МІГ
ПОЗИЦІЯ
ПОРОГИ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Студентський інформаційний портал «Пороги» - це цікаво й корисно, це креативно й актуально, це гостро й оперативно. «Пороги» - це погляд запорізького студентства на молодіжні проблеми. Це репортажі з мистецьких акцій і спортивних подій, інтерв’ю з  неординарними людьми, це матеріали, що зацікавлять молодого науковця, майбутнього студента, творчу людину. «Пороги» - це ресурс для тих, хто шукає себе, хто хоче писати, кого турбує молодь Запоріжжя. «Пороги» - для тих, хто думає і хоче знати.

Контакты

Адреса:
м. Запоріжжя, вул. Залізнична, 24, 9 поверх, к. 907

Телефон:
289-12-22

Сайт:
www.porogy.zp.ua

E-mail:
porogy@mail.ru

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в