misto.zp.ua

Цифрова тінь світу [ Запоріжжя не виняток]

daniel-von-appen-248187-unsplash

Пороги обожнюють читати рецензія до кінострічок. Особливо цікаво, вже після перегляду фільму,  порівнювати свої переживання з думками інших. Сьогодні ми з вами поговоримо про важливу тему для мілленіалів саме у формі рецензії, адже про «Великого брата» екранізовано не одну книгу.

Минулий вечір прикрасив антиутопічний трилер «Сфера» з Томом Хенксом і Еммою Уотсон в головних ролях. Так, це саме антиутопічний на 1,5 години, про випускницю коледжу Мей Холланд. Вона влаштовується на роботу в велику технологічну корпорацію «Сфера». Просуваючись по кар’єрних сходах, Мей відчуває себе частиною механізму, здатного змінити світ. Але поступово дівчина розуміє, що у «Сфери» сумнівні наміри.

Мова йде про планету соціальних мереж, які зливаються в один Сепервсесвіт. Ви реєструєтесь всього один раз і автоматично отримуєте доступ до всіх спільнот та розваг, кредитних рахунків та дорогоцінної комуналки, медстраховки та онлайн версії програми «Жди меня». Навіть, голосувати за президента тепер можна смайликов в один клік. Великий брат став демократом.

«Сфера» (насправді «Круг» – Circle) – це одночасно Facebook, Google і Apple. Всеохоплююча структура в які вам не потрібно самому шукати ракурс для сніданку, потім його фотошопоти фільтрами та вигадувати підпис для інстаграм. Все працює автоматизовано завдяки маленьким камерам, які увімкнуті цілодобово.

«Уявіть, що стіни вашого будинку стали прозорими. Всім навколо видно кожен ваш крок і чути кожне ваше слово. А тепер уявіть, що ви власноруч зробили ремонт з такими стінами, аби більше не витрачати нерви та сили на спроби захистити особисте життя. Все одно, хтось та буде його порушувати, так навіщо ховатись?» – говорить героїня Уотсон.

Головна ідея фільму – ПРОЗОРІСТЬ – жити в режимі стрімінгу прирівнюється свободі від злочинності, брехні та таємниць.

Людство постійно бориться зі своїми страхами. Ми навчились ремеслу полювання бо боялись тварин. Ми підкорили вогонь, а потім електроенергію в знак боротьби з темрявою. В погоні від хвороб, почали цікавитись медициною.  Страх, по суті, являється однією з причин прогресу. Наразі «домінуюча страшилка» – тотальне стеження всіх за всіма. Ми боримось за свободу від політичного ярма для додатків, а насправді не помічаємо більш серйозніших речей.

ТІНЬОВИЙ СТРІМІНГ

Якщо у фільмі «Сфера» всі знають, що за ними стежать, більшість добровільно вимикають прямий ефір 24/7, то у реальному житті, досить часто ми і не підозрюймо про те, що являємось героями стріму.

Наприклад камери спостереження, якими оснащені офіси, під’їзди, станції метро. Інформація з них стікається на комп’ютери, теж підключені до інтернету. І як в такому випадку ми можемо бути впевнені, що в цю саму секунду за нами ніхто не стежить? Запоріжжя не Пентагон і, навіть, не столиця, але ви тільки подивіться на це.

Проект “ОНЛАЙН веб камери Запоріжжя” створений 4 січня 2012 року. Засновником є Локальна мережа – Інтернет провайдер “Центр.NET”. Камери встановлюються в найбільш людних місцях міста. Максимальне число одночасних переглядів – 1000 чоловік.

Термін «ПРИВАТНЕ ЖИТТЯ» з часом може зникнути

Нещодавно у США кращим міні-серіалом минулого року визнали “Чорне дзеркало“. Соціальна антиутопія лякає глядачів історіями про світ майбутнього, в якому люди впали в повну залежність від технологій і гаджетів.

 
Сама, як здається, близька за часом до нас, серія S1. YouTube, телефони, Twitter – як ніби нічого нового. Невідомий викрадач всенародної улюблениці-принцеси вимагає в якості викупу показати в прямому ефірі всіх британських каналів сексуальний акт, який відомий прем’єр-міністр повинен зробити зі свинею.

Або ж, серія S3. Все як сьогодні та ще й плюс вбудовані чіпи, що дозволяють зберігати свої спогади і повертатися до їх перегляду в будь-який момент. Постійність пам’яті, неможливість замилити спогад, привід до безперервної рефлексії. Звичайно, чіпи придумали, щоб не забувати хороше, не втрачати важливе. Та щось пішло не так. Цілодобовий запис життя викликав лише страждання.

На офіційному сайт серіалу ми знайшли такі слова: «Технології самі по собі не створюють проблем, а погані наслідки їх використання зазвичай все ж ростуть з людської природи.» Однак, хто ці технології вигадує? Чи не людина своїми ж руками випробовує себе?

 «За вами стежать – через камеру на ноутбуці або на телефон. І ви про це навіть не знаєте.», так описали один із свої сюжетів канал 1+1. Чи є що боятися українцю і як убезпечити себе від небажаного шпигунства  у сюжеті.

До речі, і відеомонітори для спостереження за малюками, які так люблять встановлювати будинку заможні батьки, і вбудовані камери ноутбуків теж можуть бути використані невідомими «доброзичливцями».

Серія S1 (сезон 3). “Нирок”. Офісна скромниця Лейсі намагається заробити популярність в суспільстві, де все життя людини визначає рейтинг, побудований на оцінках оточуючих тебе людей (аналог лайків в соцмережах). Люди з високим рейтингом мають право на блага, недоступні іншим. Через низький рейтинг вас можуть не пустити в ресторан, ви не можете навіть зняти пристойну квартиру.

І це не далеке майбутнє. У Китаї вже тестується бальна “система соціального кредиту“, в якій у кожного жителя країни буде особистий “рейтинг благонадійності”. Це державна програма, її збираються повністю впровадити в 2020 році.

Кожному жителю країни за планом буде присвоюватися певний число балів. За хорошу кредитну історію, відсутність проблем з законом і участь в добродійності будуть нараховуватися додаткові бали. За проступки, припустимо, затримку оплати за комунальними рахунками, кредитами, і навіть за безквитковий проїзд в громадському транспорті, бали будуть відніматися. А відслідковувати все це будуть тисячі камер постійного спостереження.

7

Англійський інженер Джеймс Брайдл, якому набридли вуличні камери відеоспостереження, які немов гриби після дощу, винайшов спеціальний наплічник. Цей гаджет починає вібрувати, як тільки його власник потрапляє в поле зору відеокамер. Але цей пристрій всього лише попереджає свого власника про наявність камер. Та чи існують надійні пристосування, що здатні заховати нас від всевидющого ока відеоспостереження.

  • Для початку можна завантажити мобільний додаток. Розробка Surv, яку автори проекту Каза Разат і Міллс Халід хотіли запустити, збираючи кошти через краудфандінговий ресурс. Хотіли створити програму, яка могла б акумулювати інформацію про камерах спостереження, що знаходяться в радіусі 100 метрів від користувача з підключеною функцією геолокації.
  • З реально дієвих пристроїв, інфрачервоні діоди є найдешевшими. Суть полягає в протидії механізмам відеокамер – більшість з них працюють не тільки у видимому людському оку спектрі, але і в інфрачервоному діапазоні.  Зрозуміти можна на прикладі звичайного смартфона: направте її об’єктив на пульт дистанційного керування телевізором – лампочка почне блимати світлом, непомітним неозброєному оку.
  • Чоловікам наступний метод не дуже сподобається, але від того він не втрачає сили. 31-річний британський дизайнер Адам Харві, який проживає в Лондоні, запустив проект фешн-конспірології CV Dazzle. Тестуючи новий імідж за допомогою системи комп’ютерного зору OpenCV, Харві прийшов до висновку, що вона зуміє розпізнати навіть ті особи, на які була нанесена традиційна етнічна розфарбування африканських племен, а ось макіяж дизайнера виявився їй не по зубах.

Однак, макіяж привертає багато непотрібної уваги і вимагає певного часу для його нанесення. До того ж, зміна іміджу може обдурити лише камери зовнішнього спостереження, а цим арсенал правоохоронців аж ніяк не вичерпується. Носіння балаклав (особливо поблизу централізованих місць скупчення релігійних людей) може обернутися проблемами з правоохоронцями, тим більше в багатьох європейських країнах будь-які предмети одягу, що приховують обличчя, перебувають поза законом.

Тож, напевно, є сенс не захищатись, а протидіяти? Як наприклад, це роблять у наступних кінострічках.

Ще трішки ще картин, які змушують задуматися про «веб-друга» у стилі антиутопії

Штучний інтелект. доступ необмежений

У головного героя є успішний бізнес, улюблена сім’я і «розумний будинок», обладнаний за останнім словом техніки. Він відчуває себе в цілковитій безпеці, не підозрюючи, в яке пекло може перетворити його життя звільнений IT-співробітник його власної компанії.

Кібер

Серія кібернетичних атак на американські біржі і система управління атомною електростанцією в Китаї ставить під загрозу світову безпеку. Уряди двох країн об’єднуються, щоб вистежити злочинців, але допомогти їм в цьому може тільки Хетеуей, який відбуває термін за кіберзлочинність.

Щур

Молода дівчина Емма переїжджає в Нью-Йорк, щоб продовжити навчання. Поки вона облаштовується на новому місці і знайомиться з новими людьми, всі її пристрої, здатні виходити в інтернет, зламує одержимий маніяк. Через вбудовані в техніку веб-камери він цілодобово стежить за Еммою і дуже скоро знатиме все, що потрібно, щоб повністю контролювати її життя.

Покидьки

Кібертерористи виводять з ладу генератор, залишивши три мільйони жителів Чикаго в непроглядній темряві. Талановитому хакеру Рейнольду, який попався на зломі сайтів, пропонують два варіанти розвитку подій: або хакер починає працювати на ЦРУ і допомагає зловити злочинців, або проведе залишок життя у в’язниці.

Хто я

Герой віртуального простору Бенджамін в реальному житті – жалюгідний невдаха. Одного разу він знайомиться з харизматичним Максом, з яким вони разом створюють кіберзлочинністю угруповання. Зробивши кілька дрібних успішних атак, вони крадуть важливі секретні відомості, і на них починають полювати серйозні люди.

 


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
MISTO.ІНФОРМ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ПОЗИЦІЯ
МІГ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОРОГИ (АРХИВ)
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Студентський інформаційний портал «Пороги» - це цікаво й корисно, це креативно й актуально, це гостро й оперативно. «Пороги» - це погляд запорізького студентства на молодіжні проблеми. Це репортажі з мистецьких акцій і спортивних подій, інтерв’ю з  неординарними людьми, це матеріали, що зацікавлять молодого науковця, майбутнього студента, творчу людину. «Пороги» - це ресурс для тих, хто шукає себе, хто хоче писати, кого турбує молодь Запоріжжя. «Пороги» - для тих, хто думає і хоче знати.

Контакты

Адреса:
м. Запоріжжя, вул. Залізнична, 24, 9 поверх, к. 907

Телефон:
289-12-22

Сайт:
www.porogy.zp.ua

E-mail:
porogy@mail.ru

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в