misto.zp.ua

Чим допоможе міська програма безпритульним тваринам?

Чим допоможе міська програма  безпритульним тваринам?

У серпні на сесії Енергодарської міськ­ради депутати підтримали електронну петицію щодо вирішення проблеми з бродячими тваринами. Відомий факт: самою лише стерилізацією питання не вирішити. Тож єдиний правильний шлях – це розробити, затвердити та систематично виконувати відповідну міську комплексну програму. Така в Енергодарі зараз готується і має запрацювати вже з наступного року. Цього тижня відбулося чергове засідання постійно діючої комісії для вирішення проблемних питань з утримання тварин. На ньому обговорювали майбутню програму, її основні завдання, заходи.

Серед завдань вже окреслили облік та реєстрацію тварин. Поки вирішується, якими методами це впроваджувати. Адже у першу чергу мова йде про домашніх чотирилапих і виховання у їхніх власників відповідальності за тих, кого приручили. Варіанти два – виготовлення і видача жетонів або чіпування. Останнє більш дієве, якщо говорити про пошук власника, якому тварина «набридла» і через це опинилася на вулиці. Хоча, звичайно, чіпування потребує немалих коштів – самі чіпи, сканер для їхнього зчитування, програмне забезпечення тощо. Ще для домашніх собак слід передбачити зони для вигулу, з облаштуванням на них інформаційних стендів, встановленням спеціальних урн.

Далі, звичайно ж, регулювання чисельності безпритульних тварин. Це, напевно, найбільш масштабне завдання. Стерилізацію та вакцинацію варто було б проводити постійно, а для цього мають бути відповідні умови. Відловлений пес може бути хворим, тож для початку потребуватиме лікування, перетримки після операції. Та й сам відлов має бути організованим і проводитись спеціалістами. Кожен захід цього завдання обростає додатковими ніби снігова куля. А упирається в один-єдиний факт: Енергодару потрібен притулок для тварин. Якісно облаштований, обладнаний та з чітко визначеними функціями. Важливо, і на цьому неодноразово наголошували зоозахисники, щоб притулок не став місцем, куди на «ПМЖ» звозитимуть усіх без виключення тварин. Для цього у програмі треба зазначити, що певні категорії безпритульних тварин підлягають поверненню на ареал перебування після проведення стерилізації чи вакцинації.

Будівництво саме притулку, а не пункту перетримки тварин, більш перспективне ще й з огляду на те, що на такий захід можна витрачати кошти екофонду або залучати гранти. А тому доцільно розробити якісну проектно-кошторисну документацію, якою б передбачалося зведення максимально функціонального притулку – з операційними, спецтранспортом, приміщеннями для перетримки, крематорієм для утилізації померлих тварин, а також можливістю надавати послуги населенню.

Звичайно ж, поки що такі плани виглядають дещо фантастично, а сама програма ще має бути допрацьована, пройти низку узгоджень, затвердження міською радою, а надалі – постійно фінансуватися. Та сподіваємось, що за чергою пріоритетів вона все ж не лишиться на останньому місці. Інакше чотирилапі, а їх ставатиме все більше, так і залишаться під опікою самих лише волонтерів, які вже не перший рік працюють без підтримки та навіть не мають території, де можна утримувати тварин.

 


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
MISTO.ІНФОРМ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ПОЗИЦІЯ
МІГ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОРОГИ (АРХИВ)
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Еженедельная региональная газета РОСТ издается с 3 ноября 2004 года – и за это время завоевала репутацию популярного издания, оперативно информирующего о новых предложениях рынка товаров и услуг. Популярность газеты растет, в первую очередь, благодаря тому, что РОСТ как универсальное издание стремится предоставлять своим читателям наиболее полную и объективную информацию.

Специализация газеты: новости, реклама товаров и услуг, частные и коммерческие объявления, вакансии, справочные материалы, юридические консультации; 45 каналов телепрограммы с анонсами и другая информация.

Издание имеет статус областного и распространяется городах Энергодаре, Каменке-Днепровской, Днепрорудном, Васильевке, Михайловке, а также в Каменско-Днепровском, Велико-Белозерском, Васильевском и Михайловском районах.

Контакты

Почтовый адрес:
71503, г. Энергодар, пр. Строителей, 17/2, офис 27 – 30.
Тел./факс:
(06139) 4-04-32; 6-00-06; 6-07-80
E-mail:
rost@oriontv.net

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в