misto.zp.ua

Без ордерів право на приватизацію встановлює суд

Без ордерів право на приватизацію встановлює суд

Фахівці прокоментували ситуацію з гуртожитками «Славутич».

У минулому номері ми розповідали, що кілька десятків мешканців енергодарських гуртожитків «Славутич» не можуть приватизувати житло через відсутність ордерів. У когось їх взагалі не було – поселялися в кімнати за направленням, папери інших втратили. А між тим копія ордеру – один з документів, який треба надати в БТІ для приватизації житла. Звернення на АЕС (бо до 2016 року гуртожиток був відомчим) і у виконком результатів не дали. Зайшовши у глухий кут, люди навіть стали побоюватися, що їх взагалі позбавлять житла. Ситуацію зі «Славутичем» прокоментували начальник юридичного управління виконкому Дмитро Поліщук, головний спеціаліст відділу по роботі зі зверненнями громадян Тетяна Бєлова та директор КП «Енергодарське БТІ» Віра Романова.

Житловий кодекс визначає, що ордер – єдиний документ, який засвідчував і засвідчує право на вселення до гуртожитку. У випадку зі «Славутичем» рішення про надання жилої площі ухвалювала ЗАЕС як роботодавець і власник будівлі, тож і ордери мала видавати адміністрація підприємства. Втім отримували їх не всі, у багатьох дійсно на руках лише направлення на поселення. У ті часи Енергодар розбудовувався швидкими темпами, а працівники АЕС отримували квартири. Гуртожитки грали здебільшого соціальну роль та спочатку виконували функції тимчасового житла. З цих причин, скоріш за все, ордери могли і не видавати. Якщо ж такий документ не видали спочатку, то і зараз отримати його вже немає можливості.

Інша справа, коли ордер був, але втрачений. У такому випадку, пояснює Тетяна Бєлова, треба писати запит на ЗАЕС. Там мав вестися журнал реєстрації, у кожного виданого ордера є корінець, який зберігається тривалий час. Підприємство має видати довідку про втрату ордера, і такі випадки в Енергодарі відомі. За довідкою можна приватизувати житло.

– Згідно із затвердженим Порядком, одним з документів, який надається для приватизації житлового приміщення, є копія ордеру. І ми не маємо змоги це змінити, – пояснює Дмитро Поліщук. – Під час передачі гуртожитків у комунальну власність ми не отримували журналів обліку ордерів чи видачі направлень на поселення та будь-яких інших документів, котрі б допомогли вирішити питання. А зараз видавати ордери на приміщення, які були заселені 20 років тому підприємством, ми не маємо правових підстав.

Наразі є два шляхи виходу з ситуації. Виконком вже видавав нові ордери на житло у кількох гуртожитках, що перейшли від АЕС. Це було пов’язано із перенумерацією приміщень, яку проводили через некоректну попередню. Віра Романова нагадала, що так було, наприклад, з гуртожитками «Юність» та «Дружба». Там всі мешканці отримали нові ордери від виконкому. Те ж стосується ситуації, якщо гуртожиток змінить статус. Втім і в першому, і в другому випадку є свої «але». Проводити перенумерацію у «Славутичі» поки немає підстав. А для зміни статусу в гуртожитках не має лишитися ліжко-місць. Обидва варіанти, як запевнили фахівці, опрацьовуються, однак це довготривала робота.

Інша дорога веде до суду. У подібний спосіб питання в Енергодарі вже вирішувались. Справа в тому, що відсутність ордеру не є підставою відмовити у приватизації взагалі. БТІ лише повідомляє, що зобов’язане діяти відповідно до закону, яким визначений перелік документів. Тож право на приватизацію можна визнати у судовому порядку. Для цього вказати, що у наявності є всі документи, крім ордеру, і видати його не можуть ні виконком, ні ЗАЕС. Підкріпити це відповідними запитами, відповідями, можна додати будь-які документи з інформацією про вселення у гуртожиток, дані про реєстрацію місця проживання, будинкові книги та навіть квитанції про сплату комунальних послуг. Як запевнив Дмитро Поліщук, визнання права на приватизацію є доволі типовою справою, процедура у суді ненабагато більш складна, ніж, наприклад, розлучення. Та й послуги юриста, який складе позов та представлятиме вас на засіданні, об’єктивно коштують набагато менше, ніж 17 тисяч, як сказали мешканцям «Славутича». А на практиці відмови у судах з таких питань – це радше поодинокі випадки.

Наостанок Тетяна Бєлова розвіяла підозри мешканців «Славутича», що їх взагалі можуть позбавити житла. За будь-яких обставин людина, яка постійно проживає у кімнаті в гуртожитку, має переважне право на приватизацію. Просто так ніхто нікого не виселить, як і не підселить когось ще.

Алиса ТИТОВА


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
MISTO.ІНФОРМ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОЗИЦІЯ
ПОРОГИ
МІГ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Еженедельная региональная газета РОСТ издается с 3 ноября 2004 года – и за это время завоевала репутацию популярного издания, оперативно информирующего о новых предложениях рынка товаров и услуг. Популярность газеты растет, в первую очередь, благодаря тому, что РОСТ как универсальное издание стремится предоставлять своим читателям наиболее полную и объективную информацию.

Специализация газеты: новости, реклама товаров и услуг, частные и коммерческие объявления, вакансии, справочные материалы, юридические консультации; 45 каналов телепрограммы с анонсами и другая информация.

Издание имеет статус областного и распространяется городах Энергодаре, Каменке-Днепровской, Днепрорудном, Васильевке, Михайловке, а также в Каменско-Днепровском, Велико-Белозерском, Васильевском и Михайловском районах.

Контакты

Почтовый адрес:
71503, г. Энергодар, пр. Строителей, 17/2, офис 27 – 30.
Тел./факс:
(06139) 4-04-32; 6-00-06; 6-07-80
E-mail:
rost@oriontv.net

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в