misto.zp.ua

Запорізькі пільговики проти автоперевізників: на пільговий проїзд чекати не доводиться

Запорізькі пільговики проти автоперевізників: на пільговий проїзд чекати не доводиться

Ксенія Карачевська, дівчина-інвалід третьої групи, яка перенесла лейкоз, але все ж таки подолала цю хворобою, не може вистояти перед «пільговим» проїздом у маршрутних таксі. Кожного разу вона буквально вигризає у водія право на безкоштовний проїзд. Таких, як вона, у нашому місті багато. Тому «Пороги» вирішили розібратися з цим питанням власноруч.

 Часто інваліди звертаються до управління праці та соціального захисту населення щодо права пільгового проїзду автотранспортом. Представники запорізької асоціації інвалідів розповідають, що в Запоріжжі проживає близько 227 тисяч громадян, які мають право на безкоштовний проїзд. У 2011 році підприємствам-перевізникам перерахували близько чотирьох мільйонів гривень на їх перевезення. Однак якщо розділити цю суму на кількість пільговиків, то вийде 17,15 грн. на одного в рік, тобто трохи більше однієї гривні на місяць. «Так і виходить, що всі ми стали заручниками ситуації, коли наші «правителі», проголосивши 37 категорій пільговиків, вирішили таким чином стравити між собою народ», – коментує керівник прес-служби асоціації інвалідів Ганна Червенко.

 Відповідно до Статті 38 Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні», інваліди мають право на 50-відсоткову знижку від вартості проїзду на міжміських маршрутах загального користування в період з 1 жовтня по 15 травня. А згідно зі Статтею 37 ЗУ «Про автомобільний транспорт», пільгові перевезення пасажирів, які, відповідно до законодавства, користуються такими правами, забезпечують автомобільні перевізники, які здійснюють перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування. Зазначеним перевізникам забороняється відмовлятися від пільгового перевезення, крім випадків, передбачених законодавством України.

 Згідно з п. 115 Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту, затверджених постановою КабМіну від 18.02.97, у разі відсутності у населеному пункті автостанції, продаж квитків, у тому числі пільгових, може здійснюватися водієм автобуса.

 Однак керівники підприємств-автоперевізників і водії відмовляються говорити на цю тему: «Ми самі вирішимо, кого й за скільки возити!», – прокоментував водій маршрутного таксі, який вирішив не називати свого імені.

 Виходить, що запорізькі маршрутники відмовляються не тільки возити інвалідів та пенсіонерів безкоштовно, мотивуючи це бажанням працювати без збитку, але й ігнорують гроші, які їм за це пропонує держава.

 «Візьми в держави одну копійку, так вона відбере у тебе сто гривень, – так пояснює те, що відбувається, начальник управління транспортного забезпечення та зв'язку Запорізької міськради Юрій Дроздов. – За бюджетними грошима наглядає величезна кількість людей: тут і КРУ, й прокуратура, й міліція. Закон «Про автомобільний транспорт» говорить: види та обсяги пільгових перевезень встановлюються замовленням, у якому визначається порядок компенсації автоперевізникам, які здійснюють перевезення на маршрутах загального користування, збитків від цих перевезень. Але що таке це «замовлення», ніхто не знає».

 До речі, «Запоріжелектротранс» за перевезення пільговиків отримує суму компенсації в десять разів більше, ніж автоперевізники. Таку несправедливість Юрій Дроздов пояснює тим, що тролейбуси й трамваї перевозять в 20 разів більше пільговиків, ніж автобуси й маршрутки.

 У «Запоріжелектротранс» дійсно підтвердили, що вони отримують грошову компенсацію за перевезення пільгових категорій, але, як вони зауважили, «точно не в десять разів більше». Сказати ж, скільки саме становить компенсація, відмовилися.

 ЗУ «Про автомобільний транспорт» (Стаття 60) за безпідставну відмову від пільгового перевезення пасажирів передбачає штраф у розмірі десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто 170 гривень.

 Враховуючи «велетенський» штраф, байдужість міської влади та відсутність будь-якого контролю «згори», особливих поліпшень у цій сфері чекати найближчим часом не доводиться. Тож маршрутники не бажають зв'язуватися з держапаратом і не беруть компенсацію, а пільговики, які за законом мають право на пільговий проїзд, його в нашому місті реалізувати не можуть.

Олександра КУЧЕР


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

ПРОК | 12.11 2012 в 10:39
умный человек,врятли поймет,как так -не платить за проезд,за ЖКХ и лечение???а это жизнь обычного депутата с его многочисленной оравой родычей???КАПУТ ПОЛНЫЙ

Лента статей
MISTO.ІНФОРМ
ПОЗИЦІЯ
МІГ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОРОГИ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Студентський інформаційний портал «Пороги» - це цікаво й корисно, це креативно й актуально, це гостро й оперативно. «Пороги» - це погляд запорізького студентства на молодіжні проблеми. Це репортажі з мистецьких акцій і спортивних подій, інтерв’ю з  неординарними людьми, це матеріали, що зацікавлять молодого науковця, майбутнього студента, творчу людину. «Пороги» - це ресурс для тих, хто шукає себе, хто хоче писати, кого турбує молодь Запоріжжя. «Пороги» - для тих, хто думає і хоче знати.

Контакты

Адреса:
м. Запоріжжя, вул. Залізнична, 24, 9 поверх, к. 907

Телефон:
289-12-22

Сайт:
www.porogy.zp.ua

E-mail:
porogy@mail.ru

Запоріжжя та область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 |