misto.zp.ua

Замок Вальмана – одне з таємничих місць Запоріжжя

Замок Вальмана, зазвичай не є одним з найпопулярніших місць, про яке згадують при обговоренні пам’яток міста Запоріжжя, бо про історичний район Розенталь туристи часто й не знають. Але, це не робить його історію та вигляд менш цікавим та незвичним. Адже, цей замок залишається однією з найбільш примітних пам’яток архітектури, побудований в німецькому варіанті модерну – югендстилі, який зберігся до нашого часу від менонітської колонії Розенталь.

Будівля, що розташувалась на Верхній Хортиці ще в кінці XIX – на початку ХХ століття, наче зачаровує. Історія замку не менш цікава, ніж його вигляд, бо зведений він на кошти меноніта – промисловця Андреаса Вальмана, але ідея та планування були зовсім не його. Катаріна Вальман – дружина багатого землевласника та підприємця, взяла на себе всю роботу зі зведення цієї будови. Жінка дуже любила дітей та опікувалася німецькими переселенцями, які в ті часи жили в Олександрівську. Тому, цей розкішний триповерховий будинок з арковими вікнами, дверима та балконами був розрахована на дитячий садок. Але відкриття так і не відбулось через прихід революції та кардинальні політико-соціальні зміни.

Історія замку продовжилась у радянські часи. Тоді будівля служила гуртожитком для педагогічного училища, а вже в 1980-х роках замок Вальмана став районним відділом освіти міста Запоріжжя.

Головна особливість замку – фасади. Кожна з чотирьох сторін виглядає по-різному та не має схожих елементів, щоб не повторювати одна одну. Тому, якщо ви вперше бачите цю споруду, то навіть не розумієте де знаходиться головний фасад. Проте, імена архітекторів будинку досі залишаються для нас загадкою. Саме завдяки таким прийомам та особливостям, життя творців навіки відбилося в замку, що уособлює працьовитість і розквіт цивілізації менонітів на Хортиці.

Наразі історія цього місця забута та майже стерта для туристів і мешканців міста. Але хочеться вірити в те, що замок Вальмана ще стане популярним туристичним об’єктом, його історія не закінчиться і ми ще побачимо навколо нього нові туристичні маршрути. Адже, цей замок зберігає в собі ще багато нерозгаданих таємниць та не має схожості з іншими не тільки у нашому регіоні, а й можливо у всій Україні.

Дарина Ланкіна


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
MISTO.ІНФОРМ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ПОЗИЦІЯ
МІГ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОРОГИ (АРХИВ)
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Студентський інформаційний портал «Пороги» - це цікаво й корисно, це креативно й актуально, це гостро й оперативно. «Пороги» - це погляд запорізького студентства на молодіжні проблеми. Це репортажі з мистецьких акцій і спортивних подій, інтерв’ю з  неординарними людьми, це матеріали, що зацікавлять молодого науковця, майбутнього студента, творчу людину. «Пороги» - це ресурс для тих, хто шукає себе, хто хоче писати, кого турбує молодь Запоріжжя. «Пороги» - для тих, хто думає і хоче знати.

Контакты

Адреса:
м. Запоріжжя, вул. Залізнична, 24, 9 поверх, к. 907

Телефон:
289-12-22

Сайт:
www.porogy.zp.ua

E-mail:
porogy@mail.ru

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в