misto.zp.ua

Йога: чому вона настільки популярна та яка від неї користь для здоров’я?

Сучасний світ диктує нові правила: розвиток технологій сприяє тому, що більшість часу ми сидимо вдома і працюємо за комп’ютерами, гортаємо стрічку новин у смартфоні або граємо у відеоігри. На жаль, такий малорухливий спосіб життя призводить до проблем зі здоров’ям. Та вихід завжди є – почніть займатися спортом! До речі, спорт – це не тільки тренування у спортзалі або басейні, привести своє тіло і розум до ладу вам допоможе йога. Далі більш детально розповім про неї.

Розбираємося з визначенням

Єднання зі своїм тілом і думками – ось найбільш точне словосполучення, яким можна описати йогу. Спочатку вона вдосконалює тіло. Виконуючи асани (пози в йозі, статичні вправи), людина знаходить фізичне і психічне здоров’я, а також наповнюється енергією й силами.

Найцікавіші факти про йогу

Розповідаємо про користь йоги для здоров’я

Йога вважається одним з найбезпечніших видів фізичної активності для людей будь-якого віку: вона позитивно впливає на розвиток скелетно-м’язової системи дітей, покращує якість життя та профілактує переломи у людей похилого віку.

Однак якщо ви новачок у йозі, то не варто починати зі складних асан, адже це може призвести до травмування. Всі вправи виконуйте поступово.

Міністерство охорони здоров’я України виділяє такі 6 фактів про користь йоги для здоров’я:

  1. Йога допомагає боротись з болем у спині

Результати великого систематичного огляду вказують, що йога — ефективний засіб для боротьби з болем в спині, що також допомагає залишатись рухливими людям з хронічним болем. Однак перед початком занять варто проконсультуватися з лікарем.

  1. Йога допомагає боротись зі стресом

Це відбувається шляхом зменшення гормону стресу кортизолу. А внаслідок дії ендорфінів ми почуваємось краще та щасливіше, коли практикуємо йогу.

  1. Йога покращує якість сну

Поєднання фізичних вправ і технік дихання сприяє виділенню гормону мелатоніну, що виділяється вночі та допомагає нам засинати. Йога також має значний вплив на відчуття тривожності, стресу та хронічний біль, що зазвичай погіршують якість та тривалість сну.

  1. Йога покращує серцево-судинну систему

Поєднання фізичної активності, дихання та медитації мають значний вплив на серцево-судинні фактори ризику. До прикладу, виконання вправ для гнучкості м’язів допомагає їм стати більш чутливими до інсуліну, що важливо для контролю цукру в крові, а техніки дихання дозволяють знизити артеріальний тиск.

  1. Йога заохочує більш збалансовано харчуватись

Люди, які займаються йогою, більш уважно ставляться до свого харчування. Дослідники визначили, що практика йоги сприяє кращому усвідомленню відчуття власного тіла та контролю емоцій. Що допомагає, наприклад, не заїдати стрес їжею чи в цілому усвідомлено ставитись до її споживання.

  1. Йога покращує баланс та координацію

Заняття йогою покращують рівновагу, координацію та відчуття балансу, адже передбачають виконання контрольованих рухів, концентрацію уваги та статичні позиції.

Говоримо про популярність йоги серед відомих людей України

За останні декілька років заняття йогою стали шалено популярними серед українських акторів, телеведучих і зірок шоу-бізнесу.

Так, Лідія Таран, ведуча ТСН на каналі 1+1 і кураторка проєкту «Здійсни мрію», зазначає, що практикує йогу вже протягом восьми років. Телеведуча наголошує на тому, що йога змінила її тіло і світогляд. Завдяки цьому Лідія Таран навчилася набагато легше справлятися із хвилюваннями і щоденними емоційними навантаженнями.

Лідія Таран виконує асану. Фото: Viva!

Українська акторка Анна Кошмал, яку всі ми знаємо за роллю Жені у п’ятому та шостому сезонах серіалу «Свати» і роллю Сашки в однойменному серіалі, теж практикує йогу вже півтора року. На своїй сторінці в Instagram дівчина публікує фрагменти з тренувань, а також ділиться тим, як заняття йогою покращили стан її ментального і фізичного здоров’я.

«Йога – найкраще, що трапилося з моїм тілом і розумом. Вдихаю любов, видихаю подяку.»

«Йога – справжня магія, любов, піклування про своє тіло і найкращі ліки від усіх негаразд. 6 років тому якість мого життя змінилася завдяки веганству, а тепер й завдяки йозі, воно точно ніколи не буде таким, як раніше.»

Анна Кошмал під час занять йогою. Фото: smorkovkina

Музикант і співак Артем Пивоваров займається йогою непрофесійно, але щоранку виконує певні асани. Це допомагає йому прокинутися і бути в тонусі. Окрім того, Артем займається боксом, і йога допомагає йому розтягувати м’язи після важких тренувань.

Артем Пивоваров виконує асану Володар риб. Фото: Viva!

Де займатися йогою?

Взагалі, йогою можна займатися й вдома: взяти килимок, увімкнути музику для медитацій, яка буде викликати у вас відчуття спокою і рівноваги, знайти відеоурок на YouTube і почати практикувати асани. Але раджу все ж таки звернутися до професійних тренерів і кваліфікованих спеціалістів, які залюбки допоможуть вам опанувати мистецтво йоги, особливо, якщо ви початківець у цій справі.

До речі, у Запоріжжі існує багато студій і окремих тренерів з йоги, які пропонують різні її стилі. Можливо, спробувавши кожен з цих напрямів, ви зможете обрати для себе саме той стиль йоги, який вас найбільше зацікавить. Ще однією перевагою групових занять йогою з тренером у нашому місті є можливість взяти участь у виїзних йога-турах, наприклад, у Західну Україну або навіть закордон.

Тож не зволікайте і приділіть час своєму здоров’ю. Почніть займатися йогою і відчуйте, як ваше тіло поступово сповнюється сил і енергії!

Автор: Дарина Рибка


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
MISTO.ІНФОРМ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
МІГ
ПОЗИЦІЯ
ПОРОГИ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Студентський інформаційний портал «Пороги» - це цікаво й корисно, це креативно й актуально, це гостро й оперативно. «Пороги» - це погляд запорізького студентства на молодіжні проблеми. Це репортажі з мистецьких акцій і спортивних подій, інтерв’ю з  неординарними людьми, це матеріали, що зацікавлять молодого науковця, майбутнього студента, творчу людину. «Пороги» - це ресурс для тих, хто шукає себе, хто хоче писати, кого турбує молодь Запоріжжя. «Пороги» - для тих, хто думає і хоче знати.

Контакты

Адреса:
м. Запоріжжя, вул. Залізнична, 24, 9 поверх, к. 907

Телефон:
289-12-22

Сайт:
www.porogy.zp.ua

E-mail:
porogy@mail.ru

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в