misto.zp.ua

“ЯМаріуполь” допомагає ВПО шукати роботу

Хаб для переселенців з Маріуполя “ЯМаріуполь” вже більше року працює в Запоріжжі. Наразі вже понад 200 маріупольців змогли знайти роботу попри складнощі на ринку зайнятості.

Оксана Давиденко перебралася до Запоріжжя весною 2022 року після окупації Маріуполя. Велику частину свого життя вона прожила в Маріуполі – там в неї з’явилася сім’я, двоє дітей, там вона придбала квартиру і працювала в пенсійному фонді. Каже, це для неї вже друга війна, бо до цього вона проживала в містечку в Донецькій області, яке окупували ще в 2014 році.

“Зняли тут (в Запоріжжі – пр. авт.) квартиру, це було важко, бо ніхто не хотів брати з дітьми. Потім, в чоловіка документи залишилися в Маріуполі, забрати їх було неможливо, а я була в декреті. Щоб якось вижити в цій ситуації довелося влаштуватися на роботу”, – розповідає пані Оксана. 

По допомогу Оксана звернулася до центру допомоги внутрішньо переміщеним особам у Запоріжжі “ЯМаріуполь”. Приблизно за місяць їй запропонували роботу головним спеціалістом відділу по роботі з громадянами департаменту соціального захисту населення Маріупольської міської ради. Тепер вона допомагає мешканцям Маріуполя, які втратили житло.

“Скоро буде місяць, як я працюю на цій посаді. Трошки складнувато працювати, бо в кожного своя історія, кожен приходить і ти як знов це все переживаєш. В принципі, все подобається”, – ділиться Оксана Давиденко.

За весь час роботи в “ЯМаріуполь” зареєстрували вже понад 5000 маріупольців. Крім гуманітарної допомоги, переселенці також можуть отримати тут підтримку в питаннях працевлаштування, в юридичних та будь-яких інших питаннях. Зокрема, розповідає юристка “ЯМаріуполь” Віолетта Дресвяннікова, в центрі працює дитяча кімната та надаються послуги лікарів, перукарів, швачок та пральні за невелику плату. 

“У Запоріжжі не так багато вакансій, якщо порівнювати з іншими містами, або Запоріжжям до війни, але вже рік війни пройшов з моменту, як люди приїхали з Маріуполя, можна сказати, що потроху ситуація покращується”,- розповідає Віолетта. 

Станом на 1 вересня 2023 року на зареєстрованому ринку праці в Запоріжжі було 1369 вакансій, що вдвічі менше ніж минулоріч. Лише 512 людей з числа зареєстрованих ВПО змогли офіційно працевлаштуватися через центр зайнятості за рік повномасштабного вторгнення станом на початок вересня 2023 року. Всього на одне робоче місце зараз претендує 8 осіб.  

У центрі “ЯМаріуполь” роботу вдалося знайти понад 200 людям, на тиждень від 2 до 5 працевлаштованих, каже юристка Віолетта. Допомагає людям знайти роботу або перекваліфікуватися HR Ірина Усатенко. Вона проводить опитування, якщо потрібно, допомагає скласти резюме, оформити документи і далі направляє за базою роботодавців за фахом маріупольця. 

“Популярної сфери зайнятості немає, хтось на щось навчався і хоче продовжити. Виробничі професії трохи превалюють, але це не масово. Варто також сказати про Маріупольський центр підтримки малого і середнього бізнесу, який має школу підприємства. За результатами навчання в цій школі можна отримати грант”, – додає Ірина.

Зокрема, в “ЯМаріуполь” функціонує чат-бот в Телеграмі, де публікуються актуальні вакансії за критеріями, які обирають самі люди. 

Крім того, на базі організації проводяться курси для тих, хто хоче опанувати нову професію. Так, Олена Лягуша з Маріуполя працювала довгий час у школі та домогосподаркою. В квітні вона вперше звернулася до “ЯМаріуполь”, де отримала психологічну та гуманітарну допомогу.   

 “Прийшло усвідомлення того, що треба жити далі, що життя продовжується. Те, що було в нас ми вже не зможемо повернути, але ми можемо жити зараз і треба, щось міняти”, – розповідає Олена.

На базу центру приходили фахівці зі школи масажу. Це одразу зацікавило Олену і вже через 4 місяці навчання вона змогла орендувати свій кабінет. 

“Коли бачиш, що людина після твоєї роботи виходить задоволена, ти бачиш результат, то, звичайно, тебе це мотивує йти далі, що це не було дарма і дійсно може для когось бути корисним.”, – ділиться Олена Лягуша.

Все ж, через воєнний стан в Україні, пошук роботи стає проблематичним. Наприклад, де-які чоловіки не хочуть офіційно працевлаштуватися через необхідність реєстрації в військкоматі, розповідає Віолетта Дресвяннікова. Жінкам з дітьми також складно влаштуватись на роботу через те, що садочки та школи в  місті не працюють. Часом, процес пошуку роботи може тривати декілька місяців. 

“Пропозиції є, але досить складно знайти людину”, – зауважує пані Віолетта.

ДЕ ЩЕ МОЖНА ЗНАЙТИ РОБОТУ ВПО?

Попри труднощі служба зайнятості залишається лідером серед посередників на ринку праці. Крім допомоги ВПО з пошуками роботи, обласна служба зайнятості також пропонує переселенцям залучатися до оплачуваних суспільно-корисних робіт.

Зареєстровані вимушені переселенці можуть за кошти Фонду загальнообов’язкового державного страхування України на випадок безробіття розпочати професійне навчання на бажану спеціальність. Після завершення навчання, здобувачі можуть отримати документ, який засвідчує засвоєння кваліфікації.

 Зокрема, ВПО віком від 45 років мають право отримати ваучер на безоплатне навчання або перепідготовку. Вартість ваучера складає близько 27 тисяч гривень. 

Служба зайнятості також підтримує розвиток власного бізнесу наданням грантів заявникам. Наприклад, грантова програма “Власна справа” пропонує мікрогранти від 50 до 250 тисяч гривень за обов’язкової умови створення нових робочих місць протягом 6 місяців з дати отримання коштів. 

Роботодавці теж можуть отримати вигоду від найму переселенців. Так, підприємець отримає 6700 гривень компенсації протягом двох місяців від моменту працевлаштування. На даний момент на рахунок роботодавців перераховано вже майже 2 млн гривень.

Вероніка Христіч


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОЗИЦІЯ
МІГ
MISTO.ІНФОРМ
ПОРОГИ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Студентський інформаційний портал «Пороги» - це цікаво й корисно, це креативно й актуально, це гостро й оперативно. «Пороги» - це погляд запорізького студентства на молодіжні проблеми. Це репортажі з мистецьких акцій і спортивних подій, інтерв’ю з  неординарними людьми, це матеріали, що зацікавлять молодого науковця, майбутнього студента, творчу людину. «Пороги» - це ресурс для тих, хто шукає себе, хто хоче писати, кого турбує молодь Запоріжжя. «Пороги» - для тих, хто думає і хоче знати.

Контакты

Адреса:
м. Запоріжжя, вул. Залізнична, 24, 9 поверх, к. 907

Телефон:
289-12-22

Сайт:
www.porogy.zp.ua

E-mail:
porogy@mail.ru

Запоріжжя та область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 |