misto.zp.ua

Як сучасний світ вливає на наше мислення

Не є секретом , що сучасний діджиталізований світ глибоко вторгся в нашу дійсність, відверто кажучи практично в кожну сферу нашого життя. Сучасні діти в розвинених країнах не уявляють життя без інтернету та смартфонів. Незважаючи на всі переваги, які дає нам глобальний інформаційний світ 21 століття, сучасні дослідження відзначають негативні наслідки цифровізації як для суспільства так і на інтелектуальні здібності нашого розуму.

Наймасштабнішим явищем яке виникло після абсолютної цифровізації світу -є поява так званого “кліпового мислення” у дітей та підлітків. Зазначається, що при такому вигляді мислення людина втрачає здатність до глибокого та вдумливого аналізу та тривалого перегляду інформаційного контенту. Як наслідок користується попитом тільки короткий хронометраж роликів, наприклад на найпопулярнішому відеохостингу Youtube середній хронометраж рейтингових відеороликів в даний час складає приблизно 15 хвилин, популярні блогери використовують частий зміну яскравої картинки, силу набирає максимально короткий хронометраж-короткі сториз замість повноцінних відеороликів.

У цьому контексті я вважаю за потрібне процитувати наукове дослідження Ольстерського інституту соціальних досліджень в Ірландії:

“Кліпове мислення часто пов’язують із залежністю від гаджетів. Його називають однією з головних проблем нового покоління, адже ця залежність гальмує процес навчання, заважає цілісному сприйняттю та породжує поверхневе, заважає якісній аналітики та переробки отриманої інформації також як і вироблення критичного мислення”.

Іншою актуальною проблемою нашого часу є хвороба цифрового століття відома як цифрова деменція. Її наслідками є різке зниження розумових здібностей, або у кращому випадку вона може порушити ментальне здоров’я. Яскравими ознаками цифрового деменції у ментальному плані може бути агресія, дратівливість, погіршення розумових здібностей і навіть втрата навичок спілкування офлайн, тобто у реальному житті. Проявом ж у фізичному плані наслідком постійної взаємодії з цифровими медіа стає те ,що люди все частіше страждають від високої стомлюваності та головного болю, впадають у апатію та депресію.

Відповідно до дослідження групи вчених APA PsycАrticles найстрашнішим проявом цієї хвороби 21 століття стало те, що середньостатистична сучасна людина народжена в умовах високої діджиталізації має набагато нижчий інтелект ніж у людини, яка жила 100 років тому. І це не є перебільшенням, тому що у сучасних людей інтелектуальні здібності притуплюються і це обумовлено тим, що ми не використовуємо їх так само часто , як наші предки для виживання, і їхня щоденна рутина для забезпечення комфорту життя вимагала набагато більше розумових і фізичних сил ніж наша зараз. Ми ж у цей час проводимо свій час розважаючись у соціальних мережах – переглядом кумедних роликів, читанням не наповненої глибоким змістом стрічки новин.

Що ж можна зробити, щоб знизити ризик порушення мислення у сучасному глобалізованому інформаційному світі?

Неважко здогадатися, що правильним рішенням у цій ситуації буде обмежити час користування смартфоном або іншим пристроєм. Це називається “цифровий детокс”. Вчені рекомендують щонайменше на 2 години відкласти смартфон убік і зайнятися тим часом будь-якою іншою діяльністю в реальному світі. Цією діяльністю може бути йога, фізичне навантаження, спілкування з близькими чи просто прогулянка. Важливим є читання художньої чи наукової літератури, написання творів чи участь у дискусії. Доведено, що така діяльність сприяє самостійному мисленню, що збільшує кількість нейтронних зв’язків у мозку людини, а значить убереже від цифрової деменції.

Також корисним проведенням часу є медитація, під час якої розум людини концентрується на власних відчуттях, очищає свій розум від “уявного шуму”, тобто нав’язливих думок. Завдяки практиці медитації людина може позбутися тривоги і прийти до душевної рівноваги.

Безпека наших природних інтелектуальних здібностей у глобалізованому світі залежить тільки від нас самих. Особисто я вважаю, що краще користуватися електронними гаджетами усвідомлено, краще зрозуміти це зараз, адже завтра може виявитися, що вже пізно.

підготувала: Євгенія Пазюк 


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
MISTO.ІНФОРМ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ПОЗИЦІЯ
МІГ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОРОГИ (АРХИВ)
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Студентський інформаційний портал «Пороги» - це цікаво й корисно, це креативно й актуально, це гостро й оперативно. «Пороги» - це погляд запорізького студентства на молодіжні проблеми. Це репортажі з мистецьких акцій і спортивних подій, інтерв’ю з  неординарними людьми, це матеріали, що зацікавлять молодого науковця, майбутнього студента, творчу людину. «Пороги» - це ресурс для тих, хто шукає себе, хто хоче писати, кого турбує молодь Запоріжжя. «Пороги» - для тих, хто думає і хоче знати.

Контакты

Адреса:
м. Запоріжжя, вул. Залізнична, 24, 9 поверх, к. 907

Телефон:
289-12-22

Сайт:
www.porogy.zp.ua

E-mail:
porogy@mail.ru

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в