misto.zp.ua

Як популяризація радіо змінилась за 100років: цікаві факти про радіо


16 листопада святкується день працівників радіо, телебачення та зв’язку в Україні. Детектор медіа провели соціологічне опитування у грудні 2021 року, в якому взяли участь 2018 респондентів повнолітнього населення України, основними показниками опитування є стать, вік, мікрорегіон та тип поселення. Згідно з результатами радіо, як джерело інформації використовує лише 7% респондентів. З появою телебачення та інтернету радіо дійсно відійшло на другий план, але саме завдяки радіохвилям працює мобільний зв’язок, bluetooth, wi-fi та власне телебачення. З цього приводу ми вирішили нагадати історію радіо і поділитись цікавими фактами.

 

  • Хто винайшов радіо прилад?
    Це питання дуже цікаве, адже спитавши когось на вулиці відповіді будуть відрізнятися. Чому? Бо в світі досі ідуть суперечки з питання хто перший винайшов радіо прилад – італієць Гульєльмо Марконі чи росіянин Олександр Попов. Як не дивно, але ця геніальна ідея створення прийшла до них в один період. Про свій винахід 7 травня 1895 року заявив Олександр Попов на зборах російських фізиків, але царська влада вирішила засекретити винахід і використовувати його у військових цілях, так військовий корабель виходячи з порту міг тримати контакт з суходолом на відстані 3 кілометрів. У той ж час 20 річний Марконі зі свого саду послав бездротовий сигнал в поле на відстань 3 км. Пізніше у 1896 році представив свій винахід у Великій Британії, де отримав патент, а пізніше і сотні патентів на розвиток винаходу. У 1897 інженерові видають (https://bookclub.ua/infocenter/holidayeveryday/news.html?id=3380 ) дозвіл на реєстрацію його знаменитої «Бездротової Телеграфної Компанії Марконі». Документально не завіривши свій винахід Попов позбувся права вважатися автором радіо приладу, ось так одна маленька деталь може змінити суть справи.
  • Як радіо врятувало Ейфелеву вежу?
    Візитівка столиці Франції — Ейфелева вежа досі прикрашає Париж саме завдяки радіо. До столітнього ювілею Великої французької революції було оголошено конкурс Всесвітньої виставки в якому з 107 проєктів перемогла ідея “зведення вежі“висотою понад тисячу фунтів”(https://www.jnsm.com.ua/h/0331M/ ). Це дуже засмутило громадян і почались протести, але навіть не дивлячись на це будівельні роботи розпочались, її звели за 2 роки. Через 20 років її мали демонтувати, але завдяки висоті вежі в понад 300 метрів для більшої сили сигналу радіо на ній встановлювали антени. Саме це зберегло нинішній символ Парижа.
  • Хитрощі американців під час Другої світової війни.
    Роки Другої світової війни дуже важкі для кожного народу, у цій війні цінувалась оперативність передачі інформації як ніколи, використовували всі можливі варіанти шифрів аби тільки ворог не зміг дізнатись про все раніше. Американці знайшли вихід, для того щоб забезпечити цілісність та нерозгаданість інформації звернулись до індіанського племені навахо, саме їх мова відноситься до тональних мов і вважається однією з найскладніших в світі.(https://mapme.club/poradi/12802-shcho-govoryat-z-vitrom-sekretna-misiya-indiantsiv-navakho-v-armiyi-ssha.html ) Мова навахо настільки чужа та складна як для європейців, так і для японців, що перехоплюючи повідомлення зрозуміти хоча б щось було не можливо. 
  • Перша політична подія передана по радіо.
    Жовтнева революція 1917 року в Російській імперії була першою політичною подією про яку було повідомлено на радіо.
  • “The Beatles популярніші за Ісуса Христа”
    У 1966 році Джон Леннон мав необережність сказати, що “The Beatles популярніші за Ісуса Христа”, це викликало обурення та протести проти гурту. Одна з радіостанцій Техасу KLUE навіть провела акцію спалення платівок знаменитого гурту. Наступного дня ніби покарання зійшло на тих хто палив творчість легенд рок-н-ролу – радіостанцію уразила блискавка, все обладнання вийшло з ладу, а диктор обімлів.
    “Християнство піде. Воно зникне та всохне. Не треба сперечатися; я маю рацію, і майбутнє це доведе. Зараз ми популярніші, ніж Ісус; я не знаю, що зникне раніше — рок-н-рол чи християнство. Ісус був нічого, але його послідовники тупі та пересічені. І саме їхнє збочення губить християнство в мені… ”- оригінальна цитата з інтерв’ю Джона Леннона “Evening Standard” 1966 року.
  • Імпровізація радіокоментатора, яка врятувала англійців у 1940 році
    На дворі 1940 рік, німецькі війська активно здійснюють бомбардування Англії, але громадяни не піддаються страху і продовжують жити звичайне життя: прогулюються в парку, звичні розмови в кафе за філіжанкою кави і звісно ніхто не скасовував футбол. На початку матчу над стадіоном згустився туман, коментатор навіть не міг розгледіти жодного куточку поля, не те що футболіста. Ведучий знав, що трансляцію матчу слухають німці і якщо дізнаються про туман, то знову почнуться бомбардування. Протягом всього матчу не подаючи виду, а лише відштовхуючись від реакції вболівальників він коментував гру, саме його імпровізація врятувало сотні життів.
  • Невдалий жарт напередодні Хеллоуїну
    Фантастичний роман “Війна світів” Герберта Веллса написана у 1897 році, описує вторгнення марсіан на Землю та героїчне протистояння землян. За сюжетом події відбуваються у 1939 році, тоді за вікном була осінь 1938 року, в ефірі радіостанції CBS пролунав терміновий випуск новин. Усі події твору перенесені до Нью-Джерсі. Ця стилізована під репортаж в прямому ефірі радіопостановка, ведучий зобразив звернення президента дуже сполошила американців не на жарт. Після такої постановки п’єси американці почали масово звертати увагу на випадки пов’язані з НЛО.
     
  • Пташиний спів Квентіна Говарда
    Радіостанція Birdsongradio безперервно транслює пташині співи, які були записані понад 20 років тому орнітологом Квентіном Говардом в своєму саду у графстві Вілтшир.
  • Поява “мильних опер”
    У США в кінці 1930-х років популярності стали набирати багатосерійні радіовистави на сімейну та побутову тематику. Їх аудиторія переважно складалась з жінок- домогосподарок, тому вони лунали майже на кожній кухні приваблюючи своїм сюжетом і можливістю невідривно виконувати домашні справи. Рекламні паузи під час трансляції були підібрані згідно з аудиторією, тому в основному рекламувались миловарні продукти, які цілком актуальні для жіночої аудиторії. Через такі рекламні вставки радіовистави почали асоціюватися лише з мильними справами, тому ці програми і здобули в суспільстві статус “мильні опери”. Першою на радіо “мильною оперою” вважається “Бетті і Боб”(1932).
  • Аварія пароплаву “Масенс”
    Вперше радіозв’язок був успішно використаний в морській рятувальній операції, коли 3 березня 1899 року пароплав “Масенс” потерпів аварію. Завдяки радіотелеграфу було врятовано усю команду пароплаву і його пасажирів.

Вікторія Іванова


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ПОРОГИ
МІГ
MISTO.ІНФОРМ
ПОЗИЦІЯ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Студентський інформаційний портал «Пороги» - це цікаво й корисно, це креативно й актуально, це гостро й оперативно. «Пороги» - це погляд запорізького студентства на молодіжні проблеми. Це репортажі з мистецьких акцій і спортивних подій, інтерв’ю з  неординарними людьми, це матеріали, що зацікавлять молодого науковця, майбутнього студента, творчу людину. «Пороги» - це ресурс для тих, хто шукає себе, хто хоче писати, кого турбує молодь Запоріжжя. «Пороги» - для тих, хто думає і хоче знати.

Контакты

Адреса:
м. Запоріжжя, вул. Залізнична, 24, 9 поверх, к. 907

Телефон:
289-12-22

Сайт:
www.porogy.zp.ua

E-mail:
porogy@mail.ru

Запоріжжя та область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 |