misto.zp.ua

Відвоювання Криму: можливості та ризики

Cвітова спільнота не визнає анексію Криму росією у 2014 році і продовжує підтримувати територіальну цілісність України. Понад 8 років український уряд активно використовував дипломатичні зусилля для залучення міжнародної підтримки у питанні повернення півострову, але лише у 2022-му, через російське вторгнення, керівництво України за підтримки союзників заявило про намір повертати Крим військовим шляхом.

Існує кілька варіантів, які можуть бути розглянуті для відновлення контролю над Кримом Україною. Проте варто зауважити, що кожен із цих варіантів має свої переваги та недоліки, а також може викликати значні ризики. У цьому матеріалі розглянемо різні варіанти, які військове керівництво може впровадити для відновлення свого військового та політичного контролю над півостровом:

  1. Дипломатичний варіант відновлення контролю над Кримом є одним з найменш популярних серед українського населення, але зазвичай підтримується світовою спільнотою та лідерами країн. Упродовж останніх 8 років Україна намагалася досягнути відновлення своєї територіальної цілісності шляхом дипломатичних зусиль, але, як ми бачимо на практиці, це ні до чого не призвело. Варто враховувати, що дипломатія зазвичай вважається останнім кроком, коли інші засоби не працюють. Це особливо стосується безпосереднього захисту національних кордонів. Цей варіант вирізняється значним потенціалом для подальшого розвитку та наслідками, що можуть мати велику вагу.

21 серпня 2021 року була започаткована Кримська платформа з метою вирішення питання статусу півострову шляхом дипломатичних переговорів. російська Федерація відмовилась брати участь у цій ініціативі та, тим більше, 24 лютого 2022 року збройні сили російської федерації (зсрф) вторглися на територію України.

Історія показує, що політика умиротворення та спроби досягти компромісу не завжди приводять до позитивних результатів. Часто такі підходи можуть спонукати агресора вважати себе непереможним та невразливим і що ніхто не наважиться протистояти йому. Яскравим прикладом є історія Адольфа Гітлера, чия політика умиротворення не завадила спричиненню найстрашнішої війни в історії Європи в двадцятому столітті. Дипломатичний варіант повернення Криму може стати реальністю лише в тому випадку, якщо путінський режим втратить владу, а на його місце прийдуть нові політичні лідери, які будуть зацікавлені у відновленні та перезавантаженні дипломатичних відносин з ключовими країнами. Водночас варто розглянути переваги та втрати, які український уряд та народ можуть отримати від дипломатичного вирішення питання щодо повернення півострова під наш контроль військовим та дипломатичними шляхами.

  • Дипломатичний підхід дозволяє уникнути прямого зіткнення, втрат життів, руйнування майна та збереження військового ресурсу країни.
  • Збільшення дипломатичного авторитету, адже уряд зміг вирішити досить важке питання шляхом діалогу;

Втрати, які отримає Україна від дипломатичного вирішення питання Криму:

  • Одним із недоліків дипломатичного повернення Криму є певна неможливість ставити свої умови щодо статусу півострова. Під час переговорів та дипломатичних зусиль Україна може зіштовхнутись з обмеженнями та компромісами, які не дозволяють повністю реалізувати свої вимоги щодо того, як Крим повинен функціонувати або який мати правовий статус. Це може бути обмежено міжнародними нормами, вимогами інших країн або суперечити певним політичним реаліям.
  • Тривалість: Дипломатичний процес може зайняти значно більше часу порівняно з військовим варіантом. Потрібні складні переговори, домовленості та політичні маневри, що можуть затягнутися на кілька років або навіть десятиліть. Впродовж цього часу влада може декілька разів змінюватись та озвучувати свою позицію або зовсім вийти з процесу перемовин.

Фото із сайту Українська Правда

  1. Повернення військовим шляхом. Цей варіант є найбільш популярним серед українського населення та в цілому уряду. Він включає в себе, як мінімум, два етапи:
  1. Контрнаступальні дії на південній частині України та вихід ЗСУ до Кримського перешийка.
  2. За допомогою далекобійних ракет, літаків, кораблів українські військові можуть знищити сухопутний шлях (Кримський міст) між Кримом та росією, що призведе до обмеження логістичних маршрутів постачання окупантів. Це дасть можливість провести удари по військових складах, аеродромах, портах та базах окупантів, наносячи їм значні збитки. Враховуючи потенційні загрози, пов’язані з ситуацією на Чорному морі, важливо мати в арсеналі значну кількість протикорабельної зброї. Існує ризик, що терористи можуть використовувати море як плацдарм для ракетних атак на позиції Збройних Сил України. Крім того, гіпотетично, є можливість появи у акваторії Чорного моря російського авіаносця “Адмірал Макаров”, який дозволить окупантам виконувати авіаційні операції та завдавати шкоди українським військам.
  3. Виснаження зсрф та подальше просування сухопутних військ України до півострова. Повернення Криму під наш військовий та політичний контроль.

Слід зазначити про переваги та проблеми, з якими зіткнеться Україна при такому сценарії:

  • Втрата Криму росією може викликати серйозні наслідки, які впливатимуть на внутрішню політичну ситуацію в країні. Передусім така втрата може спричинити боротьбу та конфлікти між різними політичними силами та фракціями Кремля. Негативний настрій серед населення буде значно посилюватися, особливо серед прихильників Кримської анексії, що може призвести до напруження у суспільстві.

Така втрата також може створити тиск на верховне керівництво. Відновлення Україною контролю над Кримом буде серйозним репутаційним ударом по режиму путіна, оскільки він висував цей злочин протягом багатьох років як своє особисте досягнення. Це може породити посилення опозиційних сил та зростання тиску на керівництво країни.

24 лютого 2022 року о 4 ранку один диктатор повторив історію іншого, можливо він захоче зробити це вдруге… У власному бункері.

  • Україна може зміцнити свій вплив у регіоні і у світі, якщо вона здійснить успішний контрнаступ на південному напрямку. Повернення півострова під контроль України підвищить її статус на міжнародній арені та покращить рейтинг серед інших країн. Це може призвести до більш активної участі України в міжнародних обговореннях та прийнятті важливих рішень, зокрема у сфері безпеки і політики.

Окрім того, військове повернення півострова може послужити прикладом для інших країн і спонукати їх до створення власних військових стратегій та навіть доктрин відштовхуючись від українського досвіду. Генерали НАТО та військові представники інших країн можуть, вивчаючи практичні дії України, використовувати їх у своїй військовій практиці.

  • Інтеграція України в НАТО. Повернення військового контролю над Кримом та водної акваторії забезпечить панування у Чорному морі. Воно стане внутрішнім морем північно-атлантичного альянсу.

Недоліки:

  • Наявність ядерної зброї та ймовірність її застосування є серйозним занепокоєнням у разі військової операції України в Криму. Деякі державні посадовці з країн-союзників вважають, що така операція може призвести до ескалації конфлікту і застосування ядерної зброї. Впродовж останніх восьми років президент росії путін акцентував на тому, що анексія Криму є його особистою заслугою. Цей крок допоміг кремлівському диктатору підвищити свою популярність перед виборами і зберегти репутацію перед власним населенням. Втрата Криму для нього буде чимось неприйнятним і болючим. Враховуючи ситуацію в Херсонській та Харківській областях, він може стверджувати перед своїм народом, що ціль спеціальної військової операції (війни) не передбачає окупації України, але щодо Криму цей термін втрачає свою актуальність.
  • Операція з відновлення контролю над південною частиною України може супроводжуватись значними втратами у живій силі та виснаженням військово-промислового комплексу. Географічна структура Кримського півострова ускладнює таку операцію. По-перше, доступ до півострова обмежується двома дорогами, які швидко можуть потрапити під вогневий контроль окупаційних військ, тим самим перешкоджаючи просуванню Збройних Сил України. По-друге, наявність Кримських гір створює загрозу того, що російські війська займуть висоти та забезпечать собі перевагу у бойових діях. В цьому випадку ворог матиме тактичну перевагу. Володіння вищими позиціями може забезпечити кращий огляд поля бою, легшу оборону та можливість контролювати і впливати на рух наших військових сил.

Поточна ситуація має надзвичайно високу ставку. Вище військове керівництво засвідчує, що плани контрнаступальних дій передбачають повернення Криму і народ з великою щирістю вірить у цей прогноз та чекає повернення півострова додому. Немає потреби хвилюватися, війна триває вже понад рік. Мирні міста України як обстрілювали так і обстрілюють. Жити у вічному страху перед ядерною зброєю – безглуздо. Крим за всіма міжнародними правовими документами належить нам. Час повертати своє. Понад 8 років уряд намагався повернути власні території дипломатичним шляхом. Збройним силам України бажаю успіхів, а окупантам порада: «Куріть там, де ще не попало» (цит. Президента України Володимира Зеленського).

Володимир Батюто


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
MISTO.ІНФОРМ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОЗИЦІЯ
ПОРОГИ
МІГ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Студентський інформаційний портал «Пороги» - це цікаво й корисно, це креативно й актуально, це гостро й оперативно. «Пороги» - це погляд запорізького студентства на молодіжні проблеми. Це репортажі з мистецьких акцій і спортивних подій, інтерв’ю з  неординарними людьми, це матеріали, що зацікавлять молодого науковця, майбутнього студента, творчу людину. «Пороги» - це ресурс для тих, хто шукає себе, хто хоче писати, кого турбує молодь Запоріжжя. «Пороги» - для тих, хто думає і хоче знати.

Контакты

Адреса:
м. Запоріжжя, вул. Залізнична, 24, 9 поверх, к. 907

Телефон:
289-12-22

Сайт:
www.porogy.zp.ua

E-mail:
porogy@mail.ru

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в