misto.zp.ua

Українці в російських фільмах: історія пропаганди

Багато суперечок існувало в суспільстві на тему того, чи є мистецтво засобом державної пропаганди. Одні говорили «музика, театр, кіно-є засобами політичного впливу», інші стояли на позиції «не мішайте культурне з політикою, ми просто хочемо дивитися та слухати». Навіть після повномасштабного вторгнення Росії на території України, залишилися діячі культури, так споживачі їх діяльності, які намагаються розмежувати й обходити «гострі кути».

Почнемо з того, що російська система базується на надмірній увазі до минулого в політиці, що є відмінним від сучасних європейських поглядів. Росіяни пишаються “величною історією” свого народу, особливу увагу до якої приніс з собою і розвинув Володимир Путін. Найголовнішою подією вони вважають перемогу в Другій світовій війні, в якій до речі за поширеною думкою визначальну і більшу роль зіграли саме росіяни, принижуючи роль інших країн та націй, визнаючи спроможність СРСР перемогти самотужки.

Фільм «Незламна» або ж «Битва за Севастополь» 2015 року. Це українсько-російський фільм про легендарну жінку-снайпера 25-ї Чапаєвської стрілецької дивізії Червоної армії, Героя Радянського Союзу, лейтенанта Людмили Павліченко, яка знищила у роки Другої світової війни 309 солдатів та офіцерів військ нацистської Німеччини. (Інформація про фільм взята з ru.m.wikipedia.org)

В одному з фрагментів фільму іноземний діяч питає Людмилу Павличенко, яку зіграла російська акторка Юлія Пересільд: «Как думаете, сможет ли Россия победить фашизм без нашей помощи?”.

Перекладаючи цю фразу: це не Радянський Союз бореться з німецькими загарбниками, а саме Росія. Хоча фільм не є цілковитою творчістю росіян, але все ж цей фрагмент є прикладом того, як вони вбачали свою вагомість в цій війні. Кінокритик Антон Філатов зобачив, що стрічка гармонійно «підспівує» як українській, так і російській пропаганді.

Фільм «Союз спасения» 2019 року. Це воєнно-драматичний художній фільм про повстання декабристів 1825 року в столиці Російської імперії в Петербурзі. (Інформація про фільм взята з ru.m.wikipedia.org)

В цьому фільмі Україна згадується лише як «Малороссия», адже як, цитую, говорять офіцери: «История творится в Петербурге, тут она и умирает». В російській історії Україна згадується саме як «недоросія», це території, які нібито вважаються російськими, але повноцінно ними не являються, якісь там «малороси».

У фільмі «Русский характер» 2014 року події відбуваються в Криму, куди приїжджає моряк із Севастополя через смерть дідуся, він встає на захист мешканців селища, яких олігарх Юрій Гаджало хоче вижити й побудувати на цьому місці дорогий готель. В головного героя виникає конфлікт з місцевою міліцією, яка заплющує очі на злочинства бандитів і покриває їх, але з допомогою місцевих жителів вони починають чинити супротив. Серед бандитів показують українськомовних, які нібито є українцями.

-21 век на дворе откуда взялись эти бендеровцы?
-Да обыкновенные бандиты, за деньги работают, за наркоту, а прикрываются идеологией. Говорят Крым это наша земля, украинская, а вас здесь и не стояло, а если сами, говорят, не уедете мы вас скоро резать начнем.

Росіяни у своєму, як вони називають, Криму, борються проти “безчесних” українців. Також в сюжеті неодноразово наголошують на українській мові, якою герої частіше викривляються і неввічливо просять перейти на українську. «А шо, нашої мови не знаєш?» (фрагмент із фільму 25:25 хвилина)

Росіяни нарікають українців у своїх фільмах «хохлами, бандеровцами, нацистами» і для них це здається вже звичним і нормальним. Ось як у фільмі «9 рота» в діалозі між українцем і грузином:

-Полтора года сидим

-П’ятнадцять місяців

-Слушай, я без тебя считать умею, хохол поганый.

Фільм “Солнцепек” 2021 року. Дії сюжету відбуваються в травні-червні 2014 року на Луганщині, хоча зйомки проходили в Євпаторії та Сімферополі. Розпочинається картина введенням глядачів в “реальну історію”, як її називають більшість російських ЗМІ, подій 2014 року:

“В сущности, под видом АТО украинскими государственными органами были организованы широкомасштабные боевые действия, повлекшие за собой массовое истребление мирного населения. Власти Украины отправили на юго-восток страны регулярные войска и добровольческие батальоны (так называемые “добробаты”), большую часть которых составили уголовные элементы, мародеры и националисты. Фактически начался повсеместный геноцид русскоговорящего населения.” (фрагмент із фільму 00:37 хвилина)

Станом на 2012 рік 53% громадян спілкувалися переважно українською. В прайм-тайм 8 найрейтинговіших телеканалів у жовтні 2013 року частка російської мови в ефірі перевищила 50%, а української – 31,8%.

(дані взяті з https://life.pravda.com.ua/society/2012/11/9/115486/

На Луганщині в часи 2013 року “регіональна” мова, тобто російська, витісняла державну, про це свідчать матеріали за січень 2013 Радіо Свободи.

(дані взяти з https://www.radiosvoboda.org/a/24815779.html)

Теорія про те, що добровольчі батальйони АТО у 2014 році йшли чинити “геноцид русскоговорящего населения” не відповідає дійсності.

Російськими очами цей період показали як супротив “визволителів” і “захисників” Росії українських територій та “мародерів” і “націоналістів” українців, які прийшли нищити свій же народ.

Час і події довели, що мистецтво і політика це невіддільні одне від одного речі. Кіно є одним із найпотужніших засобів політичної пропаганди, де вигідна точка зору представляється не через прямі висловлювання чи заклики, а через художній відеоряд. Фільми, впливаючи на емоції глядача, формують необхідну владі картину світу.

Катерина Касімова


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
МІГ
MISTO.ІНФОРМ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОЗИЦІЯ
ПОРОГИ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Студентський інформаційний портал «Пороги» - це цікаво й корисно, це креативно й актуально, це гостро й оперативно. «Пороги» - це погляд запорізького студентства на молодіжні проблеми. Це репортажі з мистецьких акцій і спортивних подій, інтерв’ю з  неординарними людьми, це матеріали, що зацікавлять молодого науковця, майбутнього студента, творчу людину. «Пороги» - це ресурс для тих, хто шукає себе, хто хоче писати, кого турбує молодь Запоріжжя. «Пороги» - для тих, хто думає і хоче знати.

Контакты

Адреса:
м. Запоріжжя, вул. Залізнична, 24, 9 поверх, к. 907

Телефон:
289-12-22

Сайт:
www.porogy.zp.ua

E-mail:
porogy@mail.ru

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в