misto.zp.ua

Україна через мистецтво. Марія Башкірцева

Марія Башкирцева: Історична правда

Перша жінка, чиї роботи потрапили в Лувр – Марія Башкірцева. Її риси нагадують грецьку богиню Венеру: овальне обличчя, тонкі губи, ніс картоплею, пласкі широкі брови, квадратне виступаюче підборіддя, опуклі щоки. Своє русе волосся вона постійно укладає модними зачісками, постійно експериментуючи з довжиною та формами. Її фігура майже симетрична – широкі стегна й плечі в поєднанні з вузькою талією. Її одяг відповідає усім законам моди – мережево, довгі плаття, однокольорові сорочки. Також вона носить усі традиційні жіночі аксесуари: рукавички, парасольки, муфти, шарфи, хустки, капелюшки з вуаллю. Водночас додає до своїх образів власної «родзинки» – власноруч вишиті сорочки, плаття та капелюшки. Характер її не із легких.

Дитина багатих батьків не знає слова «ні», змалку має те, чого не бачать інші дівчата – доступ до будь-якої науки, мистецтва, подорожей, дорого вбрання та прикрас. Вона зверхня до інших, самостійна, працелюбна, самовпевнена, амбіційна, смілива та прямолінійна. Прагне слави і стати вагомою постаттю в історії. Також захоплена власним розумом та красою, іноді перетинаючи рамки дозволеного егоцентризму. Водночас дуже прискіплива до себе. Чуттєва, швидко закохується, меланхолійна, інфантильна(зважаючи на її юний вік). Чудово розбирається в людях і їх почуттях, має загострене відчуття справедливості. Має власний стиль зваблення чоловіків. Відносини з батьками в неї холодні. Про матір вона пише: “Матуся – це сильний дух, мало освіти, жодного досвіду, жодного такту”, а про батька: “Мій батько – людина черства. В молодості його принижував і мучив жахливий генерал – його батько. А щойно ставши вільним і багатим, він кинувся у світ і той його наполовину знищив”.

Марія Башкирцева “Автопортрет”: Історична правда

Як художниця формується під впливом творчості живописця Ж. Бастьєн-Лепажа. Талант помітили одразу. Її роботи завоювали численні медалі та призи на виставках, у захваті від неї французькі газети та журнали. Її творчість високо цінують Анатоль Франс та Еміль Золя. «Вона», джерело: Історична правда Є майстринею жанрового живопису. Мистецтво її характеризується глибокою чутливістю і потужним емоційним напруженням. Вона особливо майстерно вловлює нюанси людського вираження та складність людських стосунків. На її картинах часто зображені жінки, яких вона зображує з рідкісним ступенем співпереживання та проникливості. Відомі картини: «За книгою», «Молода жінка з букетом бузку», «У студії Жульєна», «Мітинг», серії автопортретів. Світ її картин — це світ паризького передмістя, світ служниць, робітниць, безпритульних дітей та школярів. Їй вже виповнилось 26 років, напад туберкульозу, вона померла. Згодом вона потрапить в історію як видатний живописець, суспільний і мистецький реформатор ХІХ століття. Її автобіографію будуть читати сотні тисяч людей, а її картини виграватимуть премію за премією. Вона – це українська(!) художниця Марія Башкірцева, – перша жінка, чиї картини потрапили в Лувр.

Джерела: «Марія Башкірцева», Історична правда. Віра Агеєва для BBC Україна. Довідка про Марію Башкірцеву від Національної бібліотеки України ім. В. І. Вернадського.
 

Дмитро Нагорний


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
MISTO.ІНФОРМ
ПОРОГИ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОЗИЦІЯ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
МІГ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Студентський інформаційний портал «Пороги» - це цікаво й корисно, це креативно й актуально, це гостро й оперативно. «Пороги» - це погляд запорізького студентства на молодіжні проблеми. Це репортажі з мистецьких акцій і спортивних подій, інтерв’ю з  неординарними людьми, це матеріали, що зацікавлять молодого науковця, майбутнього студента, творчу людину. «Пороги» - це ресурс для тих, хто шукає себе, хто хоче писати, кого турбує молодь Запоріжжя. «Пороги» - для тих, хто думає і хоче знати.

Контакты

Адреса:
м. Запоріжжя, вул. Залізнична, 24, 9 поверх, к. 907

Телефон:
289-12-22

Сайт:
www.porogy.zp.ua

E-mail:
porogy@mail.ru

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в