misto.zp.ua

У кадрі лише діти (Міжнародний день дитячого телерадіомовлення)

«Діти можуть не лише вчитися, а і створювати свій власний телевізійний продукт»

Інна Пенчук

Щорічно у першу неділю березня в світі відзначається день дитячого телебачення та радіомовлення.  Цей день започаткували ЮНІСЕФ, аби звернути увагу всіх телерадіомовників на проблеми дітей та підлітків. Багато років головною складовою цього свята залишається участь дітей в створенні програм для телерадіоефіру, аби кожна дитина могла відчути себе частиною процесу. В цей день ефір наповнюється програмами, що налаштовуються на «дитячу хвилю».

Телебачення відіграє важливу роль у формуванні світогляду малюків. Багато з них у майбутньому працюватимуть у сфері телебачення. Як з самого малечку підтримати дитину в її прагненнях?

Зараз в Запоріжжі діє Перша дитяча телешкола, під керівництвом Інни Пенчук. В інтерв’ю для Телеканалу Z Інна повідомила, що ідея створення телешколи тісно пов’язана з її докторською дисертацією на тему дитячого телебачення:

«І коли ми говоримо про це в теорії, чому б не продемонструвати це на практиці, що це можливо. Діти можуть не лише навчатися, а і створювати свій власний телевізійний продукт, який будуть дивитись багато глядачів».

В телешколі діти вивчають 12 різних дисциплін, що гармонійно поєднують освіту, розвагу, креатив та творчість. Дітей навчають відповідно до програм, передбачених для кожної вікової групи. Викладачам вдається розкрити дитину у кадрі та навчити принципам телевізійної роботи. Щотижня діти можуть стати учасниками програми «Маленькі дорослі», що виходить в ефір на Телеканалі Z.

«Важливим у формуванні дитини є ставлення батьків до того, що хоче робити дитина. Треба прислухатися до дитини, до того що саме вона хоче.»

Інна Пенчук

Дітей навчають не лише майстерної поведінки в кадрі, а і засад журналістики. Викладач Оксана Козачок розповідає телешколярам, що таке етика у вимірі журналістської діяльності. Молодші учні практикувались в етичній поведінці: просили вибачення, підбадьорювали, співчували. Старші телешколярі, в свою чергу, розглянули основні документи, які регулюють діяльність журналістів у написанні матеріалу. Дітей навчають керуватися кодексами етики у своїй майбутній діяльності та розуміння, хто такий журналіст. Весь пройдений матеріал  закріплюється у ігровій формі.

Також в телешколі проходив десятиденний тренінг з емоційного інтелекту. Під час нього діти мали змогу дізнатися більше про світ емоцій. Через спеціальні арт-тренінги вони вчилися розуміти себе, свій емоційний стан та як боротися з негативними емоціями, аби досягти врівноваження та позитивного настрою.

Однією з цікавих методик викладання в школі можна назвати медіатренінги для молодших учнів. На початку занять викладач обговорює з дітьми новини, які трапились з ними цього дня. Таким чином у дітей формується уявлення моделі журналістики вцілому.

В телешколі діти відкривають свої таланти, набувають впевненості в собі та комунікабельності. Завдяки різноплановій програмі навчання, діти отримують досвід професійної діяльності тележурналіста та навчаються акторській майстерності. Крім того, групові заняття вносять організованість та зачатки дисципліни. Завдяки роботі в колективі, дитина навчається контактувати з однолітками, стає більш розкутою та соціалізованою. Про розклад занять можна ознайомитись на офіційній сторінці Facebook.

«Хочеться щоб діти, які навчаються в телешколі були реалізовані і в подальшому стали журналістами і ведучими, або просто набули досвіду, щоб вміти комунікувати, чути і слухати.»

Олена Пенчук

В майбутньому директор школи Олена Пенчук і надалі розвиватиме дитячу телешколу та планує залучити особливих дітей до журналістики та комунікації.

Результати аналізу сегменту дитячого телебачення, оприлюднених торік на обговоренні проекту дитячого та молодіжного мовлення показують невтішні результати:

«Близько 60% усього контенту – це мультики. І останніми роками спостерігається тенденція, коли телеканали геть відмовляються від такого жанрового наповнення. Із пізнавальними передачами ситуація  теж складна. Останній моніторинг Національної ради, проведений у квітні – травні цього року, засвідчує, що такі програми є в ефірі лише 4-х телеканалів».

Роман Кіфлюк

Це означає, що потрібно приділяти більше уваги дитячій аудиторії, створюючи нові програми не лише освітнього, а й розважального характеру. Потрібно співпрацювати з дітьми, аби краще зрозуміти їх потреби.

Дитяча медіа-творчість та способи її впровадження, за словами Ірини Жданової, «Можуть стати надійним інструментом виховання в дітей культури грамотного споживання медіа, формування критичного мислення, практичних навичок створення власної медіа продукції».

В Запорізькому телеефірі є програми, де дітлахи – безпосередні учасники знімального процесу. Одна з них це освітньо-пізнавальна програма «Маленькі дорослі», що  виходить на телеканалі Z. Вона поділена на рубрики, в яких експертами та ведучими виступають діти. Телепроект спрямований на підвищення медіаграмотності дітей, віком від 5 до 17 років, що навчаються в Першій дитячій телешколі. Переглянути випуски програми можна на сторінці YouTube.

На телеканалі Алекс можна переглянути випуски програми «Кіндер-експерт». В кожному випуску дітям пропонуються питання, на які треба відповісти. Тобто експертами з того чи іншого питання виступають самі діти. Такі програми допомагають дітям правильно формулювати свої думки та впевнено триматись на камеру.

Анна Перекрест


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
МІГ
MISTO.ІНФОРМ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОЗИЦІЯ
ПОРОГИ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Студентський інформаційний портал «Пороги» - це цікаво й корисно, це креативно й актуально, це гостро й оперативно. «Пороги» - це погляд запорізького студентства на молодіжні проблеми. Це репортажі з мистецьких акцій і спортивних подій, інтерв’ю з  неординарними людьми, це матеріали, що зацікавлять молодого науковця, майбутнього студента, творчу людину. «Пороги» - це ресурс для тих, хто шукає себе, хто хоче писати, кого турбує молодь Запоріжжя. «Пороги» - для тих, хто думає і хоче знати.

Контакты

Адреса:
м. Запоріжжя, вул. Залізнична, 24, 9 поверх, к. 907

Телефон:
289-12-22

Сайт:
www.porogy.zp.ua

E-mail:
porogy@mail.ru

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в