misto.zp.ua

Творчість Шевченка в сучасній пісні: як українські виконавці дали нове звучання віршам поета

 

В Україні не знайдеться такої людини, яка б не знала імені великого українського письменника Тараса Григоровича Шевченка чи не читала його творів, не гортала в руках всесвітньо відомого “Кобзаря”. На його честь називають вулиці, проспекти, площі та села, він для українців є символом нескоримої боротьби за все українське. Усім добре відома і вивчена на пам’ять важка доля поета, усі перипетії і не здійснені мрії митця. Майже кожен його твір з року в рік зворушує душі українського народу, усього світу та знаходить відображення в сучасності.

Зараз у період війни, коли московити знову тягнуть свої пазурі до українських земель, до свободи нашого народу у творах кобзаря можна знайти відповіді на найболючіші запити сьогодення. Є як ніколи актуальними легендарний шевченківський твір “Кавказ” та його рядок “Борітеся-поборете”. З початком вторгнення почали з’являтися плакати з письменником у формі української армії та цією фразою, що як і рядки вірша надихали воїнів виборювати свободу свого народу та повертати загарбані землі, українці це ніби прототип Прометея, який не дивлячись на страждання не втрачає своєї віри й волі. Також славнозвісна та повчальна цитата з твору “Катерина” – “Кохайтеся, чорнобриві, та не з москалями, бо москалі — чужі люде, роблять лихо з вами”, в ній висвітлюється уся сутність московського солдата, який обдурить та зламає життя назавжди у цьому і не тільки ми з ними різні. Саме це відбувається зараз на теренах України, московька армія безжалісно ламає життя українців.

161 рік пройшов після смерті кобзаря, але його творчість досі лунає відголосом в сучасності, українська музична індустрія не виключення, вони презентують пісні на основі віршів Шевченка даруючи їм ще більше визнання і поширення в суспільстві. Знову звертаючись до обставин сьогодення такі пісні відроджують національну свідомість українців, нагадує їм історію та її уроки, ці пісні мотивують наших воїнів та надають їм сил, адже з ними в бій іде сам борець за свободу України, її мови та незалежності — Тарас Григорович Шевченко.

“Піккадрійська Терція” – “Ой, по горі роман цвіте”
6 березня 2018 року українська акапельна формація “Піккардійська Терція” презентували акапельну пісню на основі вірша “Ой, по горі роман цвіте”. Слова покладенні на музику відомого ведучого і шоумена Ігоря Пелиха. Вперше гурт почув її у далекому 1944 році на фестивалі “Доля” у виконані гурту “Нічлава Блюз”, вона одразу запала в душу музикантам. Аранжуванням пісні займався вокаліст формації Андрій Капраль.

“Мелодія, яку створив Ігор Пелих, написана у Шевченковому стилі, композитор дуже глибоко та вдало відчув слово Шевченка: одразу перед очима виникає ота Шевченкова хата, Центральна Україна…Відомо, що сам Шевченко любив співати, мав гарний голос, тож я, коли писав аранжування, уявляв, як би «Ой по горі роман цвіте» міг заспівати сам Кобзар. Намагався наблизитися до фолько-класичного бачення, до стилю Леонтовича, звісно, осучаснивши звучання, додавши нових акордів”. – повідомляється на сайті формації. Покликання: відео .

Артем Пивоваров& Ярмак – “Минають дні, минають ночі”
Вірш “Минають дні, минають ночі” був написаний у 1845 році коли поет повернувся на рідну батьківщину за якою так сумував. Він застав картини соціальної несправедливості, пригнічення свого народу. У своєму вірші чітко виражає позицію, свої роздуми, щодо того, що люди повинні боротись за свою свободу, не бути байдужими, адже життя швидкоплинне і ми маємо проживати його у волі. Не простий текст, глибокі драматичні та філософські роздуми, майже не можливо уявити його в пісенному форматі. В рамках авторського культурного проєкта Артема Пивоварова “Твої Вірші, Мої Ноти”, який він запустив для популяризації української культури, наших видатних поетів та письменників через призму сучасного звучання, Тарас Григорович Шевченко не виняток. В дуеті з репером Ярмаком їм вдалось створити цікаву музичну концепцію і оживити вічні рядки Кобзаря. Слова супроводжуються чарівним звучанням гітари та дудки. Шевченко у виконанні Пивоварова звучить з великою емоційністю і драматичністю, передаючи усю біль поета, а рядки котрі читає Ярмак ніби ринуть з уст Шевченка. відео

Артем Птвоваров&DOROFEEVA – Думи
Також в рамках проєкту Пивоварова є ще один вірш Шевченка покладений на музику. В дуеті з чарівною Надією Дорофеєвою у 100 день повномасштабної війни випустили трек “Думи”. Вірш написаний у 1847 році, у важкий період життя автора, коли він перебував в Орській фортеці та думки його були просякнуті лише сумом і болем за свою Батьківщину, він сподівався і вірив у вільне життя співвітчизників. Зараз у такий важкий для кожного українця час цей емоційний і драматичний трек є нагадуванням про те, що ми не повинні опускати рук, треба боротися за свою свободу.

Ми переживаємо нелегкі часи. Перебуваючи у безперервному потоці інформації, намагаємося заповнити екзистенційну порожнечу. Ми постійно в собі, наодинці зі своїми думками, з якими буває складно. Та ми маємо усвідомлювати, що кожен українець з усіма його переживаннями й складнощами потрібен своїй країні як ніколи. Україна — наша ненька, що приймає нас такими, якими ми є. Вона живе всередині нас. І те саме ми хочемо бачити в наших дітях, – поділився Артем Пивоваров з виданням Best people club.

nadyadorofeeva

“Мільйони українців були вимушені покинути свій дім через війну. Сум за Батьківщиною, що відчував Шевченко, коли писав цей вірш – саме те, що кожен переживає зараз. Коли я їздила з благодійними концертами по Європі, зрозуміла, що ще ніколи так не сумувала за Україною, за Києвом, за домом, за своїми людьми, за українцями…Іноді дуже важко залишатися з цими важкими думками наодинці. Тому нам всім потрібно не потонути в цих “думах”, допомогти собі, один одному та країні випливти, вистояти, зберегти свій культурний код. Зараз надважлива місія в тому, щоб українська культурна спадщина жила та голосно звучала!” – поділилась Дорофеєва.
Поклинання на відео: відео
Також до творчості Шевченка звертаються рок-співаки, які своїм виконанням надають віршам більшої глибини, душевності, співстраждання та розуміння його болю.

Скрябін – “Мені однаково”
Одним з перших у рок-спрямуванні під час участі в проєкті “Кобзар. Нові акценти” у 2001 році виконав Андрій Кузьменко поклавши слова вірша “Мені однаково чи буду…” і ще 13 пісень на словах кобзаря, на мою думку, “Мені однаково” у виконані саме Кузьменка передається той біль і смуток автора за Батьківщиною.
відео 

Мертвий півень — “Садок вишневий”
Усім з дитячих років відомий вірш “Садок вишневий”, який передає піднесений настрій автора, змальовує тихий, весняний, сімейний вечір в звичайному українському селі. Львівський гурт “Мертвий півень” подав у грайливій формі цю поезію, яка таки передає той настрій Шевченка, маючи сучасне звучання. відео

Тартак- “Косар”
Саме вірш “Косар” Тараса Шевченка один з перших у його збірках набуває філосовського усвідомлення поняття смерті. Цей вірш дає можливість читачу пережити певні емоції під час читання: стурбованість, страх, осмислення буття людини. Гурт “Тартак” дали нового рок-звучання цьому віршу та зберегли ті ж емоції, що відчуває людина під час читання.

https://www.volynnews.com/news/all/polozhynskyy-u-skladi-olivye-predstavyv-novyy-trek

“У нас довго не було такої пісні і ми не знали, як її зробити. Я і перечитував весь “Кобзар”, і просто перегортав сторінки не один раз для того, щоб знайти якусь зачіпку, щоб на ній вибудувати вже якусь пісню, не складалося. Можливо, деякою мірою це випадок, але коли Сергій Проскурня (авт.: театральний режисер, продюсер) попросив наполегливо нас: “Ну хлопці, ну зробіть ще одну спробу!”. Так склалося, що ми зібралися на нашій домашній студії в нашого гітариста Антона. Антон і клавішник Андрій перебирали в комп’ютері свої музичні заготовки, що в кого є. А я в цей час гортаю сторінки “Кобзаря”, і те ні, і те не йде, там ритміка складна, там зміст такий, що немає чого співати, те занадто серйозне, інше театралізоване. Гортаєш, гортаєш, не підходить, не підходить і тут от так співпадає, що грає та мелодія і співпадає той текст, коли я відкрив “Косаря”. І я розумію, що цей текст на цю музику прекрасно лягає, — поділився з Інтернет-виданням “Полтавщина” творчим процесом Сашко Положинський. — Могло б так статися, що я до “Косаря” на хвилинку пізніше дійшов, або вони б пізніше дійшли до цього трека і не склалося б. Але так склалося, і слава Богу”.
відео

Кому вниз – “Суботів”, “З Холодного Яру”
Є ще безліч композицій, але мені все ж таки ще хотілось виділити гурт “Кому вниз”, який має навіть цілий альбом з піснями створеними на основі слів Шевченка. Однією з таких пісень є “Суботів”, гурт дав їй друге життя, крізь призму музики та голос соліста передано великий біль України, кожне проспіване слово ніби пронизує тебе тими почуттям, що переповнювали автора у момент написання. Свій знаменитий «Суботів» Андрій Середа написав ще у 1983-му році і подарував ту пісню батькові на його День народження. Своє повноцінно аранжоване музичне обличчя «Суботів» набув пізніше, напередодні всеукраїнського фестивалю «Червона Рута» у Чернівцях у вересні 1989-го. Закріплює увесь спектр емоцій, що переживає аудиторія під час прослуховування пісні відеокліп, що висвітлює події композиції. Вірш “Стоїть в селі Суботові…” про великий розлад в Україні, який став наслідком того, що Богдан Хмельницький ухвалив рішення віддати Україну під протекторат царської москви. Однак, поезія має оптимістичне закінчення: “Церков-домовина розвалиться… і з-під неї встане Україна”. Ця композиція на сьогоднішній день є не менш актуальною для українців, саме в цей важкий період.
відео


Ми вчимося у Шевченка його темпоритму, його м’якості, його силі, його можливостей технічно розставляти так звук, щоб било твердими приголосними.
У нього багато всіляких коштовностей, які не всіма помічаються за його актуальністю. І поки він актуальний, що поробиш. Тому що поки купа всілякої хуцпи юдейської.- поділився соліст гурту Андрій Середа з “Варіанти” ще у 2016 році.

З усіх презентованих пісень цього гурту на словах кобзаря на мене найбільше справила враження пісня “З Холодного Яру”. На мою думку, соліст передав увесь посил і роздуми автора про ту йому відому історію України, знову ж таки висовую своє прагнення до визволення свого народу і цим твором нагадує усім зневіреним в силі України згадати тих легендарних козаків, що є прикладом українців-борців з царатом. Знову ж таки проводячи паралель з сьогоденням це теж саме нагадування українцям про їх коріння, історію, щоб вони згадали з якого вольового роду походять і для чого вони будуть продовжувати цю боротьбу. Все це заради того, щоб знову ж таки подолати того добре знайомого ворога нашої свободи і незалежності — московщину.
відео
Кажуть, що історія циклічна і все повторюється знову і знову поки суспільство не засвоїть урок. Я вважаю, що не дарма саме твори цього видатного українця живуть в українській творчості і тепер, що саме вони є джерелом сили і розуміння всіх тих ситуацій, що спіткають український народ. Хто як не Шевченко міг написати про ту біль і сум за неньку Україну? Саме він близько познайомився з царською владою і не зламався, саме він знав життя, як у низах тогочасного суспільства так і в елітних колах Петербургу. Саме через вольову боротьбу за волю свого народу, яка відобразилась в його творах через призму важкого життєвого шляху він відомий не лише в Україні та поза її межами.

авторка: Вікторія Іванова


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
ПОЗИЦІЯ
ПОРОГИ
МІГ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
MISTO.ІНФОРМ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Студентський інформаційний портал «Пороги» - це цікаво й корисно, це креативно й актуально, це гостро й оперативно. «Пороги» - це погляд запорізького студентства на молодіжні проблеми. Це репортажі з мистецьких акцій і спортивних подій, інтерв’ю з  неординарними людьми, це матеріали, що зацікавлять молодого науковця, майбутнього студента, творчу людину. «Пороги» - це ресурс для тих, хто шукає себе, хто хоче писати, кого турбує молодь Запоріжжя. «Пороги» - для тих, хто думає і хоче знати.

Контакты

Адреса:
м. Запоріжжя, вул. Залізнична, 24, 9 поверх, к. 907

Телефон:
289-12-22

Сайт:
www.porogy.zp.ua

E-mail:
porogy@mail.ru

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в