misto.zp.ua

Технології – новий найкращий друг людей?

Думаю, що кожен з нас, хто читає ці рядки, добре розуміє наскільки глибоко і всебічно техніка проникла в наше повсякденне життя, а також наскільки збільшується її вплив на всю людську цивілізацію, визначаючи вектор її розвитку. Несучи з собою нові можливості та перспективи, технічний прогрес породжує і нові ризики та загрози.

Найчастіше під такими ризиками та загрозами розуміються всілякі екологічні та техногенні катастрофи, безпосередньо пов’язані з технічним прогресом. Але, на мою думку і думку багатьох сучасних філософів існує ще один, особливий вид ризиків – екзистенційні ризики (Екзистенція – одне з основних понять екзистенціалізму, що означає спосіб буття людської особистості). Це ризики, пов’язані з безпосереднім проникненням сучасних технологій у внутрішній світ людини. Проникаючи в який вони змінюють сприйняття людиною світу, змінюють звичну картину існування людської особистості.

Початком такого роду загроз стало виникнення індустріального виробництва. З моменту появи якого розпочалася повсюдна технологізація трудового процесу та сприйняття людини як технологічної одиниці. Поведінка і мислення людини стало зводитися все більше і більше до машинного ритму виробництва. Настала за цим технологізація дозвілля лише посилила ситуацію, завершивши цим формування особливого стилю поведінки й мислення сучасної людини, у якому технологічний (функціональний) підхід застосовується всім формам існування.

Сучасна людина, бувши одночасно як виробником, так і споживачем технологій, стала своєрідною ланкою в технологічному ланцюзі. І це кардинально змінило уявлення про людську свободу. З’явилася величезна кількість нових залежностей і тепер виживання людини крім природних потреб людини залежить ще й від величезної кількості технологічних пристроїв (комп’ютерної техніки, мобільних телефонів, телевізорів і т.д.) Технізація світу дає людині величезну кількість нових можливостей, які вона не хоче втрачати — звідси й ті форми залежності, про які йшлося вище. Загроза в цій ситуації полягає в тому, що технології часто замінюють природні прояви людської природи. У світі, де все має бути чітко і вчасно сплановано та зроблено, людина починає шукати технології там, де має бути присутнім – нормальне, природне спілкування, порозуміння тощо. У світі людина споживає масу інтелектуальної продукції на тему: як придбати друзів, як впливати на навколишніх, як перестати турбуватися, як заробити мільйон, як виховувати дітей і навіть як стати щасливим і т.д. Він шукає “технології успіху”, “технології спілкування”, “технології прийняття рішень”. Тобто. людина сприймає себе як якийсь технічний пристрій, який можна сконструювати чи реконструювати, чи запрограмувати. З одного боку, це новий прояв свободи творити себе. З іншого, — таки є певна різниця між «творити» та «конструювати». Технологія впливу має на увазі алгоритм, який годиться для всіх. Таким чином, свобода творити себе в технізованому суспільстві постає скоріше як свобода дотримуватися вже чинних стандартів та алгоритмів (або ще гірше — створених кимось програм — це вже майже добровільне рабство).

У результаті базової структури, що впливає на тип суспільних відносин, є промислове технізоване виробництво. Особливості виробництва визначають особливості поведінки та мислення людей, які беруть участь у ньому. Виробництво, зрештою, ставить і систему цінностей. Виробництво виводить першому плані принципи «раціональності, ефективності », реалізації яких найбільшою мірою відповідає функціонування машини, технічного устрою. Формування людини у такій системі пов’язується з моментами раціоналізації, володіння корисними знаннями та навичками; і дисциплінування, тобто свого роду з перетворенням людини на деякого слухняного робота, підлеглого графіку, розкладу, заданої програми.

Суспільство з такою системою цінностей, що задає образ людини як «працівника» та «зброї», саме й обмислює людське існування. Головною причиною цього є розвиток виробничих технологій. Вдосконалення технологій звільняє людину від праці. Але праця в сучасному суспільстві — це єдине, що надає сенсу існуванню, інших смислів нинішнє суспільство не знає. Звідси виникає наступне питання – що ж залишиться від людського життя, якщо одна автономна функція за іншою чи захоплюються машиною, чи хірургічно знищуються та, можливо, генетично змінюються?

Людина сама загнала себе в технологічну пастку. Прагнучи до свободи через нарощування власного панування над природою, суспільством і самим собою, він не може стати вільним, оскільки інструмент визволення і став джерелом втрати свободи. Сучасна людина не може подумати поняття свободи інакше, як через нарощування технічних можливостей. Нарощування цих можливостей породжує нові форми залежності.

Подальший розвиток цивілізації лише з урахуванням прогресу науки і технології, що автоматично здійснюється, означає лише нарощування та посилення вже теперішніх проблем. Необхідне нове осмислення чинної дійсності, що передбачає нову відповідь на питання, що є людиною. І від того чи зуміємо ми побачити себе в якійсь іншій якості, яка не зводиться до того, щоб бути гвинтиком машини, залежить напрям подальшого цивілізаційного розвитку.

Ілля Кучерявий


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
ПОЗИЦІЯ
ПОРОГИ
МІГ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
MISTO.ІНФОРМ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Студентський інформаційний портал «Пороги» - це цікаво й корисно, це креативно й актуально, це гостро й оперативно. «Пороги» - це погляд запорізького студентства на молодіжні проблеми. Це репортажі з мистецьких акцій і спортивних подій, інтерв’ю з  неординарними людьми, це матеріали, що зацікавлять молодого науковця, майбутнього студента, творчу людину. «Пороги» - це ресурс для тих, хто шукає себе, хто хоче писати, кого турбує молодь Запоріжжя. «Пороги» - для тих, хто думає і хоче знати.

Контакты

Адреса:
м. Запоріжжя, вул. Залізнична, 24, 9 поверх, к. 907

Телефон:
289-12-22

Сайт:
www.porogy.zp.ua

E-mail:
porogy@mail.ru

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в