misto.zp.ua

Студенти запорізького навчального закладу можуть отримати одразу декілька професій у дипломі

Запорізьких абітурієнтів запрошують на навчання за технічними спеціальностями

Зараз в Україні триває вступна кампанія. Випускники шкіл активно подають документи для вступу до вищих і професійно-технічних навчальних закладів.

Зазвичай, після випуску з навчального закладу випускники отримують одну професію. Але в є Запоріжжі заклад, де студентів навчають інтегрованим професіям. Тобто, випускник матиме у дипломі не одну, а три-чотири професії. Такі можливості своїм студентам пропонує Запорізький професійний ліцей залізничного транспорту.

Окрім декількох професій, випускникам цього навчального закладу пропонують ще й 100-відсоткове працевлаштування на провідні підприємства міста. А під час навчання — значну додаткову стипендію. Про умови навчання в Запорізькому професійному ліцеї залізничного транспорту та переваги для студентів технічних спеціальностей в ефірі програми «День. Тема» на телеканалі TV5 розповіла заступник директора з навчально-виховної роботи закладу Юлія Грімова.

— Запорізький професійний ліцей залізничного транспорту — це один із найстаріших закладів у Запорізькій області. Незабаром він буде святкувати 100-річчя. На сьогодні ми здійснюємо підготовку кваліфікованих робітників за 20 інтегрованими професіями. По закінченню ліцею студенти отримують 3-4 професії в дипломі, що дає можливість вибору.

База ліцею складає 2 навчальних корпуси і майстерні. В першому корпусі викладаються професійні предмети, а в другому — загальноосвітні. Тому наші діти по закінченню навчання отримують не тільки диплом кваліфікованого робітника, а і свідоцтво про повну загальну середню освіту. За бажанням вони можуть продовжувати навчання в закладах вищої освіти.

Окрім корпусів, де проводиться теоретичне навчання, в нас є майстерні: токарна, зварювальна, слюсарна та електромонтажна. З перших днів навчання студенти проходять практику в майстернях, а з другого курсу — на підприємствах Запорізької області. Там вони отримують заробітну плату, а більшість випускників залишається працювати на цих підприємствах. Тому у нас 100-відсоткове працевлаштування.

— За якими спеціальностями у вас навчаються студенти?

— Ми пропонуємо студентам отримати такі професії, як слюсар з ремонту рухомого складу, складач поїздів, машиніст та помічник машиніста тепловоза, слюсар-електрик з ремонту електроустаткування, електрогазозварник, газорізальник, оглядач-ремонтник вагонів, провідник пасажирського вагона, стюард швидкісних поїздів, касир квитковий та касир в банку. Але найбільш затребуваною професією на сьогодні є верстатник широкого профілю.

— На яких підприємствах проходять практику ваші студенти?

— Ми співпрацюємо з багатьма підприємствами міста. Це ПАТ «Запоріжсталь», АТ «Укрзалізниця», ПрАТ «Запоріжвогнетрив», Запорізький ливарно-механічний завод, «Придніпровська залізниця», «Приватбанк» та інші.

— Чи є у вас соціальні партнери в підготовці кваліфікованих робітників?

— Так, ми дуже плідно співпрацюємо з Групою Метінвест, яка не тільки надає нашим студентам оплачувані місця для проходження виробничої практики, а також бере на роботу наших випускників. З усіма запорізькими підприємствами Групи — «Запоріжсталь», «Запоріжвогнетрив», «Запоріжкокс», Запорізький ливарно-механічний завод, — ми уклали договори про підготовку кваліфікованих робітників.

У цьому навчальному році наш ліцей уклав ще один договір з Метінвестом. Він стосується надання додаткової стипендії нашим студентам, які навчаються за професією «Верстатник широкого профілю» після 9 класів та «Токар, оператор верстатів з програмним керуванням» після 11 класів.

— В якому розмірі буде ця стипендія та як її можна отримати?

— Стипендія буде збільшуватися в залежності від курсу навчання. Наприклад, на 1 курсі вона складатиме 700 гривень, на 2 курсі – 1 тис. гривень, а вже на 3 курсі – 1 тис. 200 гривень. І це лише додаткова стипендія, яка виплачуватиметься щомісяця. Окрім цього студенти отримують академічну стипендію в розмірі 500 гривень, а також заробітну плату за проходження виробничої практики на підприємствах.

Отримати стипендію від Метінвесту достатньо просто. Для цього треба гарно вчитися та не пропускати виробничу практику.

— Чи співпрацює ваш заклад з Центром кар’єри Метінвест? Якщо так, то в якому напрямку?

— Так, ми співпрацюємо з Центром кар’єри Метінвест. Важливим аспектом нашої співпраці є проведення спільних профорієнтаційних заходів. Разом ми створюємо та демонструємо профорієнтаційні рекламні ролики, висвітлюємо інформацію в соціальних мережах.

— Які у вас плани на майбутнє?

— По-перше, виконати план регіонального замовлення. Основна мета — надати сучасну та висококваліфіковану освіту, щоб молодь була зацікавлена в робітничих професіях, набрати групи, співпрацювати з Метінвестом у профорієнтаційному напрямку та напрямку підготовки робітничих кадрів. Адже тільки за умови двобічних зусиль ми зможемо зробити потужний тандем і забезпечити наш регіон якісними кадрами. По-друге, завершити перемовини і укласти договір на підготовку робітничих кадрів з Одеською залізницею.  По-третє, продовжити роботу з курсової підготовки водіїв трамвая і тролейбуса, яка була розпочата у 2020-2021 навчальному році.

Користуючись нагодою, хочу звернутися до випускників шкіл. Приходьте навчатися до Запорізького професійного ліцею залізничного транспорту, ми чекаємо саме на вас.

Валентина ТВЕРДОХЛЕБ


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
MISTO.ІНФОРМ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ПОЗИЦІЯ
МІГ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОРОГИ (АРХИВ)
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Областна газета «Індустріальне Запоріжжя» плюс «Панорама» - єдина щоденна газета: виходить 4 рази на тиждень та 16 – на місяць всього за 6,95!
У ній - всі події міста та області, по Україні та у світі, корисні поради, новини культури та спорту. Передплатники газети тричі на рік беруть участь у акціях із цінними подарунками.

Контакты

Адреса редакції:
69600, м. Запоріжжя, пр. Соборний, 152

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в