misto.zp.ua

СНІД: ДЕНЬ СОЛІДАРНОСТІ

andre-benz-479579-unsplash

У підтримку ВІЛ-позитивних, щороку 1 грудня (з  ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров’я) відзначають день боротьби із ВІЛ/СНІД. Все аби звернути увагу суспільства на цю, здавалось би всім і так відому, але забуту хворобу.

  • У 2017 році, як зазначає ВОЗ, від причин, пов’язаних із ВІЛ, у всьому світі померло 940 000 людей.
  • Досі з ВІЛ-інфекцією живе близько 37 млн людей на планеті: 1,8 мільйона осіб набули ВІЛ-інфекцію у 2017 році.
  • Найбільш ураженим регіоном є Африка – тут у 2017 році проживало 25,7 млн осіб з ВІЛ-інфекцією. На цей континент припадає майже дві третини загального числа нових випадків інфікування ВІЛ.
  • Що стосується України, за даними МОЗ, всього ВІЛ-інфікованих українців нині близько 244 тисяч.

47303047_2219251291657296_3516333727175147520_n1

Боротьба із СНІДом у Запоріжжі

Сьогодні вже 3 грудня,  а Запоріжжя все ще говорить про боротьбу з ВІЛ. Так, в ЗНУ до Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом пройшла лекція, під час якої розбирали факти, пов’язані з цим захворюванням, й міфи, які розповсюджені в інтернет-просторі.

А два дні тому, запоріжці чіпляли на свій одяг червоні стрічки. Це символ солідарності із Віл-позитивними. Зараз у місті зареєстровано близько п’яти тисяч хворих. Але це лише офіційна статистика. Лікарі кажуть, найважливіше у боротьбі з вірусом — його вчасне виявлення. Тому закликають усіх зробити перевірку — у СНІД-центрі.

Кожна людина повинна знати свій ВІЛ статус. Фахівці постійно звертаються до суспільства з важливою метою, щодо необхідності проходження тесту на ВІЛ.

Варто пройти тестування, якщо:

  • не використовуєте презервативи;
  • у вас є ВІЛ – позитивний статевий партнер;
  • більше одного статевого партнеру з моменту останнього тесту на ВІЛ;
  • маєте досвід вживання ін’єкційних наркотиків;
  • мали статеві контакти з людиною, яка вживала ін’єкційні наркотики;
  • мали статеві контакти з особою, чиєї сексуальної історії ви не знаєте.

Тестування можна зробити в маніпуляційному кабінеті КУ «Запорізький обласний центр СНІДу» ЗОР, за адресою: м. Запоріжжя, вул. Сталеварів, 28; КУ «Мелітопольський центр СНІДу» ЗОР, в маніпуляційних кабінетах Центральних районних лікарень, Центрів первинної-медико санітарної допомоги та в громадських організаціях, які працюють у сфері ВІЛ/СНІД, обстеження проводяться БЕЗКОШТОВНО.

А, також ви можете знайти пункт тестування ближче до свого дому  за цим посиланням:http://hivtest.com.ua/

Запорізький обласний центр профілактики та боротьби з ВІЛ/СНІДом. приймає аналізи за адресою: вул. Добролюбова (Богдана Хмельницького), 23. Понеділок-вівторок – з 13:00 до 16:00; четвер-п’ятниця – з 8:00 до 16:00.  Послуги безкоштовно.

  • обстеження на ВІЛ-інфекцію населення Запорізької області;
  • амбулаторний прийом за спеціальностями: терапія, інфекційні захворювання, неврологія, гінекологія, хірургія, дерматовенерологія, психіатрія, педіатрія, фтизіатрія, психологічна підтримка, соціальне супроводження; призначення та надання антиретровірусної терапії (АРТ), комплексне обстеження і лікування диспансерних хворих  в амбулаторних умовах, своєчасне направлення на госпіталізацію в стаціонарне відділення; лабораторні (серологічні, біохімічні, імунологічні) дослідження;
  • стаціонарне лікування у стаціонарному відділенні КУ «Центр СНІД» ЗОР потужністю 30 ліжок (в тому числі 6 хоспісних);   надається терапевтична, хірургічна (планова), дерматовенерологічна, наркологічна, неврологічна допомога ВІЛ-інфікованим  Запорізької області; за потребою надається паліативна та хоспісна допомога;
  • замісна підтримуюча терапія (ЗПТ);  кабінет ЗПТ розташований на території стаціонарного відділення, надає послуги ЗПТ ВІЛ-інфікованим м.Запоріжжя.

Символ солідарності

inspired-2015-12-world-aids-day-red-ribbon-getty-main

Стрічки, як символ, з’явилися вперше під час Війни. Зелені стрічки, схожі на перевернуту букву «V», стали символом переживань, пов’язаних з вбивствами дітей в Атланті. Художник вирішив, що стрічка могла бути метафорою і для Сніду теж.

Ідея була прийнята групою «Visual AIDS». Оскільки організація складалася з професійних художників і менеджерів від мистецтва, реклама видимого символу боротьби зі Снідом була зроблена вельми вдало. Все почалося дуже просто.

Ось уривок з ранньої рекламної листівки «Visual AIDS»: «Відріжте червону стрічку 6 сантиметрів завдовжки, потім скрутіть у верхній частині у формі переверненої «V». Використовуйте англійську шпильку, щоб прикріпити її до одягу».

Проект «Червона стрічка» був офіційно розпочатий на 45-ій щорічній церемонії вручення нагород «Tony Awards» 2 червня 2000 року. Всім номінантам і учасникам було запропоновано (і досить успішно) приколоти такі стрічки.

Навіть при тому, що відверта Снідофобія була на піку, червоні стрічки все частіше з’являлися на одворотах піджаків, полях капелюхів — скрізь, де тільки можна приколоти англійську шпильку. За наступні кілька років, стрічки стали частиною дресс-коду для обраних не тільки на церемоніях Тоні, але і на Оскарі і на Еммі також.

Життя з діагнозом

“Коли в житті людини щось трапляється, вона звертається за допомогою чи до Бога, чи до людей, чи ще кудись… Я ніколи не думав, що проблема ВІЛ/СНІДу колись стане актуальною для мене. Про свій діагноз я дізнався у 1997 році, коли проходив курс лікування від наркоманії у психіатричній лікарні ім. Мальцева. Після ранкової перевірки мене викликав головний лікар відділення до свого кабінету, запропонував присісти, і каже: „ Вітаю у Вас СНІД”

Я настільки був шокований, що не міг вимовити ні слова. Вона мені запропонувала подальше проходження лікування, але не в її відділенні. Мене хотіли перевести до ізолятора, я відмовився.

Зараз я працюю соціальним працівником, та консультантом з питань ВІЛ/СНІДу у Благодійній асоціації „Світло надії” у тому самому проекті. Дійсно кажуть люди -„Слова з пісні не викинеш”, спілкування з новими людьми, та нова, цікава робота надають нові можливості в моєму житті.

Якщо раніше я відчував пустоту навколо себе, то зараз я знаю що я комусь потрібен, до мене звертаються за консультаціями люди які не мають достатньо досвіду життя з ВІЛ. І я намагаюсь їм допомагати в міру своїх можливостей, підвищую мотивацію на відвідування груп самодопомоги де, як правило, їх радо зустрічають.  Приходьте до нашої організації, звертайтеся до груп самодопомоги, не впадайте у відчай. Знайте, що є люди які зрозуміють Вас і допоможуть.» – Микола (ВІЛ-позитивний).

Ставлення до хворих

 

Снимок экрана (125)

Виникнення вірусу

Коли 35 років тому американські медики вперше виявили СНІД, хвороба вражала імунну систему молодих людей, залишаючи їх беззахисними перед будь-яким захворюванням. Звідки з’явився цей страшний вірус, ніхто не знав.

Причини поширення саме цієї форми ВІЛ-інфекції виявляються історичним збігом обставин. Сьогодні нам відомо значно більше про те, як і чому ВІЛ-інфекція стала глобальною. Безсумнівно, вагому роль в її поширенні зіграли секс-працівники. Але не менш суттєвий внесок зробила торгівля, крах колоніалізму і соціально-політичні реформи XX століття.

ВІЛ-інфекція, скоріше за все, виникла в центральній частині західної Африці і вражала спочатку мавп, зокрема, людиноподібних мавп. Потім вірус почав випадково переходити на людей, очевидно, через те, що вони їли м’ясо диких тварин, заражених ВІЛ.

Деякі люди, приміром, мають штамп вірусу, дуже схожий на той, що виявили у димчастих мавп-мангабеїв. Але вірус імунодефіциту, який прийшов від звичайних мавп, не став глобальною проблемою.

Нашими найближчими родичами є мавпи, шимпанзе та горили. Але навіть тоді, коли ВІЛ передавався людям від людиноподібних мавп, він не став глобальною проблемою людства. Штам вірусу, який походить від мавп, як правило, відноситься до типу ВІЛ 1. Але випадки захворювання людей однією з його форм – ВІЛ 1 групи О – в значній мірі обмежується західною Африкою.

Передача вірусу

  • незахищений (без презерватива) проникаючий статевий контакт;
  • спільне або повторне використання шприців, голок та іншого ін’єкційного -обладнання;
  • використання нестерильного інструментарію для татуювання та пірсингу;
  • використання чужих для гоління, зубних щіток із залишками крові;
  • передача вірусу від ВІЛ-позитивної матері дитині – під час вагітності, пологів і при годуванні груддю.

При наявності інфекцій, що передаються статевим шляхом і супроводжуються виникненням відкритих виразок (наприклад, герпес), небезпека передачі ВІЛ при сексуальних контактах збільшується в 2-5 разів.

Перші симптоми ВІЛ

Найчастіше люди звертаються до лікарів на стадії вторинних проявів, бо на симптоми первинних часто не звертають уваги. А це: температура тіла до 38С, яка тримається 2-3 дні, занепад сил, збільшені лімфатичних вузлів.

Останнє, до речі, є основною ознакою ВІЛ-інфікування. І ці симптоми можуть тривати від 4 місяців до 5 років після зараження! А ось перші ознаки вторинних проявів ВІЛ-інфекції — від 5 місяців до багатьох років після зараження.

  1. Втома і швидка стомлюваність;
  2. Підвищення температури або лихоманка;
  3. Збільшення лімфовузлів на шиї;
  4. Втрата ваги;
  5. Гіпергідроз (підвищена пітливість);
  6. Грибкові інфекції (мається на увазі і грибок нігтів і стоп, і молочниця і ін.)
  7. Проблемна шкіра (постійні роздратування шкіри, висип, сухість та лущення);
  8. Напади короткочасної втрати пам’яті;
  9. Герпес (висип навколо рота, геніталій або анального отвору).

87a39da5f2bd06573b0e256ef4f0ce43-img1

Як захистити себе від СНІДу ?

На жаль, на сьогоднішній день не існує дієвої вакцини проти ВІЛ, незважаючи на те, що вчені багатьох країн проводять дослідження у цьому напрямку. Щоб вберегти себе і своїх рідних, потрібно бути вкрай обережними і  дотримуватись правил профілактики ВІЛ, що полягає у наступному:

  1. Використання стерилізованого інструментарію (шприци, системи для переливання крові), хірургічних та стоматологічних інструментів як у медичних установах, так і в побуті під час різних маніпуляцій (манікюру, педикюру, татуювання, гоління тощо). Вірус СНІДу не стійкий, гине при кип’ятінні миттєво, при +56 С° – протягом 10 хвилин. Можуть бути використані і спеціальні дезрозчини. Проте спирт не знищує ВІЛ! Необхідно дотримуватися правил гігієни при користуванні туалетним приладдям, особливо такими, на яких може зберігатися слід крові (бритви, манікюрні ножиці і т.д.);
  2. Безпечний секс. Уникнути зараження допомагає оберігання за допомогою презерватива при статевому контакті.        
  3. Обов’язкова перевірка донорської крові.
  4. Якщо мати ВІЛ-інфікована, необхідно унеможливити грудне вигодовування дитини. Вагітні жінки, які перебувають під наглядом дільничних гінекологів, обов’язково  здають аналізи на СНІД протягом першої та другої половин вагітності.

images

Факти і міфи про ВІЛ

  1. ВІЛ може передаватися  при поцілунках, кашлі і чханні. Слина, мокротиння, сльози, піт, сеча, блювотні маси не можуть стати причиною зараження ВІЛ. Так само абсолютно безпечними є обійми і рукостискання.
  2. Можна заразитись вірусом через побутові предмети – посуд, одяг, телефон, унітаз і т.д. Це неможливо так само, як і зараження через їжу, яку приготувала ВІЛ-інфікована людина.
  3. ВІЛ можна підхопити через укуси комах, через шерсть кішки, укус собаки чи контакті з дикою твариною. Комарі, мухи, клопи, воші та тварини не можуть переносити вірус імунодефіциту.
  4. Анальний секс не може бути причиною зараження. Будь-який сексуальний контакт без презерватива (анальний, вагінальний, оральний) може стати причиною зараження.
  5. ВІЛом не можна заразитись в салонах краси. Будь-які інструменти, які багаторазово використовують для ін’єкцій, пірсингу, татуювання, можуть стати причиною інфікування. Переконайтеся, що майстер простерилізував інструменти.
  6. ВІЛ-інфікована жінка не може народити здорову дитину. Без будь-якого лікування ВІЛ-інфіковані матері передають вірус новонародженим приблизно в 25% випадків із ста. Більш того, за допомогою сучасного лікування цей рівень знизився ще на 2%.
  7. ВІЛ поширюється через голки, увіткненні в сидіння кінотеатрів або автомати роздрібної торгівлі. Не існує задокументованих випадків подібної передачі інфекції.

     Павло Біантовський


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
MISTO.ІНФОРМ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
МІГ
ПОЗИЦІЯ
ПОРОГИ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Студентський інформаційний портал «Пороги» - це цікаво й корисно, це креативно й актуально, це гостро й оперативно. «Пороги» - це погляд запорізького студентства на молодіжні проблеми. Це репортажі з мистецьких акцій і спортивних подій, інтерв’ю з  неординарними людьми, це матеріали, що зацікавлять молодого науковця, майбутнього студента, творчу людину. «Пороги» - це ресурс для тих, хто шукає себе, хто хоче писати, кого турбує молодь Запоріжжя. «Пороги» - для тих, хто думає і хоче знати.

Контакты

Адреса:
м. Запоріжжя, вул. Залізнична, 24, 9 поверх, к. 907

Телефон:
289-12-22

Сайт:
www.porogy.zp.ua

E-mail:
porogy@mail.ru

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в