misto.zp.ua

Що робити, аби рф заплатила за зруйноване майно?

Запорізьким підприємцям пояснили необхідність фіксувати й оцінювати збитки від російської агресії, не чекаючи повної перемоги

Що робити, аби рф заплатила за зруйноване майно?
 

Усі ми чекаємо на перемогу. За якою неодмінно настане відбудова й оновлення України. На це потрібні величезні кошти. Одним із джерел їх надходження можуть стати відшкодування з боку російської федерації збитків, які вона нанесла громадянам, бізнесу, державі. Та до цього ці збитки треба обчислити.

Юридична процедура – важлива

Приємно зазначити, що ця тема звучить і на міжнародному рівні. Зокрема, 17 травня Учасники саміту Ради Європи підтримали створення Реєстру збитків, завданих агресією росії проти України.

Механізм буде використано для документальної фіксації доказів і інформації щодо збитків, втрат або пошкоджень, завданих росією з 24 лютого 2022 року всім постраждалим фізичним і юридичним особам, а також державі Україна. Учасники саміту наголосили на обов’язку рф щодо відшкодування збитків внаслідок її агресивної війни.

Не сидить склавши руки й українська держава. Нещодавно були прийняті законодавчі зміни, які унормовують цей процес. У грудні 2022 року набрав чинності спільний наказ Мінекономіки та Фонду держмайна України про затвердження «Методики визначення шкоди та обсягу збитків, завданих підприємствам, установам та організаціям усіх форм власності внаслідок знищення та пошкодження їх майна у зв’язку із збройною агресією російської федерації, а також упущеної вигоди від неможливості чи перешкод у провадженні господарської діяльності» (далі «Методика» – авт.).

Владислава Панасенко – друга зліва

Цю Методику презентувала на тематичному семінарі для бізнесу очільниця Управління забезпечення реалізації повноважень у Запорізькій області Регіонального відділення Фонду державного майна України по Дніпропетровській, Запорізькій та Кіровоградській областях Владислава Панасенко.

Семінар «Визначення обсягу збитків, отриманих внаслідок збройної агресії рф» організувала Запорізька торгово-промислова палата (ЗТПП) спільно з Фондом держмайна України. У ньому взяли участь понад 50 представників підприємств Запорізької області, що працюють у сфері промисловості, агробізнесу, надають консалтингові та інші послуги, а також освітні заклади, науково-дослідні інститути, комунальні установи. У семінарі взяв участь виконавчий директор ЗОСППР «Потенціал» Валерій Крайній.

Методика оцінки збитків – інструмент для всіх постраждалих

Владислава Панасенко звернула увагу присутніх на те, що Методика є обов’язковою для використання під час оцінки збитків внаслідок агресії рф. Перш за все вона має застосовуватися на підприємствах, у яких частка держмайна більша за 50 відсотків. Але так само цей інструмент стане у пригоді і юридичним особам (власникам чи балансоутримувачам майна), і фізичним особам.

Основна порада від експертів – вже зараз починати фіксувати докази наявної шкоди, робити оцінку збитків.

Навіщо потрібна оцінка збитків?

    1. Для кримінальних проваджень згідно з законодавством України
    1. Подання заяв на компенсацію
    1. Позовів (зокрема, колективних) до міжнародних судових інстанцій

Усе це неможливе без доказової бази. Яка включає:

  • надання доказів, що знищене чи пошкоджене майно належало підприємству,
  • доведення не тільки факту знищення/пошкодження майна, а й причинно-наслідкового зв’язку, що шкода спричинена саме у результаті російської агресії.
  • оцінки розмірів завданих збитків.

Збитки визначаються у вартісному виразі, де враховуються розмір реальних збитків, упущена вигода, потреба у відновленні майна та майнових прав.

Саме для юридично грамотної експертної оцінки й призначається Методика.

На часі поки лише підготовчий етап. Але…

Оцінка збитків складається з трьох етапів: підготовчого; здійснення оціночних процедур; складання Звіту про оцінку збитків. Після чого, аби уникнути зловживань, звіти будуть рецензуватися. Для пошкоджених державних та комунальних підприємств такі рецензії від ФДМУ та органів місцевого самоврядування будуть обов’язковими.

Пані Владислава не приховувала, що зараз в умовах, коли 70 відсотків територій Запорізької області знаходяться в тимчасовій окупації, більш-менш предметно можна говорити лише про перший – підготовчий етап.

Впоратися з усіма процедурами навіть першого етапу самостійно досить важко. Про що вже свідчить досвід багатьох підприємців. Допомогу їм пропонують фахівці ЗТПП.

Як розповів віцепрезидент Запорізької ТПП Андрій Куц, система торгово-промислових палат в Україні оперативно долучилась до експертних досліджень шкоди та збитків майна юридичних осіб в результаті воєнної агресії росії проти України. Запорізька ТПП, маючи повноваження експертної організації, виконує сьогодні весь спектр необхідних експертних робіт.

Під час заходу віцепрезидент Запорізької ТПП Дмитро Антонюк презентував послуги Запорізької ТПП з фотофіксації, експертизи пошкодження, руйнування, знищення або втрати майна, оцінки шкоди та обсягу збитків, завданих підприємствам, установам та організаціям, а також оцінки упущеної вигоди у зв’язку зі збройною агресією рф. А експертка ЗТПП Наталія Нікітіна розповіла про безпосередню практику у цій сфері. Зокрема, пані Наталія наголосила, що звіт з обстеження будівлі є обов’язковим, бо від цього безпосередньо залежить розмір відшкодування.

В експертів буде купа роботи, тож зволікати не слід

Присутні у залі та онлайн учасники зустрічі жваво обговорювали почуте. Зокрема, багатьох цікавила послідовність дій, які має здійснити власник пошкодженого майна чи його представники. Наприклад, інженери з обстеження промислових споруд можуть заходити разом з представниками поліції та рятувальниками чи повинні зачекати, поки ті складуть протокол огляду тощо?

Також частина присутніх звернула увагу на те, що їхнє майно залишилося на тимчасово окупованих територіях Запорізької та інших прифронтових областей. І наразі взагалі невідомо, чи існує воно ще в природі. Тож про які огляди чи фіксацію може йти мова?

Владислава Панасенко зауважила, що добре розуміє ці складнощі. Але підприємці все одно не повинні чекати, поки ЗСУ звільнять місця розташування їхніх бізнесів. “У кожного підприємства буде свій обсяг збитків. І постраждалих будуть сотні, якщо не тисячі. Може не вистачати експертів, обсяг роботи яких також збільшиться в рази. Тому зараз потрібно хоча б зайнятися збором правовстановлюючих документів чи їх відновленням у разі втрати”, – порекомендувала Владислава Панасенко.

Ганна ЧУПРИНА, фото з презентації Владислави Панасенко та надані ЗТПП


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
ПОЗИЦІЯ
ПОРОГИ
МІГ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
MISTO.ІНФОРМ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Газета "МИГ" – издание с интереснейшей судьбой и историей. Первый номер ее, тогда еще "Комсомольця Запоріжжя", вышел 12 ноября 1939 года (с 1991 года "Комсомолець Запоріжжя" сменил название на "МИГ").

Все более 70-ти лет своего существования газета прошла вместе со страной, была активным участником всех этапов ее развития на пути к независимости Украины.

Журналисты газеты "МИГ" и ее дизайнеры – это профессионалы, опытные знатоки своего дела, поэтому не удивительно, что они – лауреаты многих областных, республиканских и международных конкурсов, обладатели различных стипендий. В свое время газета получила грант британского фонда WFD, грант посольства США в Украине и др.

В штате – более 50 сотрудников. Средний возраст – 38 лет. Каждый сотрудник (кроме водителей и уборщиц) имеет рабочий компьютер.

Газета имеет свою принципиальную позицию, никем не финансируется, ее владельцами издания являются сами журналисты.

С уважением,
редактор

Контакты

Адреса редакції:
69600, г. Запорожье, пр. Ленина, 152, 5-й этаж.

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в