misto.zp.ua

Шахраї сьогодення, як їх розпізнати

Люди навчилися заробляти гроші вже дуже давно. Одні працюють на полі, а інші в магазині, хтось заробляє виховуючи дітей. Але існують люди, які не вміють заробляти власною працею, тому роблять все можливе для того, щоб нажитися на інших людях. Сьогодні ми дізнаємося про шахраїв, і як захистити себе від їх афер.

 

Ми живемо в еру ХХІ століття, в еру інтернету. Інтернет має багато функцій, завдяки ньому можна навчатися, відпочивати, спілкуватися, купавати, а також заробляти гроші – гарне місце. Але, інтернет має і темну сторону – це шахраї. Проявляти вони себе можуть будь-як, «продавати», «шантажувати», «погрожувати», і ціль одна – ваші гроші.

Хочеться розпочати з так би мовити «продавців». Людина, або група людей створюють акаунт у соціальній мережі, і починають рекламувати дешеві речі. Люди це бачать, і починають замовляти. Що ж роблять шахраї? Просять повну передоплату, і обіцяють все на найвищому рівні. Ви сплачуєте, відправляєте квитанцію, а потім… вас блокують, і гроші ви вже не повернете. В мене є знайомий, який потрапив у схожу ситуацію, він із-за любки поділився своєю історією:

«Було це 3 роки тому, я хотів зробити приємно своїй мамі, і подарувати фітнес – браслет. В магазині було ціни від 500 гривень, це було занадто дорого, тому я вирішив пошукати товар в інтернеті. Через декілька днів знайшов інтернет – магазин в інстаграмі, і там був той фітнес – браслет, за нього хотіли 200 гривень. Я нічого не думав, відразу написав, і вже через 10 хвилин оформив заказ. Передоплату ніхто не просив, тому я був впевнений, що це не афера. Через декілька днів прийшов заказ, я перевірив його на пошті, начебто працює. Приніс додому і подарував мамі, але, телефон не міг знайти браслет… Ми робили все можливе, щоб налаштувати браслет, але тільки налаштували час. Я вирішив написати, і запитати: «Чому не працює браслет?». Відповідь я не отримав, мене заблокували, і я відразу зрозумів, мама без фітнес – браслету, а я без грошей» .

Другі із найнебезпечніших шахраїв в інтернеті – це ті, хто пропонує “роботу”. Суть їх роботи полягає в тому: розмістити об’яву в інтернеті, що потрібна людина, яка готова працювати віддалено. Побачивши об’яву, що можна заробляти гроші не виходячи із дому, без досвіду роботи, і гідна заробітна плата, людина починає цікавитися, і виходити на зв’язок із «працедавцем». Розпочинається діалог, нас із-за любки вводять в курс діла, а потім просять зробити грошовий внесок, обґрунтувавши це такими словами: «Ви робите внесок, і ми скидаємо вам всі необхідні інструменти для роботи. Це робиться за для того, щоб ми були впевнені у тому, що ви будете гідно виконувати завдання. Якщо вам не сподобається робота, то гроші будуть повернені.» Ну, як тут відмовити, це точно не можуть бути шахраї, і ти впевнено переводиш гроші на картку «працедавця». Він надсилає інструменти, і каже, що треба подивитися відео, щоб легко було працювати. Відкриваєш відео, а потім сайт, і бачиш, що сайти різні. Починаєш писати, а тебе  ігнорують, а згодом  блокують… Нажаль, в такій ситуації опинився і я:

«Відбулося це декілька тижнів тому. Я намагався знайти віддалену роботу, щоб було зручно працювати та навчатися. І тут на мої очі потрапив сайт, що пропонував вакансію «перекладач текстів». Мені сподобалося, що заробітна плата більше 10000 тисяч гривень, а перекладати можна за допомогою інтернету. Я відразу написав, і запропонував свою кандидатуру. Відповідь прийшла доволі швидко. Мене ознайомили із принципом роботи, і попросили надіслати 200 гривень, щоб переконатися, що я буду чесно працювати, і пообіцяли, якщо мені не сподобається робота, гроші будуть повернені . Я загорівся цією працею, і відразу надіслав гроші. «Працедавець» відразу надіслав мені інструменти, посилання на ознайомлювальне відео, і посилання на сайт. Подивившись відео, я відразу перейшов на сайт, і тут я сильно здивувався: на відео сайт один, а в посиланні зовсім інший сайт. Перше, що прийшло мені в голову – написати тій людині, але вона мені навіть не відповіла, я чекав день, два, а потім мене заблокували… Було дуже прикро розуміти, що більше я не побачу ті гроші, на які міг харчуватися 2 дні».

Третя група шахраїв дуже небезпечна, особливо для школярок. Люди, які безжалісні, їм все одно на почуття, головне – це ваші гроші. Робота їх полягає у тому: познайомитися з дівчиною, і запудрити їй мозок, сказавши: «Я куплю тобі новий телефон, путівку до Туреччини», і звісно молоді дівчата ведуться на це,  нажаль відправляють свої фотографії, а потім їх починають шантажувати: «Надсилай гроші, або твої фотографії побачать всі твої знайомі». Страх і сором змушують це зробити.

Найнебезпечніші шахраї – це ті, хто намагаються зняти гроші з твоє картки. Я думаю, що кожному приходили повідомлення на телефон «Ваша картка буде заблокована, зверніться за номером…»,  деякі дійсно в це вірять, починають телефонувати, і тут розпочинається такий діалог:”- Добрий день, мені прийшло повідомлення, що картка буде заблокована протягом декількох днів. – Так, можна будь ласка номер вашої картки? Так, дійсно, картку буде заблоковано протягом 3 днів, я можу допомогти Вам, продиктуйте 3 цифри позаду вашої картки, і суму, яка знаходиться на вашому балансі». Людина каже дані, і тут їй кажуть «Ми через декілька хвилин зателефонуємо», що потім? Гроші зникають з вашої картки, а номер блокують. Повернути свої гроші майже неможливо.

Нажаль, шахраїв багато, тому треба знати, як себе захистити:

  1. На всі свої соціальні мережі краще використовувати складні, або подвійні паролі.
  2. Нікому не кажіть свої особистих даних.
  3. Завантажте на телефон застосунок, який показує, хто телефонує
  4. Змінюйте паролі кожні 2-3 місяці.
  5. Не відповідайте на сповіщення незнайомим людям.
  6. Якщо замовляєте щось в інтернеті, обов’язково читайте відгуки.
  7. Не робіть передплату.
  8. Не переходьте на сумнівні посилання.

використані джерела інформації та фото:

УНІАН times.zt.ua www.ema.com.ua

підготував:  Артем Ліфінцев


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
MISTO.ІНФОРМ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
МІГ
ПОЗИЦІЯ
ПОРОГИ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Студентський інформаційний портал «Пороги» - це цікаво й корисно, це креативно й актуально, це гостро й оперативно. «Пороги» - це погляд запорізького студентства на молодіжні проблеми. Це репортажі з мистецьких акцій і спортивних подій, інтерв’ю з  неординарними людьми, це матеріали, що зацікавлять молодого науковця, майбутнього студента, творчу людину. «Пороги» - це ресурс для тих, хто шукає себе, хто хоче писати, кого турбує молодь Запоріжжя. «Пороги» - для тих, хто думає і хоче знати.

Контакты

Адреса:
м. Запоріжжя, вул. Залізнична, 24, 9 поверх, к. 907

Телефон:
289-12-22

Сайт:
www.porogy.zp.ua

E-mail:
porogy@mail.ru

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в