misto.zp.ua

Садиба Попова – споруда, що зазнала нелегкої долі

Найвідомішою пам’яткою Запорізької області є «Садиба Попова», зараз вона функціонує музеєм-заповідником. На подарованих землях було створено поселення, його засновником став Василь Попов, згодом місто матиме назву Василівка, саме там і знаходиться садиба.

Будували «Садибу Попова» близько 20 років, вона стала найбільшою серед інших садиб Східної України. Дослідники не змогли точно встановити автора проєкту, тому дотримуються думки, що їх було декілька. Одним із архітекторів вважають Олександра Агеєнка. У оформлені садиба поєднала декілька стилів – бароко, романський та готика. Також до замку було  добудовано три флігелі, оглядову вежу та стайні.

Останнім власником садиби був Юрій Попов. Він був прихильником мистецтва, тому перетворив замок на музей, що в свою чергу зробило його культурним центром міста. Будівля містила величезну бібліотеку, колекції зброї та картин, також Юрій Попов влаштував у садибі симфонічний оркестр та етнографічний музей, у якому було представлено 15 етнографічних колекцій різних народів.

Із приходом радянської влади, будівля стала державною власністю, власник вимушений був її покинути забравши з собою деякі цінні речі, те що залишилося було розграбовано, а потім саму садибу почали розбирати на будматеріали, у нормальному стані збереглися конюшня, оглядова вежа, дрібні споруди та садибний будинок. Згодом радянська влада створила там інтернат.

Як тільки Україна здобула незалежність, було вирішено реставрувати замок та перетворити його на музей, але на жаль, повністю споруду не відновили. З початку повномасштабної війни, «Садиба Попова» зазнала обстрілів та була пограбована.

Валерія Кур’янінова


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
МІГ
MISTO.ІНФОРМ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОЗИЦІЯ
ПОРОГИ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Студентський інформаційний портал «Пороги» - це цікаво й корисно, це креативно й актуально, це гостро й оперативно. «Пороги» - це погляд запорізького студентства на молодіжні проблеми. Це репортажі з мистецьких акцій і спортивних подій, інтерв’ю з  неординарними людьми, це матеріали, що зацікавлять молодого науковця, майбутнього студента, творчу людину. «Пороги» - це ресурс для тих, хто шукає себе, хто хоче писати, кого турбує молодь Запоріжжя. «Пороги» - для тих, хто думає і хоче знати.

Контакты

Адреса:
м. Запоріжжя, вул. Залізнична, 24, 9 поверх, к. 907

Телефон:
289-12-22

Сайт:
www.porogy.zp.ua

E-mail:
porogy@mail.ru

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в