misto.zp.ua

Роль українського радіо під час війни

Радіомовлення було найважливішим та найдоступнішим джерелом інформації під час Другої світової війни. Попри на потужний стрибок у технічному просторі у 21 столітті, під час повномасштабного вторгнення росією в Україну радіо не втратило свою популярність. Навпаки, за
даними опитування Суспільного, 42 % українців користуються радіоприймачем, а ще 16% планують купити пристрій найближчим часом. Причиною збільшення попиту на радіоприймачі є терористичні дії росії, яка почала обстрілювати важливі енергетичні об’єкти. Під час блекауту або просто планового відключення електроенергії, радіо залишається єдиним надійним джерелом інформації, яке працює на батарейках.

На початку повномасштабного вторгнення більшість радіостанцій долучились до марафону “Єдині новини”, тому їх формат змінився на розмовно-музичний. Про найважливішу роль радіомовлення під час війни в інтерв’ю Українському радіо Анатолій Табаченко казав: “Безперечно, це об’єктивне, повне, всебічне інформування, поширення достовірної інформації, боротьба з фейками. А найголовніше ― вселити в душі та серця радіослухачів віру в неодмінну перемогу України”. Зараз, у грудні 2022 року, радіостанції повернулися до музично-розмовного формату.

Деякі радіо відмовились від своїх програм та прямого ефіру. Основний відсоток розмовної частини займає соціальна реклама. Темами цих “спічів” є проблеми переселенців та біженців, психологічна допомога українцям, подяка волонтерам, військовим та енергетикам. Також, у зв’язку з Чемпіонату світу з футболу, збільшився спортивний контент. Щодо музичної частини, радіо стало платформою для поширення і розвитку українського контенту.

Пресслужба Нацради з питань телебачення і радіомовлення опублікували результати моніторингу теле- і радіостанцій. У звіті зазначається: “58% усіх пісень, що транслювалися упродовж доби, були виконані українською. Це на 23% більше ніж вимагає квотування. Показово, що після російського вторгнення радіостанції відмовились від російськомовних пісень. Пісні звучали українською або англійською, французькою, німецькою, та іншими мовами ЄС. 95% усіх радіопередач звучали українською мовою, що на 35% більше ніж вимагає законодавство”.

Використані джерела
1) “Радіо врятувало нам життя”. Як приймачі допомагали людям
під час окупації. HTML: https://suspilne.media/303930-radio-vratuvalo-
nam-zitta-ak-prijmaci-dopomagali-ludam-pid-cas-okupacii/
2) Без російських пісень і жодних порушень – як війна вплинула
на виконання мовної квоти в ефірах регіональних і місцевих
телеканалів та радіостанцій (ІНФОГРАФІКА). HTML:
https://www.nrada.gov.ua/movni-kvoty-v-efiri-regionalnyh-mistsevyh-
movnykiv-za-pershe-pivrichchya-2022-roku/
3) Про радіо в часи війни. Інтерв’ю з ветераном Українського
радіо Анатолієм Табаченком. HTML:
http://www.nrcu.gov.ua/news.html?newsID=100121
4) Фото: https://tribuna.sumy.ua/news/radiostudiya-romen-pershoyu-
zmozhe-stvoryty-fm-stantsiyu-za-proektom-radio-gromad/

Діана Кулинич


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
MISTO.ІНФОРМ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ПОЗИЦІЯ
МІГ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОРОГИ (АРХИВ)
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Студентський інформаційний портал «Пороги» - це цікаво й корисно, це креативно й актуально, це гостро й оперативно. «Пороги» - це погляд запорізького студентства на молодіжні проблеми. Це репортажі з мистецьких акцій і спортивних подій, інтерв’ю з  неординарними людьми, це матеріали, що зацікавлять молодого науковця, майбутнього студента, творчу людину. «Пороги» - це ресурс для тих, хто шукає себе, хто хоче писати, кого турбує молодь Запоріжжя. «Пороги» - для тих, хто думає і хоче знати.

Контакты

Адреса:
м. Запоріжжя, вул. Залізнична, 24, 9 поверх, к. 907

Телефон:
289-12-22

Сайт:
www.porogy.zp.ua

E-mail:
porogy@mail.ru

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в