misto.zp.ua

Правила зйомки: закон забороняє фотографувати без дозволу

Правила зйомки: закон забороняє фотографувати без дозволу

Чи замислювалися ви над тим, скільки разів у житті потрапляли на чужі фотознімки? Скільки разів спалах фотоапарату без вашого відома фіксував посмішку, а можливо, і сльози, карбуючи їх у фотоальбомі незнайомої людини? Проте, окрім випадків цілком спонтанних та звичайних, слід пам’ятати й про юридичний захист своїх прав, які подекуди можуть порушуватися при фото- , відео- , теле- чи кінозйомці. Аби уникнути таких непорозумінь, варто звернутися до Цивільного Кодексу України.

Так, Статтею 307 п. 1 ЦКУ зазначається, що будь-яка зйомка має бути погоджена із людиною, яку знімають. І навіть якщо ви погодилися на демонстрацію знімків, можете відмовитися від їхнього публічного показу. Однак у такому разі всі витрати на демонтаж доведеться сплачувати з власної кишені.

Зйомка людини може проводитися й без її відома, але такі випадки регулюються законом і мають під собою певне юридичне підґрунтя.

Згода об’єкта зйомки на публічний показ художнього твору не вимагається у випадку, коли людина за власним бажанням та за гроші позувала авторові знімку (відео-, теле- чи кінотвору).

Дозвіл також не потрібен, якщо розміщення фотографії відбувається в інтересах особи, яка на ній зображена (Стаття 308 п. 3 ЦКУ). Прикладом такої норми є розшук зниклих осіб або злочинців.

Подібні вимоги стосуються зображення людини у рекламі (Стаття 8 п. 1 ЗУ «Про рекламу»). Особливо обережними слід бути, використовуючи дитячі знімки (відео-, теле- чи кінотвори) у рекламних цілях (у томі числі соціальна реклама). У ЗУ «Про рекламу» цьому питанню відведено цілий розділ. Відтак забороняється зображення дітей у небезпечних ситуаціях, дітей, що використовують товари, призначені для повнолітніх, дітей та зброї (навіть іграшкової) тощо.

Катерина ПОЛЯКОВА(Mayflower)


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

Про | 05.08 2013 в 17:26
у нас всегда не как у людей не страна а дурдом

bas | 14.07 2012 в 20:06
У нас можна всех,даже королеву и ее семью без спроса на то.Закон распространения информации.А у вас черте что...значит у вас опять не как у людей...

Лента статей
ПОЗИЦІЯ
ПОРОГИ
МІГ
MISTO.ІНФОРМ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Студентський інформаційний портал «Пороги» - це цікаво й корисно, це креативно й актуально, це гостро й оперативно. «Пороги» - це погляд запорізького студентства на молодіжні проблеми. Це репортажі з мистецьких акцій і спортивних подій, інтерв’ю з  неординарними людьми, це матеріали, що зацікавлять молодого науковця, майбутнього студента, творчу людину. «Пороги» - це ресурс для тих, хто шукає себе, хто хоче писати, кого турбує молодь Запоріжжя. «Пороги» - для тих, хто думає і хоче знати.

Контакты

Адреса:
м. Запоріжжя, вул. Залізнична, 24, 9 поверх, к. 907

Телефон:
289-12-22

Сайт:
www.porogy.zp.ua

E-mail:
porogy@mail.ru

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в