misto.zp.ua

Плюси і мінуси життя в Європі: особистий досвід української переселенки під час війни

З початком повномасштабної війни в Україні країни Європи відкрили для нас свої гостинні двері і надали прихисток тисячам українців. 18-річна Анастасія Деменко з Запоріжжя поділилась з нами своєю історією життя в європейських країнах та знайшла їх позитивні і негативні сторони.

Польща

Анастасія покинула рідне місто влітку 2022 року через активні бомбардування Запоріжжя. Спершу дівчина вирушила до Польщі, де на неї чекав хлопець.

“Для мене це було щось неймовірно нове. Європа, все по-іншому, нове життя, знайомства, захоплення та робота, – каже дівчина – Насправді Польща як країна Європи ні чим не відрізняється від України, ніби продовження Львівської області, де всюди чути українську мову.”

+ Неймовірно гарна архітектура. Довгий час Настя жила у Познані – в одному з найгарніших міст Польщі, на її думку. Воно дивувало своєю історичною спадщиною у поєднанні з купою сучасних розваг та пам’ятних місць. З’явилась можливість відвідати стару ринкову площу, парк “Цитадель”, Кафедральний собор Святих Петра і Павла та багато інших неймовірно гарних місць.

+ Медицина майже не відрізняється від української. Візит до лікаря був безкоштовним, чимало ліків можна отримати без рецепту, а ціни на них доступні.

+ Пошук роботи. На подив дівчини, виявилось все дуже просто, адже уся система зроблена для українців. Різноманітні склади, заводи для тих, хто не знає мови, а якщо володієш польською, то вибір значно ширший. Житло надає частіше за все фірма на якій працюєш.

– Умови проживання. “Бувають дуже не справедливі. В одній кімнаті можуть мешкати по 2, 4 людини або 7, але всі платять однакову суму за це житло. Всім все одно на комфорт людей,”- зазначає дівчина.

“Здається ніби все легко коли хтось говорить, але насправді більшість роботи в Польщі – це рабство. Власне, самі ж українці до своїх співвітчизників ставляться погано, не дають можливості нормально відпочити, а якщо потрапити на погану фірму, то значно знижується можливість нормально заробити,” – ділиться Анастасія.

Саме через ці мінуси дівчина зі своїм хлопцем прийняли рішення переїздити до Німеччини.

“Не довго думаючи ми обрали Німеччину. На фірмі де ми працювали, нам довго не виплачували зарплату, але обіцяли що скоро переведуть на карту. Ми мали менше 800 злотих у кишені і велике бажання переїхати до іншої країни”.

Німеччина

Через декілька днів пара вирушила до Німеччини, не знаючи якою буде дорога, та як зустріне їх нова країна. Коли приїхали до потрібного міста, їм було важко знайти місце для ночівлі , наступного дня, під час візиту до центру для переселенців виявилось, що місто більше не має можливості приймати біженців.

“ У нас лишалось мало грошей, тому права на помилку, купити не той квиток, ми не мали”.

Перша особливість, яка здивувала Анастасію це те, що європейці нікуди не поспішають і завжди запізнюються, що і сталось з потягом який вони з хлопцем не могли довго знайти, бо білети також були незвичними — надруковані платформи на аркуші А4, усі платформи знаходились у дивній і незвичній для них послідовності, що значно заплутало їх у пошуку. Потягом вони все ж дістались імміграційного центру, який забезпечує українців їжею та тимчасовим дахом над головою у наметовому містечку.

+ Умови проживання. Кімната на двох з усіма умовами для комфортного перебування, душ, пральні машини та їдальня з 3-разовим харчуванням.

“Ми пробули у містечку два тижні. Ось наблизився день, коли нам треба було їхати до міста яке взяло нас на утримання. Дістатись туди було важко і, замість передбачуваних 2,5 годин, ми витратили 5. Все через запізнення потягу”.

Прибувши до міста Кельн, яке прийняло пару, їм довелось заповнити документи завдяки яким держава бере їх на власне забезпечення після чого їх поселили у гуртожиток.

“Умови чудові, беручи до уваги, що на одному поверсі мешкає три родини, враховуючи нашу, кожна має власну кімнату. Кожному за законом надаються власні квадратні метри, наприклад родина з п’яти осіб не може жити в однокімнатній квартирі, бо їм буде мало місця. Там діє правило: квартира повинна мати стільки кімнат скільки осіб в ній буде проживати”, – зауважує дівчина.

+ Медицина. Кожна людина має медичну страховку, завдяки якій допомога лікаря безкоштовна, згідно прописаних у ній умов. Без рецепту можна купити базові ліки, наприклад від болю в горлі чи нежитю.

+ Освіта. Дається можливість безкоштовно отримати освіту та вивчити мову.

+Архітектура. “Нам пощастило жити в прекрасному місті Кельн. Нас оточують чаруючі краєвиди та архітектура, ми часто прогулюємось ним, обійти за один день місто просто неможливо. Тут ми маємо чудову можливість відпочити та зайнятись саморозвитком, на відмінну від Польщі, де просто не було на це часу”, – каже дівчина.

підготувала Вікторія Іванова


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
МІГ
MISTO.ІНФОРМ
ПОЗИЦІЯ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОРОГИ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Студентський інформаційний портал «Пороги» - це цікаво й корисно, це креативно й актуально, це гостро й оперативно. «Пороги» - це погляд запорізького студентства на молодіжні проблеми. Це репортажі з мистецьких акцій і спортивних подій, інтерв’ю з  неординарними людьми, це матеріали, що зацікавлять молодого науковця, майбутнього студента, творчу людину. «Пороги» - це ресурс для тих, хто шукає себе, хто хоче писати, кого турбує молодь Запоріжжя. «Пороги» - для тих, хто думає і хоче знати.

Контакты

Адреса:
м. Запоріжжя, вул. Залізнична, 24, 9 поверх, к. 907

Телефон:
289-12-22

Сайт:
www.porogy.zp.ua

E-mail:
porogy@mail.ru

Запоріжжя та область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 |