misto.zp.ua

Моніторинг ІМІ: у вересні зафіксовано найбільшу кількість порушень свободи слова з початку року – 40 випадків

1496320832-400x235

У вересні в Україні зафіксовано загалом 40 випадків порушень свободи слова та прав журналістів. Це найбільша кількість порушень, зафіксована в поточному році. Серед регіонів-антилідерів є і Запоріжжя.

Для порівняння Інститут масової інформації наводить цифри за попередні місяці: січень — 15, лютий — 21, березень — 16, квітень — 26, травень — 24, червень — 20, липень — 28 , серпень — 23. Серед 40 випадків порушень прав журналістів 18 пов’язані з застосуванням прямої фізичної агресії. Такі дані подає щомісячний моніторинг Інституту масової інформації «Барометр свободи слова».

За даними моніторингу ІМІ, найбільшу кількість порушень прав журналістів експерти ІМІ зафіксували у вересні у категорії «перешкоджання законній журналістській діяльності» – 10 випадків. Кількість перешкоджань у порівнянні з серпнем зросла майже вдвічі (серпень — 6 випадків). Зазначена категорія так і залишається лідером з порушень свободи слова з початку 2017 року.

У вересні у трійку основних порушень свободи слова, окрім перешкоджань, також увійшли обмеження доступу до інформації (8 випадків) та погрози і залякування журналістів (5 випадків).

Загалом порушення свободи слова та прав журналістів у вересні ІМІ зафіксував у 16 областях України. Зокрема, лідерами таких порушень цього місяця стали Київ з областю (10 випадків), Волинь (6 випадків), Запоріжжя (4 випадки) та Вінничина і Полтавщина (по 3 випадки).

«У вересні, з початком політичного сезону, зросла кількість погроз і залякувань журналістам. Зокрема, цього місяця було зафіксовано 5 випадків тільки психологічного тиску на журналістів», — заявила виконавча директорка ІМІ Оксана Романюк. За її словами, ІМІ підготувало чергову щомісячну підбірку порушень свободи слова, та готує окрему підбірку випадків з початку року, які будуть передані до уваги правоохоронних органів, для того щоб покращити і пришвидшити розслідування «журналістських справ».

Загалом з початку року ІМІ зафіксував 21 випадок побиттів журналістів, 5 випадків цензури, 64 випадки перешкоджання, 31 — обмеження доступу до інформації та 26 випадків погроз.

Детальніше про стан свободи слова читайте на сайті ІМІ у рубриці «Барометр свободи слова».

Інститут масової інформації проводить щомісячний всеукраїнський моніторинг свободи слова за наступними категоріями: фізична агресія, цензура та доступ до інформації, економічний та політичний тиск, юридичний тиск та кібер-злочини проти ЗМІ та журналістів. До щомісячного звіту включаються лише випадки, пов’язані зі свободою слова та професійною журналістською діяльністю. Детальніше про методологію можна прочитати тут.

Інститут масової інформації


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
MISTO.ІНФОРМ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОЗИЦІЯ
ПОРОГИ
МІГ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Студентський інформаційний портал «Пороги» - це цікаво й корисно, це креативно й актуально, це гостро й оперативно. «Пороги» - це погляд запорізького студентства на молодіжні проблеми. Це репортажі з мистецьких акцій і спортивних подій, інтерв’ю з  неординарними людьми, це матеріали, що зацікавлять молодого науковця, майбутнього студента, творчу людину. «Пороги» - це ресурс для тих, хто шукає себе, хто хоче писати, кого турбує молодь Запоріжжя. «Пороги» - для тих, хто думає і хоче знати.

Контакты

Адреса:
м. Запоріжжя, вул. Залізнична, 24, 9 поверх, к. 907

Телефон:
289-12-22

Сайт:
www.porogy.zp.ua

E-mail:
porogy@mail.ru

Запоріжжя та область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 |