misto.zp.ua

Міфи про домашнє насильство

Насильство в сім’ї – це проблема, про яку дуже важливо говорити, бо ніхто не повинен зазнавати насильства та іншого жорстокого поводження або приниження людської гідності. Існує безліч міфів про домашнє насильство та його причини. Допоможіть нам кинути виклик деяким з найбільш поширених помилок, що глибоко укорінилися.

 

Міф №1: Алкоголь та наркотики роблять чоловіків більш жорстокими.

Реальність: Алкоголь та наркотики можуть посилити існуюче насильство або стати каталізатором нападу, але вони не викликають домашнього насильства. Багато людей вживають алкоголь або наркотики та не ображають свого партнера, тому це ніколи не повинно використовуватися для виправдання агресивної чи контролюючої поведінки. Тільки винний відповідає за свої дії.

Міф №2: Якби все було так погано, вона пішла б.

Реальність: жінки залишаються в образливих відносинах з різних причин, і жінці може бути дуже важко уникнути образливого партнера, навіть якщо вона цього хоче. Як і будь-які інші відносини, ті, що закінчуються насильством, починаються з закоханості та закоханості. Жорстоке поводження рідко починається на початку відносин, але коли вони встановлюються, розлучитися часто складніше. Жінка може, як і раніше, любити свого партнера і вірити йому, коли він каже, що шкодує, і це більше не повториться; вона може боятися за своє життя або за безпеку дітей, якщо поїде; їй може нікуди йти; вона може мати фінансової незалежності. Насильники часто ізолюють своїх партнерів від сім’ї та друзів, щоб контролювати їх, що ще більше ускладнює розрив відносин з жінкою, яка зазнала насильства. Жінки образливих стосунків потребують підтримки та розуміння, а не осуду.

Міф №3: Насильство у сім’ї завжди пов’язане з фізичним насильством.

Реальність: Насильство у ній не завжди включає фізичне насильство. Насильство в сім’ї, як інцидент або серія інцидентів контролю, примусу, загроз, що принижує гідність та насильницьку поведінку, включаючи сексуальне насильство, з боку партнера або колишнього партнера. Ці інциденти можуть включати примусовий контроль; психологічне та/або емоційне насильство; фізичне насильство; домагання; фінансові зловживання; домагання; переслідування; та/або онлайн або цифрове насильство.

Міф № 4: Він може бути добрим батьком, навіть якщо жорстоко поводиться зі своєю партнеркою — стосунки батьків не повинні впливати на дітей.

Реальність: За оцінками, 90% дітей, матері яких зазнають насильства, стають свідками жорстокого поводження. Наслідки травматичні та тривалі. Коли дитина стає свідком домашнього насильства, це жорстоке поводження з дітьми. Від 40% до 70% цих дітей є безпосередніми жертвами жорстокого поводження, що відбувається вдома.

Міф №5: Вона спровокувала його.

Цей міф широко поширений і глибоко вкоренився. Це часто ґрунтується на переконанні, що чоловік є главою сім’ї та що його роль полягає в тому, щоб карати свою партнерку чи дітей, якщо вони поводяться так, як він не схвалює.

Міф небезпечний тим, що будь-яке посилання на провокацію означає, що ми звинувачуємо жінку і знімаємо з кривдника відповідальність за його дії.

Жорстоке звернення чи насильство будь-якого роду ніколи не відбувається з вини жертви. Відповідальність завжди лежить на винному і лише на ньому.

Міф №6: Насильство в сім’ї — це особиста сімейна справа, а не соціальна проблема.

Реальність: Насильство та жорстоке поводження з жінками та дітьми тягне за собою високі витрати для суспільства: лікування в лікарнях, ліки, судові розгляди, гонорари адвокатів, тюремне ув’язнення, не кажучи вже про психологічний та фізичний вплив на тих, хто з ними стикається.

Занадто часто, коли жінки розповідають про жорстоке поводження, їх ніхто не слухає і ніхто не питає, щоб вони хотіли, щоб сталося далі. Домашнє насильство відбувається кожен божий день у всьому світі та зачіпає жінок різного віку, класів та походження. Це серйозний, поширений злочин. Коли ми описуємо насильство в сім’ї як «приватну сімейну справу», ми применшуємо її, виправдовуємо та дозволяємо.

Міф № 7: Порнографія не пов’язана із насильством щодо жінок.

Реальність: більшість споживачів порнографії – чоловіки, а порнографічні матеріали стають все більш відвертими, жорстокими та зосередженими на чоловічому задоволенні. Він також знаходиться у вільному доступі в Інтернет для всіх, і дослідження показують, що саме з нього молоді люди дізнаються про секс.

Порнографія сприяє формуванню культури женоненависництва, коли жінки та дівчатка зазнають насильства з боку чоловіків заради чоловічого задоволення. Жінки завдають шкоди порнографії двома способами: безпосередньо, коли вони використовуються для порнографічних матеріалів; і опосередковано, через вплив масової доступності та споживання насильницької порнографії.

Міф № 8: Чоловіки, які жорстоко поводяться з жінками, психічно нездорові.

Реальність: немає досліджень, які б підтверджували цей міф. Жорстоке звернення та насильство — це вибір, і немає виправдання. Насильство в сім’ї відбувається на всіх рівнях суспільства, незалежно від здоров’я, багатства чи статусу.

Міф № 9: Чоловіки, які жорстоко поводяться зі своїми партнерками, бачили, як їхні батьки жорстоко поводилися з їхніми матерями.

Реальність: Насильство в сім’ї поширене в суспільстві, і через це багато людей виросли на свідках домашнього насильства. Більшість із цих людей ніколи не чинитимуть домашнє насильство у своїх відносинах, тому це ніколи не буде виправданням, і деякі з наших найпристрасніших прихильників — діти, які пережили домашнє насильство.

Міф №10: Усі пари сперечаються – це не насильство в сім’ї, це нормальні стосунки.

Реальність: Зловживання та незгода — не те саме. Різні думки нормальні та цілком прийнятні у здорових стосунках. Жорстоке поводження – це не розбіжність – це використання фізичного, сексуального, емоційного чи психологічного насильства, чи загроз з метою керувати та контролювати мислення, думки, емоції та поведінку іншої людини.

Коли йдеться про жорстоке поводження, немає обговорення між рівними. Є страх сказати чи зробити «неправильні» речі.

Домашнє насильство діє руйнівно і для людини, і сім’ї. Воно є серйозним порушенням прав людини та серйозною, але вирішуваною проблемою для здорового суспільства. І ми не можемо відмахуватися від цієї проблеми, називаючи її «внутрішньосімейною справою».

У матеріалі використано інформацію із джерел:
● Міфи про домашнє насильство. 2021. URL: https://rozirvykolo.org/mifi-pro-domashnye-nasilstvo/. (дата звернення: 09.02.2023).
● Міфи та факти про насильство.
http://gati.snau.edu.ua/web/files/psiholog/16_dniv/26_november.pdf. (дата звернення: 10.02.2023).

авторка: Анастасія Воронкова


 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
МІГ
MISTO.ІНФОРМ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ПОЗИЦІЯ
ПОРОГИ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Студентський інформаційний портал «Пороги» - це цікаво й корисно, це креативно й актуально, це гостро й оперативно. «Пороги» - це погляд запорізького студентства на молодіжні проблеми. Це репортажі з мистецьких акцій і спортивних подій, інтерв’ю з  неординарними людьми, це матеріали, що зацікавлять молодого науковця, майбутнього студента, творчу людину. «Пороги» - це ресурс для тих, хто шукає себе, хто хоче писати, кого турбує молодь Запоріжжя. «Пороги» - для тих, хто думає і хоче знати.

Контакты

Адреса:
м. Запоріжжя, вул. Залізнична, 24, 9 поверх, к. 907

Телефон:
289-12-22

Сайт:
www.porogy.zp.ua

E-mail:
porogy@mail.ru

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в