misto.zp.ua

Медична допомога у воєнний час. Як працює Запорізька обласна клінічна психіатрична лікарня під час воєнного стану

«Обласний клінічний заклад з надання психіатричної допомоги» Запорізької обласної ради

Через повномасштабні воєнні дії в Україні перед органами державної та місцевої влади постало завдання забезпечити стале функціонування системи охорони здоров’я та надання медичної допомоги населенню. З 24 лютого лікарні працюють в екстремальних та напружених умовах, але потреба людей у кваліфікованій допомозі залишається незмінною. Особливу увагу варто звернути на заклади з надання психологічної підтримки та лікування особам із психічними розладами.

Запорізький обласний клінічний заклад психіатричної допомоги забезпечує медичне обслуговування населення, диспансерно-данамічний нагляд пацієнтів в амбулаторних умовах та надає лікувально-діагностичну допомогу страждаючим психічними розладами в умовах стаціонару. Щоб зрозуміти як заклад працює в умовах воєнного стану та підлаштовує роботу під нові умови існування, я провела інтерв’ю з Федором Паталахом, директором Обласного клінічного закладу з надання психіатричної допомоги.

  • Які зміни у вашому закладі відбулися за період воєнного часу?

– Перше, ми мали дуже багато локацій впровадження видів діяльності: на Оріхівському шосе, на Сєдова у нас дві локації, ще в іншому місці, але в зв’язку з такими обстрілами ми згорнулись і переїхали в одну з локацій, в зв’язку з тим, що там є укриття, сховища та бомбосховище.

Друге у нас змінилась кількість співробітників. Багато вимушено виїхали.

Третє в зв’язку з тим, що велика кількість територій області окупована, багато хто не має доступу до психіатричної медичної допомоги, у нас зменшилась кількість хворих.

Четверте у зв’язку з російською агресією ми дуже багато часу проводимо в укриттях і бомбосховищах, що не може не викликати певні психологічні травми у пацієнтів додатково до їх основного захворювання.

  • Чи допомагає вам держава так само як і до війни?

– Так, допомагає.

  • Яку саме допомогу ви отримуєте від держави?

– По-перше держава допомагає своєчасно інформувати щодо наших дій, які плануються, держава також виконує свої обов’язки щодо фінансування, держава направляє та розподіляє гуманітарний вантаж. Ну тобто матеріальна допомога, медикаменти, харчі…

  • Добре, повернемось до повітряних тривог, як ви реагуєте на тривоги, чи спускаєтесь у бомбосховища?

– Так, спускаємось.

  • Чи достатньо там місця?

– Так, там багато місця, вистачає всім, є місця для сидіння, є місця для того щоб лежати, є туалети, вода, генератори.

  • Чи реагують пацієнти вашого закладу на повітряні тривоги?

– Звичайно, будь-яка людина реагує на повітряні тривоги, на обстріли, розумієте, збереження свого життя, це в першу чергу незалежно є у будь-якої людини, в тому числі і в людей які страждають на психічні розлади, практично більшість дбає щодо забезпечення своєї безпеки, тому так, звісно умови в бомбосховищах не такі як у відділеннях, але вони розуміють, що це їхня безпека, тому практично більшість 98-99% це все усвідомлюють.

  • Чи готові ви до відключень світла та води?

– Ми то готові, ми маєм ємкості на 2,5 тонни, які на колесах, маємо електродвигун, переносну невеличку електростанцію – генератор, ми маємо джерела куди ми можем поїхати та набрати води для того щоб забезпечувати свою діяльність.

  • Добре, у мене є питання щодо надання медичної допомоги. Зараз дуже важкий психологічний стан у людей, можливо багато хто з них хоче до вас звернутись, тож, з якими проблемами люди можуть до вас звертатись?

– З будь-якими, які їх турбують в психолого-психіатричному аспекті.

  • Тобто ви можете надавати як психологічну допомогу, так і забезпечувати лікування?

– Так, і психіатрична допомога все вірно.

  • Чи збільшилась у вас кількість людей, які потребують психологічну допомогу чи лікування психічних розладів з початком війни?

– Так, дійсно психічні та психологічні розлади, пов’язані з війною, зараз домінують, вони на першому місці серед всіх розладів. Тому дійсно, переформатувалась кількість цих розладів, і вони зараз виходять на перше місце в порівнянні з іншими психічними розладами.

авторка: Олександра Сакальська

 

 

* Редакция сайта не несет ответственности за содержание материалов. Мнение авторов может не совпадать с мнением редакции.

Добавить комментарий
Имя
Сообщение

Комментарии:

нет комментариев
Лента статей
MISTO.ІНФОРМ
ДІТИ ЗАПОРІЖЖЯ
МІГ
ПОЗИЦІЯ
ПОРОГИ
МЕЛИТОПОЛЬСКИЕ ВЕДОМОСТИ
ІНДУСТРІАЛЬНЕ ЗАПОРІЖЖЯ
РАЦИОНАЛЬНАЯ ГАЗЕТА (АРХИВ)
ЗАПОРІЗЬКА СІЧ (АРХІВ)
РОСТ (АРХИВ)
КЛЯКСА. ГАЗЕТА ДЛЯ ШКОЛЬНИКОВ (АРХИВ)
СОДРУЖЕСТВО (АРХИВ)
ПРАВДА (АРХИВ)
УЛИЦА ЗАРЕЧНАЯ (АРХИВ)
ЗАПОРОЖСКИЙ ПЕНСИОНЕР (АРХИВ)
ВЕРЖЕ (АРХИВ)
МРИЯ (АРХИВ)
НАДЕЖДА (АРХИВ)
ГОРОЖАНИНЪ (АРХИВ)
БЕРДЯНСК ДЕЛОВОЙ (АРХИВ)
ОСТРОВ СВОБОДЫ (АРХИВ)
ЖУРНАЛ ЧУДО (АРХИВ)
БЕЛАЯ СТРЕЛА (АРХИВ)
ЗНАМЯ ТРУДА (АРХИВ)
АВТОПАРК (АРХИВ)
МИГ по ВЫХОДНЫМ (АРХИВ)
Про СМИ

Студентський інформаційний портал «Пороги» - це цікаво й корисно, це креативно й актуально, це гостро й оперативно. «Пороги» - це погляд запорізького студентства на молодіжні проблеми. Це репортажі з мистецьких акцій і спортивних подій, інтерв’ю з  неординарними людьми, це матеріали, що зацікавлять молодого науковця, майбутнього студента, творчу людину. «Пороги» - це ресурс для тих, хто шукає себе, хто хоче писати, кого турбує молодь Запоріжжя. «Пороги» - для тих, хто думає і хоче знати.

Контакты

Адреса:
м. Запоріжжя, вул. Залізнична, 24, 9 поверх, к. 907

Телефон:
289-12-22

Сайт:
www.porogy.zp.ua

E-mail:
porogy@mail.ru

Запорожье и область | Новости Запорожья и области RSS 2.0 | follow us on | читайте нас в